<B> Merve YENAL/ANKARA</B>
Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 2003 20:21
1927'de Ankara'da küçük bir marangoz atölyesi olarak kurulan Nurus bugün 20'den fazla ülkeye kendi markası ile ofis mobilyaları ihraç ediyor. Bünyesinde beş şirket bulunduran Nurus'un IBM Turk, Bayer, ABN-Amro gibi Türkiye'de faaliyet gösteren şirketlerin yanı sıra Saudi Telekom, Yunanistan Merkez Bankası, Dublin Üniversitesi gibi önemli kurumların mobilyalarında imzası var. Bu yıl üç milyon doları ihracat olmak üzere 12 milyon dolar ciro yapmayı hedefliyor.
Suudi Arabistan'daki Saudi Telekom ve Procter&Gamble, İsrail'deki Intel, Yunanistan
Merkez Bankası, İrlanda'daki Hyundai, Dublin Üniversitesi, Dubai Radyo Televizyonu, Dünya Ticaret Merkezi'nin Katar binası, IBM Turk, Bayer'in Ümraniye'deki Genel Müdürlük Binası, Cibali'deki Kadir Has Üniversitesi... Hepsi farklı ülkelerde ve farklı sektörlerde hizmet veriyor. Ortak özellikleri, ofislerindeki mobilyaların Nurus imzalı olması. Nurus'un bugün devam eden önemli projelerinden biri Belçika İç İşleri Binası'nın mobilyalarının yenilenmesi.
Ankara'da küçük bir marangoz atölyesi olarak kurulan Nurus, bugün ailenin üçüncü kuşağı tarafından yönetilen ve beş ayrı şirketten oluşan dev bir grup. Kendi markasıyla ürettiği ofis mobilyalarını 20'den fazla ülkeye ihraç ediyor. Ankara'ya yaklaşık 40 km uzaklıkta olan Akyurt beldesinde 24 bin metrekare alan üzerinde üretim yapıyor. Günde bin 400 parça üreten şirket bu yıl 12 milyon
dolar ciro yapmayı hedefliyor. 2005 sonu hedefi ise 28 milyon doları aşmak.
Nurus'un geçmişi 1927’ye dayanıyor. Marangoz ustası Nurettin Kunurkaya tarafından bir marangoz atölyesi olarak kuruluyor. Şirketin ismi de buradan geliyor. Nurus, Nurettin Usta'nın kısaltması. 1960'larda ikinci kuşak yönetimi devralıyor. Böylece, standart ev mobilyası üretimine başlıyor. İlk satış mağazasını Ankara'da açıyor. Ardından, Ankara ve İzmir mağazaları takip ediyor.
1974'te Nurus'un Ankara'nın Siteler ilçesindeki atölyesi iki bin 400 metrekarelik bir üretim tesisine dönüştürülüyor. Bundan birkaç yıl sonra ofis mobilyalarının seri üretimine başlanıyor. Üretilen mobilyalar o kadar beğeniliyor ki kısa süre sonra ev mobilyası üretimini bırakılıyor, ofise odaklanılıyor.
Şirket, 1994'te üretim tesislerinin de bulunduğu Akyurt'a taşınıyor. Bugün Nurus Grubu'nun bünyesinde beş şirket faaliyet gösteriyor. Toplam çalışan sayısı 260. Nurus'u 1988'den bu yana üçüncü kuşak yönetiyor. Nurus Başkan Yardımcısı Renan Gökyay aynı zamanda Numaş'ın genel müdürlüğünü yürütüyor. ODTÜ’de Endüstri Ürünleri Tasarımı üzerine eğitim aldıktan sonra Nurus'ta göreve başlamış. Nurus İcra Kurulu Üyesi Güran Gökyay ise pazarlama şirketi Nurus'un genel müdürü. Nurus Grubu geçtiğimiz yıl yeniden yapılanma kararı almış. 2005'e kadar devam edecek bu süreçte genel müdürlük görevleri profesyonellere devredilecek.
Nurus'un ürettiği ürünler iç pazarın yanı sıra aralarında İngiltere, İrlanda, Belçika, Ürdün, İsrail, Kuveyt, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri ve Yunanistan'ın bulunduğu 20'yi aşkın ülkeye ihraç ediliyor. Geçen yıl iki milyon dolar ihracat yapan şirket 2003'te bu rakamı üç milyon dolara çıkarmayı hedefliyor. Nurus, 1997'de ISO 9000 Belgesi'ni almış. Böylece sektörde bu belgeyi alan ilk şirket olmuş.
Grupta
5 şirket var
NURUS: Grubun satış ve pazarlama faaliyetlerinden sorumlu. Yönetim merkezi İstanbul'da.
NUPAŞ: Üretim tarafında yer alıyor. Teknik ve lojistik kısımdan sorumlu.
NUMAR: Proje yönetimi şirketi. Ağırlıklı olarak otel ve büyük alan projeleri yapıyor. Olimpiyat Stadyumu'nun soyunma odasından konferans salonuna kadar bütün mobilyalarının üretimini gerçekleştirmiş. Cibali'deki tütün fabrikasının dönüştürülmesi ile oluşturulan Kadir Has Üniversitesi Cibali Kampusu, Konya Hilton, İzmir Crowne Plaza ve Rixos Otelleri'nde de Numar'ın imzası var.
NUPA: Satış sonrası montajı yapıyor ve müşterilerden gelen şikayetlere cevap veriyor.
DESTEK BİRİMLER: Diğer dört firmaya muhasebe, finans, insan kaynakları, bilgi işlem, idari destek sistemleri ve kalite konularında destek veriyor.