O dosya ikna etti

Güncelleme Tarihi:

O dosya ikna etti
Oluşturulma Tarihi: Ekim 08, 2014 01:07

RUS SBERBANK’ın iştiraki olması nedeniyle ambargodan etkilenen Denizbank’ın Genel Müdürü Hakan Ateş’in yoğun mesaisi işe yaradı. Geçen hafta ABD Ticaret Bakanı Pritzker’e bir dosya veren Ateş, “Tamamen BDDK kontrolünde bir Türk kuruluşuyuz” mesajı iletti. Rus haber ajansı dün Denizbank’ın ambargo kapsamından çıkarıldığını duyurdu.

Haberin Devamı

DENİZBANK’ın 1997 yılından bu yana kurucu Genel Müdürü Hakan Ateş, bankanın önce Belçikalı Dexia’ya, daha sonra Rus Sberbank’a satışını yönetmesi ve BDDK’nın onayında tüm işlemleri bizzat kendisinin yürütmesi ve her seferinde görevini koruması nedeniyle Türk bankacılık sektörünün en dikkat çeken isimlerinden biridir.
Ateş şimdi de Hürriyet’in tanık olduğu önemli bir kurtarma girişimine imza atarak Denizbank’ın Rus bankalarına uygulanan borçlanma ambargosu kapsamından çıkarılmasını sağladı. Olay, ABD Ticaret Bakanı Penny Pritzker’in Türkiye temasları sırasında yaşandı.

WASHINGTON’A DA GİTTİ

Ukrayna politikaları nedeniyle ABD ve AB Rusya’ya bazı alanlarda ambargo uyguluyor. Bu nedenle Rus bankaların uluslararası piyasalardan borçlanmalarına sınırlama getirildi. Denizbank da sabihibin Rus Sberbank olması nedeniyle bu ambargolardan nasibini aldı. Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş bu duruma engel olmak için Ankara ve Washington’da yoğun mesai harcadı. Son olarak Bakan Pritzker’in İstanbul’a gelmesini fırsat bilen Ateş, Amerikan Şirketler Derneği’nin (ABFT) İstanbul’daki gala yemeğine elinde bir dosya ile katıldı.
Son derece spontan bir şekilde Pritzker’e yaklaşıp kendisini tanıtan Ateş, ABD’li Bakan ile 10 dakikalık ayaküstü bir görüşme yaptı. Pritzker-Ateş görüşmesine neredeyse tüm ABD’li heyet de ayakta katıldı. Önceden hazırladığı dosyayı Bakan Pritker’e teslim eden Ateş, daha sonra gece boyunca heyetle aynı masada oturarak tüm üyelere konuyu tek tek anlattı.

Haberin Devamı

YÜZDE 100 TÜRK

Ateş’e Pritzker ile yaptığı hararetli görüşmenin sonunda verdiği dosyanın içeriğini sorduk. Washington’dan döner dönmez ayağının tozuyla katıldığı gecede Pritzker ile yaptığı görüşmenin son derece önemli olduğunu söyleyen Ateş, ilk etapta detay vermek konusunda tereddüt etti. Ancak Ateş’e sosyal medyada son dönemde gündeme getirilen, ‘Denizbank’ın Sberbank’a uygulanan ambargo nedeniyle zorda olduğu’ yönündeki iddiaları hatırlatınca şunları söyledi: “Denizbank’ın Türkiye’de tamamen BDDK kuralları çerçevesinde hareket eden, yüzde 100 bir Türk bankası gibi çalışan bir kuruluş olduğunu anlattım. Bunu da belgelerle birlikte Sayın Bakan’a teslim ettim. Denizbank hem BDDK hem de Avrupa Birliği (AB) kurallarına uygun hareket eden bir kuruluş. Bizim BDDK kuralları gereği Sberbank’a herhangi bir kaynak aktarmamız söz konusu değil. Dolayısıyla bu ambargonun tamamen dışında olmalıyız. Tüm bunları kendilerine söyledim.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!