Güncelleme Tarihi:
Konu ile ilgili açıklama yapan İstanbul Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Mutfak Sektör Komitesi Başkanı Tahsin Öztiryaki “Paslanmaz çelik sac ithalatına anti damping vergisi konulsaydı hammadde olarak paslanmaz çelik sac kullanan başta Mutfak, otomotiv, beyaz eşya ve makine gibi sektörleri olumsuz olarak etkileyecekti. Daha pahalı hammadde ile ürünler yurt içinde enflasyonu artıracak ayrıca ihracat pazarlarında üretici firmaların rekabet gücünü azaltacaktı. Başlatılan soruşturma ile devletimiz tüm sektörleri dinleyerek anti damping kararının ülkemiz menfaatine olmadığına karar verdi. Bizde bu güzel haberi sektörümüz olan mutfak ihracatçılarına duyuruyoruz” dedi.
BÜYÜK YÜK OLUŞTURUYOR
Hali hazırda devam eden vergilendirmeye de değinen Öztiryaki “Sektörümüzün büyük bir kısmının hammaddesini oluşturan paslanmaz çelik ile ilgili olarak uygulanan yüzde 10’luk ithalat vergisi zaten biz mutfak ihracatçıları için büyük bir yük oluşturmakta. Bu vergi ile ilgili olarak da çalışmalarımız bakanlık düzeyinde sürüyor. Devletimizin bu konuda da ülkemizin ekonomisine en büyük katkıyı sağlayan biz ihracatçılara destek olacağına inanıyorum” şeklinde konuştu.
SEKTÖR HER YIL YÜZDE 6 BÜYÜYOR
Türk mutfak sektörünün dünya da edindiği yere vurgu yapan Öztiryaki “ Mutfak sektörü olarak dünya da söz sahibi konumdayız. Sektörümüz markalaşmasını tamamlamış ve global oyuncular ile rekabet eder konumdayız. Mutfak ihracatçıları olarak geldiğimiz bu nokta ülkemize de döviz olarak dönüyor ve cari açığın kapanmasına çok ciddi bir katkı sağlıyoruz. 2015 yılı itibariyle sektörümüz 1,7 milyar dolar ithalat yaparken 4 milyar dolara yakın bir ihracat gerçekleştirdik” dedi.