Nükleerde üretim en geç 2018 yılında başlayacak

Güncelleme Tarihi:

Nükleerde üretim en geç 2018 yılında başlayacak
Oluşturulma Tarihi: Haziran 05, 2010 00:00

Türkiye’nin dönem başkanlığını üsteleneceği, hafta başında İstanbul’da yapılacak “Asya’da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı (CICA)” çerçevesinde Rusya ile Türkiye’nin Mersin Akkuyu’da yapılacak nükleer santrale ilişkin bazı teknik anlaşmaları imzalaması bekleniyor.

Aynı zamanda petrolün boğazlardan taşınmasına yönelik konuların da Rusya Başbakanı Vladimir Putin ile ele alınması planlanıyor.
İleriye dönük imzalar
Başbakan Putin ve Başbakan Yardımcısı İgor Seçin 7-8 Haziran’daki CICA toplantısına katılırken, enerji konusunda bazı görüşmeleri de gerçekleştirecek. Rusya Devlet Başkanı Dimitry Medvedev’in Ankara ziyaretinde iki ülke arasında ham petrolün Samsun-Ceyhan hattından taşınması ile nükleer enerji santrali konusunda mutabakata varılmış ve ilgili anlaşmalar 12 Mayıs’ta imzalanmıştı. Yetkililer, Rusya ile yaklaşık 20 milyar dolara mal olması beklenen nükleer santrale yönelik bazı teknik anlaşmaların imzalanabileceğini kaydederek, “İleriye dönük adım adım ilerleyen alanlarda bazı imzaların atılması planlanıyor. Bu çerçevede nükleer santral için güvenlik ve lisanslama gibi konularda imza atılabilir” dedi.
2018’de devrede
Nükleer santral inşaatının ne zaman başlayacağına yönelik şu aşamada herhangi bir tarih belirlenmezken, santralde ilk ünitenin en geç 2018 yılında devreye alınması planlanıyor. Türkiye Elektrik Ticaret A.Ş. (TETAŞ) tarafından açılan nükleer santral ihalesine tek katılımcı olarak giren Rus-Türk ortaklığı Atomstroyexport-Inter RAO-Park Teknik’ten oluşan konsorsiyum, önce 21.16 kilowatt saat/sentlik teklif vermiş, ardından bu rakam kilowatt saat başına 15.3-13.4 sent aralığına çekilmişti. Ancak Danıştay’ın sürece temel teşkil eden yönetmeliğin üç maddesine ilişkin yürürlüğü durdurmasının ardından ihale 20 Kasım 2009’da iptal edilmişti. Daha sonra Türkiye ile Rusya arasında varılan mutabakatla, nükleer santralin, herhangi bir ihaleye gerek kalmadan, uluslararası anlaşma kapsamında yapılması kararlaştırıldı. Santrali yapacak olan Rus şirket, Türk ortaklar alabilecek ancak Rusya’nın payı yüzde 51’in altına düşmeyecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!