Obama: Artık yeter başkanlığıma da mal olsa borçlanma limiti artsın

Güncelleme Tarihi:

Obama: Artık yeter başkanlığıma da mal olsa borçlanma limiti artsın
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 15, 2011 00:00

ABD’de borçlanmanın 14.3 trilyon dolar olan tavan seviyesine ulaşması nedeni ile ülkenin borçlanma limitinin artırılması için çaba gösteren hükümet ile muhalefet arasında sinirler gerildi.

Bir haftadır her gün Beyaz Saray’da gerçekleşen borçlanma limitini artırma toplantılarına dün bizzat katılan ABD Başkanı Barack Obama ile Cumhuriyetçilerin Lideri Eric Cantor arasında sert tartışmalar yaşandı. Hafta başından bu yana 4’üncü kez yapılan toplantıda da anlaşma sağlanamazken, Obama’nın Cumhuriyetçilerin soruna yönelik kısa vadeli çözüm önerilerine şiddetle karşı çıktığı ve “Bu benim başkanlığıma mal olabilir, ama yine de teslim olmayacağım. Sabrım sınırına dayandı. Artık yeter” dediği öğrenildi.

Fazla oturdum

Cumhuriyetçilerin Lideri Eric Cantor ise, yaptığı açıklamada, toplantıda borçlanma limitini yükseltmek için kısa vadeli bir anlaşma önerdiğini ve bunun ardından da Obama’nın çok sinirlenerek, “Burada gereğinden fazla oturdum. Hiçbir ABD Başkanı, Ronald Reagan da burada bu şekilde oturmazdı” dediğini aktardı. Cantor toplantıda yaşananları şöyle özetledi: “Obama, ‘Bana meydan okuma’ diye çıkıştı ve ‘Amerikan halkına bununla gideceğim’ dedi. Bu tepkiye çok şaşırdım ve teklifimde ısrar ettim. Bunun üzerine de Obama ‘Yarın görüşmek üzere’ diyerek masadan kalktı.”

Global ekonomiye şok

ABD Hazine Bakanlığı, Kongre’den ocak ayından bu yana borç limitinin artırılmasını talep ediyor. Demokrat Parti ve Cumhuriyetçi kanatlar arasında süren tartışmaların 2 Ağustos’a kadar sonuca bağlanması gerekiyor. Anlaşma olmaması durumunda Obama yönetimi, ABD’nin mayıs ayında 14.3 trilyon dolara ulaşan borçlarını ödeyememe ihtimalinin belirebileceğini ve bunun da global ekonomiye büyük şoklar verebileceği görüşünü savunuyor. Bakanlık, mayıs ayı başından bu yana borçlanmayı artırmadan tahvil ihalesine devam edilebilecek olağanüstü tedbirler alma yoluna gidiyor. İkna toplantılarının bugün de devam etmesi bekleniyor.

Moody’s ABD’yi ‘negatif’ izlemeye aldı, notunu indirme uyarısı yaptı

ULUSLARARASI kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, dünyanın en büyük ekonomisi ABD’nin ‘AAA’ olan kredi notunu olası bir indirim için ‘negatif’ izlemeye aldı. Kuruluştan yapılan açıklamada, Beyaz Saray ve Kongre arasında ülkenin yasal borçlanma limitinin artırılması konusunda önümüzdeki birkaç hafta içinde uzlaşmaya varılamaması ve hükümetin ödemelerini yapamaması halinde ABD’nin kredi notunun düşürülebileceği uyarısında bulundu. Moody’s, temerrüt riskinin küçük olduğunu, ancak artık bunun çok çok küçük bir ihtimal olarak görülmediğine dikkat çekerek, ABD için küçük de olsa kısa vadeli bir temerrüt riskinin arttığına işaret etti. Moody’s, en son ABD’nin notunu 1996 yılında olası bir indirim için izlemeye almıştı. Bir diğer uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standart&Poors da (S&P) ABD’nin kredi not görünümünü 18 Nisan’da ‘negatif’e çekerek, notun gelecek 12-18 ayda düşürülebileceği uyarısında bulunmuştu. ABD’nin notunun 94 yıldan bu yana değişmediği kaydedildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!