Güncelleme Tarihi:
Türk Hava Yolları Muhammed Çetin’in uçaktan indirilmesiyle ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Yaşanan olayla ilgili gerekli raporlar tutulmuştur. Daha önce de benzer olaylara sebebiyet veren İstanbul Milletvekili Çetin aleyhinde gerekli tüm hukuki işlemler yapılacaktır. Ayrıca THY, benzer durumun bir daha yaşanmaması için hukuk kuralları çerçevesinde tüm tedbirleri alacaktır" görüşlerine yer verildi. ‘Benzer durumun bir daha yaşanmaması için hukuk kuralları çerçevesinde tüm tedbirleri alacaktır’ ifadesi ise akıllara ‘kara liste’ uygulamasını getirdi. Uluslararası Havayolları’nın büyük bir bölümü kendileri için ‘sakıncalı’ gördükleri bazı yolcuları uçağa almama hakkına sahip. Bir yolcunun kara listeye alınması için yolcuların birden çok kez uçakta ‘olay’ çıkarmaları gerekiyor.
SARI KART GÖSTERİYOR
Dünyaca ünlü havayolu şirketlerinden British Airways ise hadise çıkartan bir yolcuyu uçaktan indirmek için uzun yıllardır sarı kart uygulamasını kullanıyor. Bu uygulamaya göre uçak içinde hadise çıkaran yolcuya önce sarı kart gösterilip ikaz ediliyor. Daha sonra ise yolcu uçuş güvenliğini tehlikeye sokacak davranışlarda bulunursa kendisi uçaktan indiriliyor. Şirket bu uygulamayla ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Çalışanlarımızın uçak içerisinde sağlıklı bir ortamda çalışmalarını sağlamak zorundayız. Havayolu şirketinde 300 civarında yolcunun ise ‘karaliste’ kapsamında olduğu belirtiliyor. Ayrıca uluslararası havacılık kurallarına göre kaptan pilotların da uçuş güvenliğini tehlikeye sokan bir yolcu tespit ettiklerinde polis çağırarak yolcuyu uçaktan indirme hakkı bulunuyor.
ARALARINDA ANLAŞMA YOK
Öte yandan THY ile TBMM arasında kurumsal bir ‘business class’ anlaşması bulunmuyor. THY ekonomiden business class’a uprade edilecek yolcuların listesini kendisi belirliyor. İki kurum arasında böyle bir anlaşma bulunmadığı için Muhammed Çetin’in bileti Pakistan uçuşunda ekonmiden business class’a yükseltilmemişti. THY kendi insiyatifiyle Çetin’i upgrade listesinden çıkarmıştı.