Güncelleme Tarihi:
Futbol dünyası son yıllarda saha içindeki oyunlardan çok basılan kitaplarla da gündemde. Türkiye’de şu sıralar en merakla beklenen futbol kitaplarından biri ise Alex De Souza’nın anıları olarak göze çarpıyor. Alex’in kitabının Türkiye’de binlerce kopya satacağı tahmin ediliyor. Kitap satışından en büyük parayı şüphesiz yayın evi ve Alex kazanacak. Fakat kitabın asıl yazarı görünmez kahraman olarak yaşamına devam edecek…
ORTALAMA 40 BİN DOLAR İLA 70 BİN DOLAR
Financial Times gazetesinin hazırladığı bir habere göre edebiyat dünyası şu sıralarda ‘hayalet yazar kavramını tartışıyor’ hayalet yazar kişilerin anılarını kaleme alan kişi demek. Fakat hayalet yazarlar ünlü insanların hayatını anlatsalar da basılan kitaplar raflarda otobiyografi bölümünde satılıyor. Yani okurlar kitabı yaşam öyküsü anlatılan kişinin yazdığını sanıyorlar.
İşin ekonomik boyutu ise bir hayli enteresan. New York’ta iş yapan Madeleine Morel isimli bir yazar menajerinin verdiği bilgilere göre bir ‘hayalet yazar’ kitap başına ortalama 40 bin ila 70 bin dolar kazanıyor. Bu rakam popüler bir kişinin öz yaşam öyküsünün anlatıldığı bir eserin toplam hasılatından kat be kat daha düşük. Eğer hayalet yazar iyi bir anlaşma yapabildiyse kazandığı para 100 bin doları buluyor.
150 BİN GEÇTİ
İsim yapmış hayalet yazarlar ise yılda 300 bin dolar kazanabiliyorlar. Rakamları biraz daha genişletirsek hayalet yazarın kazandığı paranın ne kadar az olduğu anlaşılabilir. Manchester United’ın efsane olan eski teknik direktörü Alex Ferguson’un otobiyografisi İngiltere’de 1998 yılından bu yana ‘en hızlı çıkış’ yapan kitap oldu. Kitap yayına girdiği ilk haftada 112 bin adet sattı. Kitap ilk 2 haftasında 4.7 milyon liralık satmayı başardı. Bunun karşısında kitabı yazan kişinin eline 150 bin TL civarında bir para geçtiği ifade ediliyor.