Nükleerde fiyat teklifi değişiyor

Güncelleme Tarihi:

Nükleerde fiyat teklifi değişiyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 19, 2009 10:17

Türkiye'nin nükleer santral ihalesi için tek teklifi veren Rus ortaklı Atomstroyexport-Park Grubu'nun fiyat teklifi açıklandı. Ancak fiyatın yüksek çıkması nedeniyle revize teklif geliyor.

Haberin Devamı

Buna göre şirket, değerlendirmeye esas indirgenmiş fiyat olarak 21.16 cent/kwh önerdi. 415 milyar kWh elektrik üretme teklifinde bulunan şirket, 15 yıllık alım garantisi süresinde devlete 86 milyar 367 milyon dolarlık elektrik satacak.

Rus-Türk ortaklığı şirketin yaptığı 1 kilowatsaat üretime 21.16 sentlik teklifi beklentilerin çok üzerinde kaldı. Enerji uzmanları, 8-10 cent'lik bir fiyat bekliyorlardı.

REVİZYON YAPILACAK

İhalede zarfın açılmasının hemen ardından da İhale Komisyonu Başkanı Yaşar Çakmak, şirketin fiyatı daha iyileştirip yeni bir revizyon yapacağı bilgisini verdi.

Benzer şekilde ihaleden sonra kameraların karşısına geçen Enerji Bakanı Hilmi Güler de Türk-Rus ortaklığı firmanın dünyadaki ekonomik gelişmeleri dikkate alan yeni bir fiyat teklifini TETAŞ'a verdiğini belirtti. Güler, "TETAŞ bu yeni teklifi de kapsayan bir rapor hazırlayacak, rapor Bakanlar Kurulu'nda değerlendirilecek." dedi.

Haberin Devamı

FİYAT ÇOK YÜKSEK GELDİ

Nükleer santral ihalesinde çıkan fiyat teklifini değerlendiren Elektrik Üreticileri Derneği Başkanı Önder Karaduman, fiyatın ilk açıklamada yüksek bir fiyat olduğunu, ancak bu ihale sisteminin dünyada ilk kez denendiğini belirtti. Karaduman, şöyle konuştu:

"Özel sektörün bütün riskleri göze alarak yapacağı 9-10 milyar dolarlık bir yatırım bu. 7-8 yıl sürecek ve 3 binden fazla kiiye istihdam yaratacak. Böyle bakıldığında fiyat yüksek ama ihalenin bu tarafını da gözetmek zorundayız. Fiyat iyidir anlamında söylemiyorum, bana da yüksek geldi. Fiyatı biraz daha makul yerlere çekersek Türkiye için çok iyi bir fırsat yaratacak."

Karaduman, kendisi için makul fiyatı ise 10 sent ve altı olarak açıkladı.

Dünyada nükleer santralleri genelde devletin yaptırdığını, sonra halka açtığını ve özel sektörün devreye girdiğini anlatan Karaduman, "İlk defa bir özel sektör gelip ben tüm riskleri alarak herşeyi yapacağım ve şu kadar zamanda da geri dönüşünü alacağım diyor. Fiyatın yüksek çıkması ihale yöntemine bağlı olarak da oluştu" dedi.

Öte yandan Türkiye'nin ilk nükleer santral ihalesi için açılan ihalede Rus-Türk şirketlerinden oluşan konsorsiyumun değerlendirmeye esas indirgenmiş bazda kilowattsaat (kWh) başına 21.16 ABD centi (bugünkü kurdan 34.4 kuruş) olarak açıklanan fiyat teklifi, ihaleyi yapan TETAŞ'ın toptan olarak 2008 yılında sattığı ortalama fiyatın yüzde 170'e yakın daha yüksek düzeyde bulunuyor.

Haberin Devamı

Reuters'ın enerji yetkililerinden aldığı bilgiye göre, TETAŞ'ın toptan satış fiyatı ortalaması 2008 yılındaki kWh başına fiyatı 12.82 kuruştu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!