Off-shore bombasında karar günü

Güncelleme Tarihi:

Off-shore bombasında karar günü
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2014 01:04

TMSF’nin kabâsu haline gelen off-shore (kıyı bankacılığı) ödemeleri ile ilgili en büyük dava bugün karara bağlanıyor. Yargıtay’ın bugün görüşeceği dosyada, yerel mahkeme kararı onaylanırsa TMSF, 47 milyon liralık ödeme yapacak. ‘Mağdur edildikleri’ iddiası ile dava açan kişilerin ise 1999'da bankaya 6.2 trilyon (6.2 milyon TL) para yatıran subay emeklisi M. Keramaettin Bahadır ve oğlu oldukları belirlendi.

Haberin Devamı

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun (TMSF) bugüne kadar ‘off-shorezede’lere yaptığı 150 milyon liralık ödeme yaptı. TMSF avukatları, batık bankaların off-shore şubelerine para yatıran kişilerin, daha fazla faiz elde etmek için bilerek

Off-shore bombasında karar günü
bu hesaplara para yatırdığı iddiasında.

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi’nun bugün karara bağlayacağı dava ise, bu alandaki en yüksek ‘fatura’ olarak öne çıkabilir.

Off-shore bombasında karar günü
TMSF'Yİ YAKAN DAVA

TİCARETE ATILDI, BORSADA KAZANDI
Davacı tarafta subay emeklisi Mehmet Keramettin Bahadır ve oğlu Mustafa Bülent Bahadır yer alıyor. Baba Bahadır 1977’de emekli olduktan sonra ticaret yaptı. Elde ettiği parayı da 90’lı yıllarda bankalarda ve borsada değerlendirdi. Oğlu Bülent ise oto galerisi işletti. Baba-oğul, Egebank’a el konulması ile paralarını alamadıkları, mağdur edildikleri iddiasında.

Haberin Devamı

PARASINI EGEBANK’A TAŞIDI
Dava dosyasında yer alan belgelere göre baba-oğul Bahadır’ın mevduatları Bank Kapital’deydi. Baba Bahadır, batık Egebank’ın patronu Yahya Murat Demirel ile görüşerek, daha yüksek kazanç vaad eden Egebank’a kaydırdı. Kasım 1999’da yapılan iki transfer işlemi ile toplam 6.2 trilyon TL (6.2 milyon TL) yüzde 83 fazi getirisi ile Egebank’a aktarıldı. 2000 yılına gelindiğinde ise Egebank’a el konuldu.

Off-shore bombasında karar günü
HÜRRİYET, BAHADIR’LARIN HESAPLARINI YILLAR ÖNCE YAZDI

‘OFF-SHORE HESAP CÜZDANI VAR’
15 yıl önce yapılan işlemin düğüm noktası da burada başlıyor. TMSF tarafı, açılan davalarda mahkemeye sunduğu evraklarda, Bahadır’ların paralarını Kıbrıs’ta bulunan Egebank Off Shore şubesine yatırıldığını bildikleri iddiasında. Delil olarak da Bahadır’lara verilen off-shore hesap cüzdanı ve alınan faizler gösteriliyor. Bahadır’ların avukatları ise, yatırdıkları paranın off-shore hesabına aktarıldığını bilmedikleri iddasında.

‘47 MİLYON LİRA ÖDEYİN’
Yüklü bir alacağa konu dava 23 Aralık 2011’de İstanbul Ticaret Mahkemesi’nde açıldı. Mahkeme geçtiğimiz yıl 6 Kasım 2013’de karar verdi. Mahkeme, Baba-oğul Bahadır’a faizi ile birlikte 46 milyon 899 bin 402 TL ödenmesini istedi.

Haberin Devamı

Off-shore bombasında karar günü

Baba-oğul Bahadır'ın banka hesap ekstrelerinde, paranın off-shore hesabına yatırıldığı belirtiliyor.

DAHA YÜKSEK FAİZ ALMAK İSTEDİ
TMSF tarafı kararı temyiz etti. Temyiz dilekçesinde Bahadır’ların daha fazla faiz gelir sağlayan off- shore hesabını bilerek ve isteyerek açtıklarını, faiz geliri elde ettikleri kaydedilerek “Mevduatı bilerek oraya yatırdılar” denildi. Yargıtay 11. Hukuk Dairesi’nin, dosyayı bugün karara bağlaması bekleniyor.

Off-shore bombasında karar günü

RAKAM 500 MİLYONA ÇIKABİLİR
TMSF Başkanı Şakir Ercan Gül, off-shore ödemelerini Meclis Komisyonu’nda da gündeme getirmişti. ‘Off-shorezede’lere 150 milyon TL ödenirken emsal kararın, Bursalı işadamı Müjdat Mançu’nun açtığı davada verildiği ortaya çıkmıştı. Hürriyet’ten Neşe Karanfil’in haberine göre Mançu, batık Yurbank’a yatırdığı 300 bin TL’ye karşı 1.5 milyon lira almıştı. TMSF kaynakları, off-shore kapsamında yapılacak ödemelerin 500 milyon lirayı bulabileceğini kaydetti.

Haberin Devamı

dgokce@hurriyet.com.tr

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!