Güncelleme Tarihi:
ABD’nin önde gelen gazetelerinden The New York Times’ta (NYT)n doğuya dönen Türkiye’nin, bölgesinin yükselen yeni ekonomik gücü oluduğu ve Avrupa Birliği (AB) ile ilişkilerinde bir paradigma değişikliği yaşandığını; “Türkiye’nin AB’ye değil, AB’nin Türkiye’ye ihtiyaç duymaya başladığını” anlatan övgü dolu bir makale yayınlandı. Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin ve Ülker Grubu Başkanı Murat Ülker gibi Türkiye’nin öne çıkan işadamlarının faaliyetlerine de yer verilen makalede, “Onyıllar boyunca Türkiye’ye AB’ye üye olmaya hazır olmadığı söylendi. Ancak bu söylem 27 ülkeli kulüp için artık geçmişte kaldı” denildi.
Girişimci bölgesi
Türkiye’nin bugün hızlı büyüyen ekonomik bir güç olduğuna dikkat çekilen haberde, “Genç nüfuslu ülkede önde gelen şirketler ulusalarası düzeyde rekabet eder hale gelerek, Türkiye’yi bir girişimcilik bölgesine dönüştürüyor. Rusya ve Ortadoğu gibi nakit zengini ülkelere yaptıkları ihracatla milyarlarca dolar gelir elde ederken, bir yandan da milyarlarca dolarlık yatırım çekiyorlar” ifadeleri kullanıldı. Gazetenin haberinde Türkiye ve ekonomisine ilişkin dikkat çeken saptamalar özetle şöyle:
Etkileyici büyüme
Yaşlı ve borç yorgunu Avrupa bu yıl yüzde 1’in biraz üstünde bir büyümeden medet umarken, ekonomik rönesans yaşayan Türkiye’nin geçen hafta etkileyici yüzde 11.4’lük ilk çeyrek büyümesi ile Çin’den sonra ikinci olmasının ardından akıllara yen bir soru getirdi: ‘Kimin daha çok ihtiyacı var AB’nin mi yoksa Türkiye’nin mi?’
Haziranda ihracat rakamları yüzde 13 düzeyinde arttı. Gelen talebin büyük çoğunluğu Türkiye’ye komşu nakit zengini İran, Irak, Rusya gibi ülkelerden.
Büyük dönüşüm geçirdi
Türkiye ekonomisi son 10 yılda büyük bir değişim geçirdi. 10 yıl önce bütçe açığının milli gelire oranı yüzde 16 ve enflasyon oranı da yüzde 72 iken, Türkiye ekonomisi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Hükümeti döneminde izlenen sıkı mali politikalar sonucunda AB’nin (Eğer bir gün üye olursa) kriterlerini karşılamaya yakın bir görünüme sahip oldu.
İran’a yatırım arttı
Türk Hava Yolları (THY), Fransa’ya uçtuğu kadar çok Irak’a da uçuyor. En hızlı büyüyen rotaları ise Libya, Suriye, Rusya.
Türk şirketlerinin İran’daki yatırımları da artıyor. Irak’ta bir Türk şirketi 5 hastane yapacak. Türk şirketlerinin bölgede aldığı ihaleler 30 milyar doları aştı.
Türkiye güçlü
Haberde görüşüne yer verilen Intercity CEO’su Vural Ak, “Eski güçlerin ekonomik ve entellektüel olarak güç kaybettiğini görüyoruz. Türkiye ise kendi ayakları üzerinde duracak kadar güçlü” dedi.
Türkiye ile İsrail arasındaki son dönemde yaşanan gerginlik ile ilgili olarak haberde Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Yurtta barış, dünyada barış’ ilkesini bozabileceğine de dikkat çekildi.
Özyeğin, yatırımlarını doğuya kaydıranlardan
THE New York Times haberinde Fiba Holding’in patronu Hüsnü Özyeğin’in faaliyetlerine de yer verildi. Finansbank’ı 2006 yılında National Bank of Greece’e (NBG) sattıktan sonra Türkiye’nin en zengin işadamı haline geldiği belirtilen Özyeğin’in bankanın satışının ardından ‘Bu bir rüya dünya’ dediği hatırlatıldı. Haberde Özyeğin’in 5 yıldızlı Swissoteli’nin terasında, Blackberry’den son finansal gelişmeleri takip ettiği belirtilerek, “Eğer biri bana 10 yıl önce Türkiye’nin finansal riskinin İtalya ile eşit olacağını söyleseydi, çılgın olduğunu düşünürdüm” dediği kaydedildi.