Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Ocak 18, 2010 12:00
YURTKUR’un üst düzey yöneticileri ile yapılan toplantıda, yeni yurt binalarının yapımı için ‘özel yurt yap, işlet ve şu kadar yıl vergi verme’ kampanyası başlatılacağı kaydedildi.
Devlet Bakanı Bakan Faruk Nafiz Özak başkanlığında Yükseköğrenim
Kredi ve Yurtlar Kurumu (YURTKUR) Genel Müdürü Hasan Albayrak, kurum genel müdür yardımcıları, daire başkanları ve bölge müdürlerinin katılımıyla Antalya Kervansaray Hotel’de, ‘Üst Düzey Yöneticiler Toplantısı’ düzenlendi.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Devlet Bakanı Özak, Türkiye’de 2 milyona yakın üniversite öğrencisinin bulunduğunu söyledi. Ak Parti hükümeti döneminde üniversite öğrencisi sayısının 2 kat arttığına dikkat çeken Bakan Özak, “Bugün üniversiteler Türkiye’de Karadeniz gibi birçok bölgeyi aydınlattı ve Hakkari, Ardahan, Kars, Tunceli gibi iller de üniversite şehirleri olacak. Sadece bina yapmakla olmuyor. Bunun akademisyenlerini oluşturmak gerekiyor. Buralara gelen öğretim üyelerine güzel lojmanlar yapıldığı gibi gelen öğrencilere de yurt imkanları sunmak lazım. Öğrencilerimizin aileleri çocuklarını sizlere emanet ediyorlar” dedi.
Yurtlarda fiziki yapıların modern ve çağdaş bir şekilde yapıldığınını kaydeden Özak, şunları kaydetti:
“Bazı yörelerde kiralamayla, satın alma ve özel yurtlarla ilgili sorunlar var. Öğrencilerin ev kiralamayla ilgili sorunları var. Onun için yeni modeller oluşturulması gerekiyor. Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan ile görüştüm. Teşvik bölgelerine yurt yapımına destek vermemiz gerekiyor. Bu, ‘Yurt yap, devlete bağışla, vergiden düş’ şeklinde modeller uygulaması artık olmuyor. Bunu tartışacağız. Bunun dışında özel sektöre ‘Özel yurt yap, işlet ve şu kadar yıl vergi verme’ diyeceğiz. Bu modelleri hep konuşup tartışacağız. Bu modeller sayesinde gençler daha rahat barınma imkanı bulacak. Sosyal aktiviteler konusunda da şehir kültürünü öğrencilere vermeye çalışıyoruz.”
‘YURTLARIMIZ EL İÇİNE ÇIKILACAK GİBİ DEĞİL’YURTKUR İstanbul Bölge Müdürü Cemil Bağlama, öğrenci yurtlarımızın el içine çıkacak durumda olmadığını belirterek, son iki yılda yapılan çalışmalarla da önemli gelişmeler olduğunu ifade etti.
Bağlama, bölgedeki kız ve erkek öğrenci yurtlarında yürütülen ve planlanan çalışmalar hakkında genel değerlendirmede bulundu. İstanbul’da mevcut 7 bin 230 erkek ve 5 bin 439 kız öğrenci olmak üzere toplam 12 bin 669 öğrenci olduğunu söyledi. Bölge Müdürü, Seyrantepe, Avcılar, Çağlayan Yıldız’daki yurtlar tamamlandığında kapasitenin 16 bin 500’e yükseleceğini kaydetti.
Cemil Bağlama, “Maalesef yurtlarımız el içine çıkılacak gibi değil ama son 2 yıldır yapılan çalışmalarla çok iyi yerlere gelecek diye düşünüyorum. Türkiye’de 140 üniversite var 33’ü İstanbul’da 350 bin öğrenci var ve yurtlarımızın oranı yüzde 5.5, 6 oranında ve bu oran çok düşük. Tez zamanda bu oranı yükseltmemiz gerekiyor ama arsa bulmak veya bina bulmak zor” diye konuştu.
İstanbul’daki birçok öğrenci yurdunda deprem güçlendirme çalışmaları yapıldığını belirten Bölge Müdürü Cemil Bağlama, üniversite öğrencilerinin yurtlarda yaşadığı büyük sıkıntılar mutfak, banyo gibi konularda yapılan düzenlemeleri de şöyle anlattı:
“2003’ten itibaren tüm yurtlarımızda porselen tabak, el jeli, mutfaktan kapalı devre televizyon sistemi ile öğrencilerin
yemek aşamasının takibi izlenebiliyor. Kullan at tipi bardaklar yerine cam bardak kullanılıyor. Öğrencilerimiz kaldığı yurtlarda bodrumda bulunan hamam sistemlirini kaldırıyoruz ve odalara banyolar yapıldı. Özellikle kız öğrencilerimizin geceleri yangın merdiveninden hamama inip çıkmaları büyük bir cesaret işiydi.”