Sadi ÖZDEMİR
Oluşturulma Tarihi: Kasım 27, 2009 00:00
Uzel Grubu’nda Önder Uzel’in, annesi Türkan Uzel ve kardeşleri Serdar Uzel, Şafak Kibar’la süren kavgasını, sonuçlanan davalar da bitirmeye yetmedi. Türkan Uzel’in son kazandığı hisse devri davasına Önder Uzel’den, “Üst mahkemeye gideceğim. Yargıtay bu kararı onasa bile Uzel Makina’da yönetim değişmez, ben yönetirim” dedi.
UZEL Holding’te Ahmet Uzel’in vefatından sonra, mirasçılar eşi Türkan Uzel, çocukları Önder Uzel, Serdar Uzel ve Şafak Kibar arasında başlayıp yılan hikâyesine dönen hukuki mücadele sürpriz bir uzlaşma olmazsa uzun süre devam edecek gibi görünüyor. 2007’ye kadar anne ve kız kardeşe karşı beraber hareket eden ancak 2007’nin ilk günlerinden itibaren kendi aralarında da zorlu bir hukuk mücadelesine girişen Önder ve Serdar Uzel arasında 19 Mayıs 2009’da imzalanan uzlaşma protokolü de çöktü. Önder Uzel, Serdar Uzel’e ‘edimleri yerine getirmediği’ gerekçesiyle ihtar gönderdi. Serdar Uzel ise ‘asıl kendisi edimleri yerine getirmedi, üstüne de bize ihtar göndermiş’ dedi. Önder Uzel, Uzel Makina A.Ş.’nin başkanı olarak Uzel’i yeniden ayağa kaldırmaya çalıştığını söylerken, Serdar Uzel ağabeyinin kendisini aldattığını şimdi de kamuoyunu yanıltmaya çalıştığını savundu.
Yönetim değişmezAhmet Uzel’in eşi Türkan Uzel, 3 yıl devam eden Uzel Holding A.Ş.’ye ilişkin
hisse davasını kazandı. Ancak, kararı bir üst mahkemeye götüreceğini söyleyen Önder Uzel, sonuç ne olursa olsun Uzel Makina A.Ş.’deki hisse ve yönetim yapısının değişmeyeceğini öne sürdü. Annesi Türkan Uzel’in açtığı hisse iadesi davasından 3 dava olduğunu söyleyen Önder Uzel, şöyle konuştu: “İkisi lehime son karar aleyhime sonuçlandı. Bu kararı temyiz edeceğiz. Yargıtay bu son kararı aleyhimize onasa dahi değişen bir şey olmayacak. O zaman iade edilen hisselerin parası ödenecek. Türkan Uzel de davasında eğer devir imkanı yok ise paralarının ödenmesini talep etmektedir. Bu hisse davası Uzel Holding A.Ş.’nin hissedarlığı ile ilgili bir davadır. Uzel Holding A.Ş., Uzel Makina San. A.Ş.’de paydaş sıfatını taşımadığından, anılan yargılama sürecinin, Uzel Makina Sanayi A.Ş.’nin yönetim ve paydaşlık yapısını etkileyici yönü bulunmuyor.”
Kavga nasıl başladı
Önder Uzel, miras kavgasının başlangıcıyla ilgili şunları dile getirdi: “Babam Ahmet Uzel’in vefatının hemen ardından ailemiz bir miras anlaşmazlığına düşmüş değil. Annem Türkan Uzel’in Başkanlık ve dolayısıyla kontrolünde geçen 4 yılın ardından 2001 krizinin etkileri ile zarar gördüğümüz dönemde bir ihtilaf başladı. Aile üyelerimizin ilk davayı açış tarihleri 2003 yılıdır, yani babam Ahmet Uzel’in vefatından 5 yıl sonradır.”
Kazanılan davaTürkan Uzel, 2006’da şirketin kötü yönetildiğini ve bazı şirketlerin de yabancı firmalara satıldığını belirterek 9’uncu Asliye Ticaret Mahkemesi’nde hisselerinin iadesi ve hisse tespiti davası açtı. Önder Uzel’in avukatı hisselerin anneye iadesinin mümkün olmadığını belirterek, bu davanın reddini istedi. 3 yıl süren davayı karara bağlayan mahkeme, Türkan Uzel’in iki oğlu Önder Uzel ile Serdar Uzel’in üzerinde bulunan hisselerden 15 milyon 205 bin 703’er paylı hisse ile Ahmet Uzel Vakfı’ndaki 600 bin hissenin Türkan Uzel’e ait olduğuna hükmetti.
2007 yılına kadar ağabeyimle beraberdik, her şeyi imzaladımSERDAR Uzel, 2007’ye kadar ağabeyi Önder Uzel ile birlikte hareket ettiğini belirterek, şöyle konuştu: “2007’de hisselerimi kendisine satıp çıkma kararım durup dururken alınmış bir karar değildi. O tarihe kadar anneme ve ablama karşı ağabeyimle beraberdik. Ben gayrimenkul, perakende ticaret ve turizm ayaklarını yönetiyordum, o da sanayi ayağını sürdürüyordu. Aramızda sorun yoktu. Ne gönderse her şeyi imzalıyordum. Şirketin kurumsallaşması ve küresel bir sanayici olmak için kararlar aldığımızı sanıyordum. 2007 yılbaşında tartıştık. Ben agresif konuşmuşum o da ‘Ben istesem seni şirkete bile sokmam’ dedi. Bu laf üzerine neler olduğunu araştırdım. 2005’te Hollanda’da kurduğumuz ve ikimize ait hisseleri devrettiğimiz vakıf niteliğindeki şirketimizde benim haberim olmadan kendisine A Grubu, bana B Grubu hisse tesis etmiş. A Grubu’nun 2 oy benim 1 oy hakkım varmış.”
İlk protokol 2007’de Serdar Uzel, yurt dışındaki şirket ve vakıf yapısının detaylarını öğrendikten sonra ağabeyi Önder Uzel’e “Ya beraber yönetiriz ya da ben ayrılırım” dediğini ifade ederek, şunları anlattı: “Ağabeyim ‘ikinciyi konuşalım’ dedi. Fiyatlar çıktı, anlaşma 4 günde sonuçlandı. 4 yıl vadeli ödemeli v.s. Ancak 5’inci günün sabah aradı ve ‘ben teklifimi geri çektim’ dedi. Ki o zaman 2006 sonu itibariyle 640 milyon
dolar ciro ve 60 milyon dolar borç vardı. Bu noktada koptuk. Çünkü bunları benden habersiz yapmış.”
Kavga ve krizle durdu, ‘Uzel’ traktörle döndüUZEL’de miras ve yönetim kavgası, ekonomik krizlerin getirdiği mali yüklerle birleşince üretime uzun süre ara verildi. Önder Uzel, “2009 Nisan ayında üretimimizi her iki fabrikamızda başlattık. Uzel markalı traktörler üretip pazara çıktık. 2010 ve sonrasında eskisinden daha güçlü bir Uzel ortaya çıkaracağımıza yürekten inanıyorum. Borçlarımızı da son kuruşuna kadar ödeyeceğimizi taahhüt ediyorum” dedi.
Son protokole uymadı, bir de bize ihtar çektiSERDAR Uzel’in avukatı Zafer Karaca, Serdar Uzel ile Önder Uzel arasında son olarak 19 Mayıs 2009’da yeni bir hisse satış protokolü yaptıklarını söyledi ve şu bilgileri verdi: “Bir hakem aracılığı ile görüştük. Serdar Bey tekrar ‘hiselerimi sana satayım, oy birliği sözleşmesi imzalayayım 4 yıl sonra da ödemeni yap’ çerçevesinde bir protokol önerdi. 19 Mayıs 2009’da anlaştık ama şu ana kadar Önder Bey yine hiçbir yükümlülüğünü yerine getirmedi. Bir de bize ‘siz edimlerinizi yerine getirmediniz’ diye ihtar gönderdi. Protokolde uymama halinde 20 milyon dolarlık tazminat hükmü var bizden onu ödememizi istiyor.”
Serdar Uzel’in ‘Ağabeyim beni aldattı’ dediği dış operasyon
İki kardeş, 2001’de kurumsallaşma ve dünyaya yayılma hedefiyle vakfılaşma kararı aldı. Yüzde 50-50 ile yola çıkıldı.
30.09.2002’de Channel Islands’da Vakıf Trust Ltd. kuruldu. Önder Uzel ve Serdar Uzel hisselerini buraya bıraktı.
1.10.2002’de Langtry Trust Ltd. kuruldu. İki kardeşin 1’er poundluk hisseleri oldu.
Langry Trust Ltd.’de A Grubu ve B Grubu hisseler tesis edildi ve iki oy hakkı olan A sınıfı hisse Önder Uzel’e, bir oy hakkı olan B sınıfı Serdar Uzel’e ait oldu. Şeklen 50-50 ortak olan iki kardeş içinde denge Önder Uzel lehine bozuldu.
Önder Uzel iki Trust’ın da her türlü karar yetkisine sahip patronu konumunda yola devam etti.
06.04.2005’te Hollanda’da Uzel Coorparation NV kuruldu. Yine yüzde 50-50 kurulmuş basit şirketti ne işe yarayacağı sonra ortaya çıktı.
04.03.2004’te Türkiye’de Uzel Traktör Ltd’i kuran iki kardeş yüzde 24.9’ar hisselerini şeklen bu şirkete taşımıştı. Uzel Traktör de iki kardeş adına Uzel Holding’e tek hissedar olarak girmişti.
Ingria Jersey 11.11.2005’te Lüksemburg’ta Ingria Sral Luxembourg’u kurdu. Bu şirket yine Lüksemburg’da Uzel Sarl Luxembuorg diye ikinci bir şirket kurdu. Bunlar da boş şirketlerdi.
Ingria Jersey, Ingria Sarl Luxsembourg’u yüzde 100 yönetiyor o da Uzel Sarl Luxembourg’u yönetiyordu. Uzel Sarl Luxembourg, Hollanda Uzel Corparation Nv’nin hisselerini kontrol etmek istedi ve o da Uzel Traktör Ltd’nin hisselerini kontrol için kurulmuştu.
Haziran-Kasım arasında Uzel Traktör Ltd’nin yüzde 98’i Uzel Hollanda’ya satıldı.
22 Kasım 2005’te Uzel Sarl, Serdar Uzel ve Önder Uzel’in hisselerini devir aldı. Önder Uzel tek patron oldu. Yurt dışındaki bu operasyon sonucu holdingin içinde her kararı istediği gibi alma gücünü ele geçirdi. Çünkü Holding’de yüzde 83, Uzel Makina’yı kontrol ediyor. Uzel Makina da her şeyin sahibi konumunda.
Serdar Uzel ve avukatı, 22 Şubat 2007’de Hollanda’ya gitti ve her şey açığa çıktı. Önder Uzel, Serdar’a bilgi ve belge verilmesini yasakladı.