Güncelleme Tarihi:
TÜRK Telekom’u (TT) yüzde 55’ini 6.55 milyar dolara satın alan Oger Telecom, 4.31 milyar dolar tutarındaki ödemeyi gerçekleştirerek ödeme sürecini planlanandan dört yıl önce tamamladı. Türk Telekom’un yüzde 55’ini 6.55 milyar dolara satın alan Oger Telecom, bundan önce Türk Telekom için Hazine’ye 2005 yılında 1.31 milyar dolar ve 2006’da faiz dahil 1.431 milyar dolar tutarında iki ödeme yapmıştı. Oger Telecom, dün faiz dahil geriye kalan 4.31 milyar dolarlık tutarın tamamını peşin olarak yarın ödeyeceğini açıkladı. Böylece Oger Telecom Türk Telekom’un yüzde 55 hissesinin tamamı için faiziyle beraber toplamda 7.055 milyar dolar ödeme yapmış olacak. Düzenlenen törenle Oger Telecom Yönetin Kurulu Başkanı Mohammed Hariri, 4.31 milyar dolarlık temsili çeki, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci’ye verdi.
3.2 MİLYAR DOLAR YATIRIM:
Törende konuşan Kemal Unakıtan, Türkiye’nin son yıllarda yaptığı özelleştirmelerde başarılı olduğunu belirterek, "Geçen dört yılda yaptığımız çok hızlı özelleştirmeler dünyada Türkiye’ye karşı dikkat çekti ve ilgi topladı. Bunların en büyük kilometre taşı Türk Telekom" dedi. Türk Telekom’un özelleştirilmesiyle, sektörün artık serbest piyasa ekonomisine göre işlemeye başladığını dile getiren Unakıtan, Oger Telecom’dan son derece memnun olduklarını, kurumun Türkiye’de olduğu yerde kalmayacağını dört yıl içinde 3.2 milyar dolar daha yatırım yapacağını bildirdi. TT özelleştirildiğinde kendilerini eleştirenlerin de olduğunu ancak zaman geçtikçe özelleştirmenin Türkiye için faydalı olduğunun anlaşıldığına dikkat çeken Unakıtan, "Özelleştirmeyi eğer bizden önce yapsalardı, Türkiye bu faizleri ödemeyecek, bu borçların altında olmayacaktı" dedi.
7.5 milyar dolar aldık:
Unakıtan, Türk Telekom’un 6.5 milyar dolara özelleştirildiğini ancak iki taksidin faiziyle 7.5 milyar dolar olarak aldıklarını kaydetti. Unakıtan, Oger Telecom gibi Türkiye’ye güveni olan çok yatırmcı bulunduğunu 800 ve 705 milyon dolara iki arsa sattıklarını kaydederek, "Lafa güzafa değil, paraya bakarım. Bu parala buraya geliyorsa, boşuna gelmiyor" diye konuştu. Soruları da yanıtlayan Unakıtan, gelen paranın Hazine’yi rahatlatıp rahatlatmayacağı konusundaki soruya, "Hazinemiz zaten rahattı gelen paraya da hayır diyecek durum yok" diye cevap verdi. Unakıtan, gelen paranın telekom sektöründeki vergilere nasıl yansıyacağı sorusuna da şu cevabı verdi: "Bu para geldi diye vergileri indireceğimi düşünmeyin. Mali disiplinden taviz yok. Ulaştırma bakanı bekliyor. İmkan olduğunda indir diyecek, o zaman indireceğim."
MNG BANK’IN İSMİ DEĞİŞECEK:
Oger Telekom Yönetim Kurulu Başkanı Mohammed Hariri de, Türk Telekom’un parasının ödenmesi yanında Türk ekonomisine duydukları güvenin kanıtı olarak MNG Bank’ı satın aldıklarını da açıkladı. TT’nin ödemesini sonuçlandrmaktan mutlu olduklarını belirten Hariri, Türkiye’de yatırıma devam edeceklerini vurguladı. Hariri, ödemeyi neden toptan yaptıkları şeklindeki soruyu, "Uluslararası bankalardan finansman aldık. Bu Türkiye’deki en büyük işlemerlerden biri. Bu nedenle hepsini birden ödemekten memnunuz. Ancak toptan ödeme yaptığımız için herhangi bir indirim yapılmadı. Bir an önce ödemek istedik" diye yanıt verdi. Hariri, MNG Bank’ın alınmasıyla ilgili şu bilgileri verdi: "MNG Bank’ı satın aldık. 3 Nisan’da duyurusunu yapacağız. Üç ay önce bankayı aldık. Yeni imajını ve ismini 3 Nisan’da açıklayacağız. Daha fazla şubeye sahip bir banka planlıyoruz. Yönetim ve insan kaynaklarında da yapılanmaya gideceğiz. Bankacılık ve telekom dışındaki sektörlere de bakıyoruz. Büyüyen ekonominize ve hükümet desteğine inanıyoruz."
Türkiye’ye duyulan güven ve istikrarın göstergesi
ULAŞTIRMA Bakanı Binali Yıldırım ise, TT’nin yüzde 55’lik hissesinin devrinin ardından bir buçuk yıla yakın bir sürenin geçtiğini hatırlatarak, şunları söyledi: "Bu sürede Türk Telekom’un gelişen bilgi iletişim faaliyetleri yönünde ciddi gayretleri oldu. 166 yıllık kurum, bundan böyle ülkeyi bilgi toplumuna dönüştürmede rol alacak. Sektörün bütün aktörleri 2013 yılına kadar BT dönüşümü yönünde hedeflerimizi tutturmamızı sağlayacaktır. 4.3 milyar dolarlık sendikasyon kredisi Türkiye’ye duyulan güven ve istikrarın ifadesidir." Yıldırım, paranın dağıtımıyla ilgili şaka yollu olarak Unakıtan’a "Parayı veriyoruz Maliye Bakanımıza ama parayı aldıktan sonra bizi unutmasın. Ona göre işi sağlama alalım burada" dedi.
Telekom’da erken ödeme bütçe açığını azaltacak
TÜRK Telekom’un satışından kalan tutarın faiz ile birlikte erken ödenmesinin, son iki aydır kötü performans gösteren bütçeye olumlu katkıda bulunacağı ve açığı azaltacağı belirtiliyor. Türk Telekom’un satışından sağlanan geliri diğer özelleştirmelerden farklı olarak doğrudan Hazine hesabına aktarılıyor. Maliye Bakanlığı’ndan bir yetkili, "Türk Telekom’dan gelen gelir de doğrudan bütçe açığını azaltacak ve olumlu bir performans ortaya çıkmasına neden olacak" dedi. Türk Telekom Kasım 2005’te Oger Telecom ile Telekom Italia ve BT Telconsult Konsorsiyumu’na yüzde 20’si peşin, kalanı beş yılda beş eşit taksitte ödenmek üzere 6.55 milyar dolara satılmıştı. Telekom Yönetimi kalan dört taksit tutarının tamamı olan 4.2 milyar dolar erken ödeme kararı aldı. Faiz ile birlikte bu tutar 4.3 milyar doları aşıyor. Ojer Telekomünikasyon AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Paul Doany, yaptığı bir söyleşide, çeşitli bankalardan oluşan bir konsorsiyumu 4.3 milyar dolarlık bir sendikasyon kredisi temini için yetkilendirdiğini ve alınacak kredinin TT’de kalan borcun erken ödemesinde kullanılacağını söylemişti.