Yelda ATAÇ / ANKARA
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 02, 2005 01:28
Cumhuriyet tarihinin en büyük özelleştirme ihalesi dün yapıldı. Türk Telekom’a en yüksek teklifi Lübnan-İtalya ortaklığı verdi.
CUMHURİYET tarihinin en büyük özelleştirmesi sonuçlandı. Türk Telekom’un yüzde 55 hissesinin blok satışı için açılan ihalede en yüksek teklifi 6 milyar 550 milyon dolar ile Oger Telecom-Saudi Oger ve Telecom İtalia Mobile (TİM) konsorsiyumu verdi
. Böylece, Türk telekom’un yüzde 100’ünün değeri, dünkü ihale ile 11 milyar 909 milyon dolara çıktı.
İKİ YÜKSEK TEKLİF:
Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci başkanlığındaki ihale komisyonu önce Hazine Müsteşarlığı’nda, teklif vermeye hak kazanan Oger, Etisalat,
Koç Holding ve Turktell ortak girişim gruplarının zarflarını açtı. En yüksek teklifi veren iki konsorsiyum Oger ve Etisalat olarak açıklandı. Bu aşamada sızan bilgiler, Etisalat’ın 5.2, Oger’in ise 5.6 milyar dolarlık teklif verdiği şeklindeydi.
5.9 MİLYAR DOLAR:
Saat 16:00’dan itibaren ihale komisyonu her iki teklif sahibi ile de yarımşar saatlik ayrı ayrı görüşmeler yaptı. Saat 17.00’den itibaren ise Halkbank Genel Müdürlüğü’nde müşterek pazarlık oturumuna geçildi. Müşterek pazarlık görüşmelerinde başlangıç fiyatı 5.9 milyar dolar, artırım aralığı ise 50 milyon olarak belirlendi.
NEFES KESEN ARTIRMA: Metin Kilci, açık artırmada ilk olarak Etisalat Ortak Girişim Grubu’ndan teklifini istedi. Etisalat, 50 milyon dolarlık artırımla fiyatı 5 milyar 950 milyon dolara çıkardı. Bunun üzerine Oger Telecoms Ortak Girişim Grubu, 6 milyar dolar teklif etti.
İkinci tura Etisalat 100 milyon dolarlık artırımla 6 milyar 100 milyon dolarla başladı. Bu teklife Oger, 6 milyar 150 milyon dolar olarak karşılık verdi.
Üçüncü turda Etisalat 6 milyar 200 milyon dolara çıkınca, Oger teklifini 6 milyar 250 milyon dolara yükseltti.
DÜŞÜNME MOLALARI: Dördüncü turda Etisalat 6 milyar 300 milyon dolar teklif etti. Bunun üzerine, Oger konsorsiyumu düşünmek için zaman istedi ve kendilerine tahsis edilen odaya geçti. Yaklaşık 5 dakika sonra tekrar salona gelen Oger temsilcileri tekliflerini 6 milyar 350 milyon dolara çıkardılar.
Beşinci tura Etisalat, 6 milyar 400 milyon dolarlık teklifle başladı. Oger buna 6 milyar 450 milyon dolarla karşılık verdi.
Altıncı tur için teklif istendiğinde, bu kez odaya geçen taraf Etisalat oldu. Yine 5 dakika kadar sonra yerlerine gelen Etisalat temsilcileri tekliflerini 6 milyar 500 milyon dolar olarak açıkladılar. Bu teklife karşılık Oger konsorsiyumu yine odaya çekilde ve 5 dakika sonra da 6 milyar 550 milyon dolarlık teklifle geri döndü.
ETİSALAT ÇEKİLDİ: Yedinci tur için teklifler istendiğinde bu kez odaya çekilerek düşünme sırası Etisalat’a geldi. bu kez odaya çekilen grub daha uzun süre burada kaldı. Çıkışta, yerlerine oturan Etisalat temsilcileri, ‘Daha yüksek bir teklif vermeyi düşünmüyoruz. Oger Telecom’u tebrik ederiz’ dediler. Metin Kilci, son olarak ön yüksek teklifi vermiş bulunan Oger konsorsiyumuna dönerek, ‘Teklifinizde bir artırım düşünüyor musunuz’ sorusunu yöneltti. Bu soru üzerine korsorsiyum temsilcileri arasında kısa süreli bir gülüşme yaşandı. Kilci’nin sorusuna, ‘Artırım düşünmüyoruz’ yanıtı verildi.
İhaleye 4 konsorsiyum katıldı
Oger Telecoms Ortak Girişim Grubu:
- Oger Telecoms L.L.C
- Saudi Oger Ltd.
- Telecom Italia
Etisalat Ortak Girişim Grubu:
- Cetel-Çalık Enerji Telekomünikasyon A.Ş.
- Dubai Islamic Bank
- Abu Dhabi Natıonal Insurance Company
- Etisalat-Emirates Telecommunicatıons Corporation
Koç Holding Ortak Girişim Grubu:
- Koç Holding A.Ş.
- The Carlyle Group L.L.C
Turktell Ortak Girişim Grubu:
- Turktell Bilişim Servisleri A.Ş.
- Gen-Pa Telekümünikasyon ve İletişim Hizmetleri Sanayi ve Ticaret A.Ş.
- Tekofaks Ofis ve Haberleşme Ürünleri Pazarlama A.Ş.
- Kurtson Maden ve Sanayi İşletmeleri.
Satış, 4 onaydan geçerse kesinleşecek
TÜRK Telekom ihalesinin sonuçları Özelleştirmesi İdaresi Başkanlığı tarafından önce Rekabet Kurumu’nun görüşüne sunulacak. Bundan sonra İhale Komisyonu tarafından verilecek kararla Bakanlar Kurulu’na sunulacak. İmzalanacak
hisse sözleşmesi çerçevesinde, imtiyaz sözleşmesi Danıştay’a gönderilecek ve sonrasında da yatırımcıyla hisse satış ve devir sözleşmesi imzalanacak.
1.6 milyar dolar peşin kalan 5 yılda
OGER yetkilileri, 6 milyar 550 milyon doların vadeli olarak ödeneceğini açıkladılar. İhale kurallarına göre peşin ödemede yüzde 5’lik indirim öngörülüyordu. Vadeli ödemede ise satış bedelinin yüzde 20’si peşin, kalanı 5 yıl vadede eşit taksitlerle ve libor+yüzde 2.5 oranında faiz uygulanarak alınacak. Vadeli satışta, satış bedelinin bir taksiti ve faizi tutarında banka teminat mektubu talep edilecek. Vadeli ödeme seçeneğine göre 1 milyar 637 milyon dolar peşin, libor+yüzde 2.5 faiz dışında yıllık 982.5 milyon dolar ödeme yapması gerekiyor.
Satış onayından sonra ‘Altın hisse’ devrede
YABANCILARIN yüzde 55 hissesine sahip olacağı Telekom’da satışın onaylanmasının ardından altın hisse devreye girecek. Ancak yetkisi 2004’te yapılan yasa değişikliğiyle sınırlandırılan altın hisse yalnızca hisse devirleri ve anasözleşme değişikliklerinde söz sahibi olabilecek.
Altyapı sonsuz lisans 21 yıllık
TELEKOM ihalesinden bir süre önce yapılan düzenleme ile Türk Telekom’da ‘imtiyaz sözleşmesi’ ve ‘altyapı’ birbirinden ayrı hale getirilmişti. Türk Telekom, 28 Şubat 2001’de bir görev sözleşmesi imzalamıştı. Düzenlemeye göre 25 yıllık olan bu sözleşmenin 21 yıllık daha süresi bulunuyor. Bu durumda, 21 yılın sonunda Türk Telekom’u alan yatırımcıların elindeki ‘imtiyaz sözleşmesi’ süresi dolacak. Ancak Türk Telekom’un sahip olduğu tüm altyapı bu yatırımcılarda kalacak. Bu arada, Türk Telekom’un 2004 yılı kárından oluşan ve kasasında bulunan 2.2 katrilyon lira (2.2 milyar YTL) Hazine’ye aktarılacak.