Hanife Baş
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2006 00:00
Türkiye'nin ikinci büyük cep telefonu operatörü Telsim’in Genel Müdürü Attila Vitai, 3G lisansı verilmeden numara taşınabilirliğinin uygulamaya girebileceğini belirterek, "Operatörler arası geçişi sağlayan numara taşınabilirliği olmadığı için aboneler operatörün rehinesi haline geliyor" dedi.
İNGİLİZ cep telefonu operatörü Vodafone tarafından yaklaşık altı ay önce 4.55 milyar dolara satın alınan Telsim’in, 2007’in ilk yarısında Vodafone markasını kullanması planlanıyor. Telsim Genel Müdürü Attila Vitai, Vodafone markasını 2007’nin erken safhalarında kullanmaya başlayacaklarını belirterek, "Şirketin imajını değiştirme sürecini başlattık. Reklamlarda eski Telsim’den ayrı bir imaj çiziyoruz. Bir gecede Telsim’i Vodafone’a çeviremeyiz. İletişimimiz ve reklamlarımızda Vodafone’un iş yapış tarzını vermeye çalışıyoruz" diye konuştu. Geçen altı aylık süreçte altyapıyı geliştirmeye önem verdiklerini ve altyapıya 400-500 milyon Euro’luk yatırım yaptıklarını aktaran Vitai, Pazar paylarının her geçen ay arttığını ve 12 milyon aboneleri bulunduğunu belirtti. Attila Vitai, bedava cep telefonu vermeyeceklerini de tekrarlayarak, "Ancak Batı Avrupa ülkelerinde olan şu anda Türkiye’de bulunmayan Vodafone’a özel telefonları piyasaya sunacağız. Nokia, Motorola ve Sony Ericsson gibi ana üreticilerin ürettiği telefonlar Vodafone hizmetleri veren dükkanlarda satılacak. Cep telefonları ve iyi alışveriş deneyimi sunacağız. Hizmetimiz, ağ altyapımız ve kapasitemizi genişletmeye devam edeceğiz" diye konuştu. Vitai, sorularımızı şöyle yanıtladı.
HİÇBİR ŞEY BEDAVA DEĞİL
Bedava telefon verme konusu çok tartışıldı. Böyle bir planınız var mı?
- Vodafone bir şirket. Neden insanlar bedava cep telefonu vereceğimizi düşünsünler. Böyle yaparsak iş hayatında kalamayız. Bu sürdürülebilir bir iş modeli olmaz. Operatörler bedava cep telefonu vermiyor. İngiltere’de bedava cep telefonu alabilirsiniz ama 2 yıllık anlaşma yaparak her ay bir sürü para ödemeniz gerekir. Hayatta hiçbir şey bedava değil. Türkiye’de fiyatlar AB standartlarına göre düşük. Bizim bu tarifelerle bedava cep telefonu vermemiz imkansız. Uzun vadede bedava cep telefonu alarak yüksek tarife ödemek yerine, düşük tarifeyle cep telefonunun satın alınması daha iyi. Herkes, bana bedava cep telefonu verecek misiniz diye soruyor. Bunun tüketici için de iyi bir şey olduğunu düşünmüyorum.
Sektördeki hakim durum kısa vadede değişir mi?
- Turkcell her çeyrekte azalan pazar payına sahip. Bu devam edecek. Gelecek 12 ay içinde Turkcell’in pazar payının yüzde 60’ın altına düştüğünü görürsem şaşırmam. Uzun vadede çok yüksek pazar payı sürdürülemez. Bu aynı zamanda hem ekonomi, hem de Türk tüketicisi için iyi bir şey değil. Vodafone’un pazar payı yüzde 24. Turkcell’inki ise yüzde 60. Bunu bir gün, ay ya da altı ayda değiştiremeyiz. Uzun vadeli hedefimiz farklılığın çok fazla olmaması yönünde.
ABONELER REHİNE HALİNE GELDİ
3G ve numara taşınabilirliğinde geç kalındığını düşünüyor musunuz?
- Operatörlerden biri her zaman numara taşınabilirliğiyle, 3G arasında bağlantı kurmaya çalışıyor. Kesinlikle bu ikisi arasında bir ilişki yok. Hatta 3G gelecek üç ay içinde olmasa bile numara taşınabilirliğinin uygulamaya girmemesi için bir neden yok. Hükümet ve regülatörlere lobi yaparak rakiplerimizden biri bu iki konu arasında bağlantı kurmaya çalışıyor. Biz 3G’yi, diğer iki operatör ise numara taşınabilirliğini istiyor şeklinde. Bu ikisinin tamamen ayrı olması gerektiğini düşünüyorum. Numara taşınabilirliği müşterilerin
seçim yapmasına olanak sağlayacak. Şu anda bir cep telefonu numarası olan ve bunda 100 kontağı bulunan kişi numarasını değiştirmede isteksiz davranacak. Bu operatörün müşterileri üzerinde tutunmaya çalışmasının yöntemi. Aboneler, operatörün rehinesi haline geliyor.
3G daha fazla kapasite için kullanılıyor3G hayatımıza neler katacak?- Üçüncü nesil, GSM’de son teknoloji. Spektrumun daha verimli kullanılmasını sağlıyor. İkinci nesilden daha hızlı bilgi akışı sağladığı ve 3G’nin, 2G’den daha pahalı olmadığı gerçek. Ancak 3G konusunda mitler var. Birkaç yıl önce insanlar, cep telefonlarının hızlı bilgi servisleri, video mesajlar, telekonferanslar için kullanılacağı konusunda inandırıldı. Ama bugün gerçeğe bakarsak temelde 3G daha fazla kapasite için kullanılıyor. Mobil televizyon için ödeme yapmanız gerekiyor. Ayrıca cep telefonu ekranında Türkiye’de 10 milyon insanın
Galatasaray-
Fenerbahçe maçını izleyebileceğini tahmin edemiyorum. Bu öyle çok büyük deneyim olmaz. Bu tarz uygulamalar çok büyük kitleler için değil. Kendimizi kandırmayalım. Türklerin 3G’yle ilgileneceğini düşünmüyorum
Üçüncü nesil teknolojiye inanıyor musunuz?
- 3G’ye ve geleceğine inanıyorum. Ama acele içinde değiliz. Rakiplerimizden biri 3G’ye yükleniyor. İnandığından değil, gerçekte onların spektruma ihtiyacı var. Müşterilerine daha iyi hizmet verebilmek için 3G frekansına ihtiyaçları var. 3G’ye yüklenmek yerine belki de daha fazla 2G spektrumu almak için hükümete bakmalılar. Türk insanlarının çoğunun 3G’yle ilgileneceğini düşünmüyorum.
3G’de lisans almamız şartlara bağlı
Üçüncü nesil telekom hizmetlerini vermeye hazır mısınız? Lisans alacak mısınız?
- 3G için hazırız, bizim için anlamlı olursa şartlar lisans alırız. İlgili bakan lisansların yaza kadar verileceğini söyledi. Almamız, lisansın ücretine ve diğer şartlara bağlı. 2 milyar dolarlık bir ücret istenirse almayız. Daha düşük lisans ücreti ve her yeri kapsamamız istenirse o zaman da almayabiliriz.