Obama’ya hediye verip ihracatı artırma planı

Güncelleme Tarihi:

Obama’ya hediye verip ihracatı artırma planı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 04, 2009 00:00

Deri ve halı sektörünün önde gelen birlikleri, Amerikan Başkanı Barack Obama’nın 5 Nisan’da başlayacak Türkiye ziyareti için harekete geçti. ABD’ye ihracatı artırmak isteyen deri ve halıcılar Obama’ya hediye vermek için sıraya girdi. Baklavacı Dedeoğlu da çikolatalı "Obama Baraklava"sı üretti.

AMERİKAN Başkanı Barack Obama’nın 5 Nisan’da başlayacak Türkiye ziyareti için deri ve halı sektörlerinin önde gelen birlikleri harekete geçti. Türkiye Deri Konfeksiyoncuları Derneği (TDKD), İstanbul Halı İhracatçıları Birliği (İHİB) Obama’ya hediye vermek için sıraya girdi. Baklavacı Dedeoğlu da Amerikalı lider için "Obama Baraklava"sı üretti. Sektör temsilcileri, Obama’ya verilecek hediyelerle ekonomik krizle düşen ihracatın tekrar canlanmasını hedefliyor.

Bufalo boynuzlu düğme

Beyaz Saray’a çıkmasının ardından Türkiye’ye ilk resmi ziyaretini gerçekleştirecek olan ABD Başkanı Barack Obama’ya dericiler, siyah deri ceket hediye edecek. Susurluk kuzu derisinden yapılan ceketin astarı şile bezinden, düğmeleri Bufalo boynuzundan yapıldı. Susurluk kuzu derisinin kullanıldığı ceketin yapımı 10 kişilik ekip tarafından tamamlandı. Ceketin astarı özel bir Şile bezinden, düğmeleri ise Bufalo boynuzundan yapıldı. İstanbul gezisi sırasında Obama’ya hediye edilecek olan deri ceketin Türk derisinin tanıtımına katkıda bulunması amaçlanıyor.

8 ayda tamamlandı

Obama’ya halı hediye etme konusunda İstanbul Halı İhracatçıları Birliği (İHİB) Başkanı İbrahim Yılmaz, yetkili mercilere taleplerini ilettiklerini belirterek, şöyle konuştu: "Talebimizi ilettik, sayın Obama’nın İstanbul ziyareti sırasında programına uyarsa kendisine özgün Türk motiflerinden oluşan el dokuması bir halı hediye edeceğiz. Bu halının yapımı tam 8 ay sürdü. Türk halı sektörünün uluslararası pazarlarda başarı sağlayabilmek, değişen koşullara uyum gösterebilmek, pazarın ve tüketici taleplerini takip etmek, hatta yönlendirebilmek için çeşitli çalışmalar yürütüyoruz."

Çocuklara ’Baraklava’

Daha önce ABD Başkanı Barack Obama için özel bir baklava üreten Dedeoğlu da, Obama’nın kalacağı otelde kendisine bu baklavadan ikram edecek. "Obama Baraklava"sı ile Türk Patent Enstitüsü’nden patent aldığını söyleyen Dedeoğlu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Tüfekçi, şöyle konuştu: "İsmini Amerika Başkanı Obama’dan alan bu ürünü çikolatalı ürettik. Özel formulize edilmiş kuş üzümlü, fıstıklı ve çikolatalı bu baklavalardan Obama’nın çocuklarına da göndermeyi planlıyoruz. Bu baklavanın kilosu 28 TL."

Rusya’dan sonraki en büyük pazar

TÜRKİYE Deri Konfeksiyoncuları Derneği Başkanı Ramazan Hazar, İtalyan derisinden daha ucuz ve kaliteli olan Türk derisinin tanıtımında Obama’ya deri ceket hediye etmenin önemli olduğunu vurgulayarak, "Rusya’dan sonra en büyük pazar yaklaşık 300 milyonluk nüfusu ile ABD" dedi.

Obama’ya verilecek hediyelerin özellikleri

Deri ceket

10 kişilik bir ekip ceketin tasarlanmasında çalışıyor.

Katkısız organik deri kullanıldı.

Susurluk kuzu derisinden dikiliyor.

Astarı için özel bir şile bezi kullanıldı.

10 kişilik bir ekiple, bir haftada tamamlandı.

Siyah spor bir ceket dikildi.

Düğmelerde Bufalo boynuzu kullanıldı.

El halısı

Verilecek halı Türk motiflerinden oluşuyor.

El dokuması olarak 1 kişi tarafından hazırlandı.

Halının yapımı 8 ay boyunca sürdü.

Bu ürünün düğümleri ipekten yapıldı.

Halı için özel olarak Bursa ipeği kullanıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!