Güncelleme Tarihi:
KARADENİZ’in çok sevilen fıkralarında Temel ve İdris kadar ünlü bir figür olan ‘Oflu hoca’lardan biri, etkisi üçüncü kuşağa kadar uzanan gerçek yaşam öyküsünde ortaya çıktı. Hasan Umur’un torunu Ali Umur, Gebze OSB’de yılda 40 bin tonun üzerinde kağıt işliyor. Bankalara ve şirketlere sürekli form, fatura, etiket, defter üreten tesiste 875 kişilik istihdam sağladıklarını ve bir anlamda ‘kağıt terziliği’ yaptıklarını söyleyen Ali Umur, dedesinin babası Nedim Bey 3 yaşındayken İstanbul’a göç ettiğini hem babasını hem de kendisini Galasataray Lisesi’nde okuttuğunu belirtiyor. Ali Umur’un fabrikasında düğmeye pazartesi günleri sabah 07.00’de basılıyor ve 3 vardiya 24 saat 6 gün kesintisiz çalışılıyor. Fabrika, pazar günü 07.00’den pazartesi sabahına kadar kapalı kalıyor.
Dedem ‘Oflu Hoca’ydı
Umur Basım ve Kırtasiye A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ali Umur, şöyle başlıyor anlatmaya: “Ben İstanbul’da doğmuşum. Dedem ise Trabzon Oflu’dur. Kendisi klasik ünlü Oflu hocalardandır. Bir süre sonra Samsun’a yerleşmişler ve dedem orada 1931-33 arasında Belediye Başkanlığı da yapmış. Daha sonra da babam 3 yaşındayken İstanbul’a taşınmışlar. Dedem, İstanbul’da da meşhur Yağ İskelesi’nde toptan gıda ticareti yapmış. Karadeniz’den aldığı gıda maddelerini satarmış. Babamı Galatasaray Lisesi’ne yazdırmış ve sonra da iktisat okutmuş. Babamlar 8 kardeşmiş. Onlar da dedemin yolundan gitmişler genellikle ticaretle uğraşmışlar. Babam, yabancı dil avantajını da kullanarak yabancı şirketlerin temsilciliklerini almış, bir süre sonra ithalat-ihracat yapmaya başlamış. Kendisi 55 yaşında vefat etti. Ben üniversiteyi yeni bitirmiştim.”
Ben de Galatasaraylıyım
Kendisinin de 1977 yılı Galatasaray Lisesi mezunu olduğunu söyleyen Ali Umur, 1982’de de Boğaziçi Endüstri Mühendisliği’ni bitirdiğini anlatıyor. Ali Umur şöyle konuşuyor: “Babamın vefatından sonra onun almış olduğunu distribütörlükleri bir süre devam ettirdim. 1989’da farklı bir iş koluna girdim. Distribütörü olduğumuz bir yabancı kahve firması vardı. Bunun tüm fatura ve irsaliyelerinin bilgisayarlı ortamda olmasını istiyordum. Bunun için bilgisayara sürekli form isteyince bize 3 ay sonrasına sıra verdiler. Bunun üzerine bu işe girme kararı aldım. İnceledik, yatırım gücümüz vardı ve ‘sürekli form üretimi’ yaparak bu işe başladık. Bilgisayardan çıkan fatura ve irsaliyeleri üretiyorduk. Bankaların kullandığı dekontlar, alışverişte kesilen fatura-fişler derken işimiz oturdu. Zamanla ürün çeşitlerini geliştirdik. Sonra kırtasiyeyi de ekledik.”
12 bin işletme için ayda 3 bin 500 ton kâğıt işliyor
1989’da işe başladıklarında bütün Türkiye’de bilgisayardan çıkma fatura, irsaliye ya da fiş kullanan işletme sayısının yaklaşık 1000 civarında olduğunu söyleyen Ali Umur, bugün ise sadece kendilerinin 12 bin müşterisi bulunduğunu belirtiyor. Umur, şöyle konuşuyor: “Biz önce Maltepe’de küçük bir yerde üretime başladık, sonra 1992’de Gebze OSB içinde bir yer yaptık. En son yine burada 2007’de şu anda içinde olduğumuz son teknoloji yatırımlarımızı tamamladık. Akbank, Yapı Kredi ve İş Bankası başta olmak üzere aşağı yukarı bütün bankalar müşterimiz oldu. Şu anda Gebze OSB içinde 4 tesisimiz var. Toplamda 80 bin metrekare kapalı alanda üretimimiz ve lojistik sistemimiz bulunuyor. 29 farklı üretim hattımız çalışıyor. Ayda yaklaşık 3 bin 500 tona yakın kağıt işliyoruz. Bize hergün ürün siparişi veren müşterimiz de var, yılda bir kere işi olan da. Ciromuzun yüzde 40’ı sürekli formlardan ama tabaka ofset işlerine de girdik. Kendinden yapışkanlı kağıtlar post-it denilen ürünler de üretiyoruz. Etikete de yatırım yaptık. Son olarak ‘tek kullanımlık servis ürünleri’ denilen içine şeker, tuz, kolanyalı mendil konular kağıtları da üretiyoruz. Şu anda 5 kategoriye ulaşmış durumdayız.”
Hermes destekli 11.2 milyon Euro’luk yatırım yapıyoruz
2008’de 116 milyon TL ciro yaptıklarını, 2009’da ise krizin etkisiyle cironun 106 milyon liraya gerilediğini söyleyen Ali Umur, “2010 için 165 milyon lira ciro planladık. İlk 6 aylık gerçekleşmeye göre hedefimiz tutacak gibi görünüyor. Piyasada ciddi bir canlanma var” diyor. Umur, şöyle devam ediyor: “Türkiye distribütörü olduğumuz 15 kırtasiye ürünü de var. Uhu’nun, Stabilo’nun, Pilot’un distribütörüyüz. 11.2 milyon Euro’luk Hermes kredisiyle yeni yatırımlarımız da sürüyor. Zarf üretimi için yatırım yapıyoruz. Değişken data basımı (transpromo) işine giriyoruz. Bu; arkalı önlü renkli basım ve aynı anda zarflama da yapan bir üretime başladık.”
Şankaya, Uluslararası Giyim Federasyonu yönetimine girdi
NIKE, Zara ve Gap gibi dünya markalarına üretim yapan Yeşim Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin üst yöneticisi (CEO) Şenol Şankaya, Uluslararası Hazır Giyim Federasyonu (IAF -International Apparel Federation) Yönetim Kuruluna seçildi. Şankaya, IAF’ta, daha önceki yıllarda başkanlık yapan Hasan Arat ve Umut Oran’dan sonra yönetim kurulunda Türkiye’yi temsil edecek 3’üncü Türk sanayici olacak. UİB Koordinatör Başkanı ve UİB Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanlığı görevlerini de yürüten Şankaya, 5-7 Ekim tarihlerinde Hong Kong’da yapılacak 26’ncı IAF toplantısından itibaren bu görevi iki yıl yürütecek.
Helal Gıda Fuarı 30 Eylül’de açılacak
DÜNYA Helal Konseyi (World Helal Council-WHC) Türkiye temsilcisi Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalandırma Derneği(GİMDES) işbirliği ve KOSGEB desteği ile Helal ve Sağlıklı Ürünler Fuarı düzenleniyor. 30 Eylül-3 Ekim tarihleri arasında CNR Expo tarafından düzenlenecek fuara Çin, Malezya, Endonezya devlet düzeyinde katılımlar olacak. Fuarda helal gıda sertifikalı ürünler tanıtılacak. Helal ve Sağlıklı Ürünler Fuarı, Dünya Helal Konseyi kongresiyle aynı tarihlerde düzenleniyor. Dünya helal ürün sektörünün büyüklüğü 2 trilyon dolar civarında. Her yıl da artarak büyüyor.
İMSAD 26 yaşına bastı, bir de dergi çıkarıyor
İNŞAAT sektörünün önde gelen isimlerini çatısı altında buluşturan İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD), 26’ncı yaşını ve İMSAD Dergisi’nin yayın hayatına başlamasını kutladı. İMSAD Başkanı Orhan Turan, “İMSAD Dergi faaliyetlerimizi ve gündemimizi anlatmamızın önemli bir aracı olacak. Dergi 3 ayda bir yayınlanacak. İMSAD olarak sektörün gerçek gücünü ortaya koyabilmeyi ve güç birliğini sağlamayı amaçlıyoruz” dedi.