Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2010 00:00
Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Avrupa Birliği (AB) Dönem Başkanı Jean-Claude Juncker ile birlikte ABD Başkanı Barrack Obama’ya, merkez bankaları arasındaki swap ilşemlerinin durdurulmasını talep ettikleri bir mektup yazdıklarını söyledi.
Son zamanlarda spekülatörlerin piyasaları yönlendirdiği iddiasında bulunan Papandreu, “Finansal piyasalar Yunanstan’ın borç krizine aşırı tepki vermeleri doğru değil. Spekülatörler yaptıkları yönlendirmelerle panik reaksıyonlarını destekliyorlar. Politikacılar spekülatörlere dönük daha sıkı kontrol yapılmasını uzun zamandır istiyor” diye konuştu.
G-20 tartışmaya başlamalıPapandreu, Obama’ya yazdıkları mektubun içeriğine ilişkin şu bilgileri aktardı: “Angela Merkel, Nicolas Sarkozy, Jean-Claude Juncker ve ben ortak bir mektupla Barack Obama’ya Merkez bankaları arasındaki swap işlemlerinin durdulmasını önredik. G-20 ülkeleri bunu tartışmaya başlamalı.”
Papandreu’nun bu konudaki çağrısı, merkez bankaları arasındaki swap işlemlerinin spekülatörlerin etkisinden korunabilmek için kapatılması yönünde. Papandreu’ya göre swap işlemleri spekülatörlerin yönlendirmesi ile istenilen düzeyden çok daha farklı bir noktaya geldi ve büyük ihtimalle risklerini swap işlemlere bağlayan şirketlerin katı direnci ile karşılacak. Papandreu ayrıca Yunanistan’ın ABD’li bazı yatırım bankalarının
Euro Bölgesi’nin de kaderini sarsan Yunanistan’ın borç krizinde ki rollerinin incelenmesini isteyebileceğini söyledi.
Hedge fonlara sıkı kural
Papandreu’nun tespitleri hedge fonlar ve private equity (özel sermaye) konularında daha sıkı control mekanizmaları oluşturulması amacıyla gerçekleştirilen AB Maliye Bakanları toplantısında da gündeme geldi. Euro Bölgesi bakanları 1 trilyon dolarlık kurtarma paketinin açıklanmasından bir hafta sonra daha sıkı düzenlemeleri görüşmek üzere bir araya gelirken, Euro’nun son 4 yılın en düşük seviyesine düşmesi toparlanma sürecinin olumsuz etkileneceği endişesini yarattı.
Swap nedirSWAP işlemi, tarafların faizi ya da döviz cinsini değiştirmek için yaptıkları takas sözleşmesi. Tarafların bir varlık ya da yükümlülüğe bağlı olan nakit akışını aralarında değiştirme işlemi. Örneğin on yıllık sabit faizli borca sahip bir firma ile benzer ancak dalgalı faizli borca sahip bir firma birbirlerinin yükümlülüklerini değiştirebilir. Swap işlemlerinde, faiz oranları ile döviz kurlarındaki değişmeler sonucunda ortaya çıkan riski en aza indirmek amaçlanır.
Papandreu: Kemer sıkmak iflastan korunmanın tek yolu
YUNANİSTAN Başbakanı Yorgo Papandreu, uyguladıkları kemer sıkma programının sağlıklı bir bütçeye dönüşebilmesinin Yunanistan’da büyüme ve yatırımın sağlanması ile mümkün olabileceğini söyledi. Yatırımcılar, Yunanistan ve diğer Euro Bölgesi’ndeki ülkelerde bütçe kesintilerinin yapılmasının büyümeye zarar vereceğini öngörürken Papandreu kemer sıkma politikasının üllkeyi iflastan korumanın tek yolu olduğunu kaydetti. Kemer sıkma programının AB ve IMF yardım paketinin bir şartı olduğunu da kabul eden Papandreu, şöyle devam etti: “Programı uygulayabileceğimize inanıyorum. Ancak toplumun en zayıf olanlarının dipsiz bir kuyuya sürüklenmelerini önlemeliyiz. Program bizim için güvenlik ağı. Bu maliyetli ama yapmak zorundayız. Şimdi bunu başarabileceğimizi gösterme şansımız var. Para için yalvarmıyoruz kredi alıyoruz.
Merkel: Yardım zaman kazandırdı, borç sorunu bitmiş değil
ALMANYA Başbakanı Angela Merkel ve Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başekonomisti Juergen Stark, Euro Bölgesi ülkeleri ile IMF koordinasyonunda hazırlanan 750 milyar Euro’luk acil yardım fonunun, sadece AB’ye zaman kazandırdığını ve asıl borç sorununu ortadan kaldırmadığını dile getirdi. Stark, piyasaları vuran borç krizinin gerekli reformlar yapılıp, bütçe açıklarını azaltılması ile yatışacağını belirtti.
Lagarde: Yaptırımlar oy hakkı gitmiş gibi yıldırıcı olmalıBORÇ batağına saplanan Euro Bölgesi ülkelerin, göz korkutucu yaptırımlarla yüzleşebileceğini söyleyen Fransa Maliye bakanı Christine Lagarde, yeni alınacak kararlar için “Nasıl uygulamaya koyacağımızı kontrol etmemiz gerekiyor” dedi. Yaptırımların yıldırıcı olması gerektiğini belirten Lagarde, “Örneğin AB’den alınacak yapısal ve uyum fonu tutabiliriz. Böylece AB’de oy kullanma hakkını kaldırma olasılığı doğar” diye konuştu.
İngiltere de borç rekoru kırdı, kemer sıkmaya hazırlanıyorİNGİLTERE’de göreve yeni gelen hükümet önümüzdeki ay açıklanacak yeni bütçe ile birlikte kemer sıkma politikası uygulayacak. İngiltere Maliye Bakanı George Osborne, “Artık harekete geçmemiz gerektiğini farkettik. 153 milyar
sterlin (236 milyar
dolar) bütçe açığının oluştuğu 18 aylık kriz dönemi süresince 1.3 milyon insan işini kaybederken binlerce insan da evinden oldu” dedi.