Güncelleme Tarihi:
ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, nükleer enerji santralıyla ilgili olarak Rusya’yla görüşmelerin sürdüğünü belirterek, “Onlar bir teklif getirmek istiyorlar. Değerlendirmelerimiz devam ediyor. Rusya veya başka bir ülke, bizim kararlılığımızın sürüyor. Herhangi bir yılgınlık gösterme niyetinde değiliz” dedi. Türk-Amerikan İş Konseyi’nin (TAİK) toplantısının ardından oruları yanıtlayan Yıldız, Rusya ile önümüzdeki hafta görüşeceklerini, dile getirerek, “Nükleerde önce Akkuyu, sonra Sinop mu olacak?” sorusuna “İnşallah” yanıtını verdi.
Süreç devam ediyor
Danıştay’ın nükleer enerji santrallarıyla ilgili aldığı karara saygılı olduklarını aktaran Yıldız, şöyle konuştu: “Ancak, Türkiye’de nükleer enerji santralları yapılmasıyla ilgili kararlılığımız sürüyor. Süreç ve çalışmalar devam ediyor. En az emisyonu sağlayan nükleer, cazibe noktası haline geldi. 2010 yılında ihaleli ya da ihalesiz, kamu ortaklı ya da ortaksız, özel sektör yapılanmalı veya ortaklı nükleer enerji santralların Türkiye’ye kazandırılmasında kararlıyız. Gelecek yıl içinde dünyadaki bütün üreticiler ve ABD, Kanada, Güney Kore, Japonya, Rusya ve Fransa’nın da bulunduğu platformun mutlaka Sinop’taki alanı değerlendireceğine inanıyoruz.”
Türkiye’nin petrol ve doğalgazın yüzde 90’ını dışarıdan aldığını hatırlatan Taner Yıldız, enerjide ihtalat ülkesi olan Türkiye’de yenilenebilir enerjiyle ilgili çalışmaların sürdüğünü kaydetti. Yıldız, şu bilgileri verdi: “Rüzgarda 850 megavatlık santral var. 2010’da hedef 1500 megavata çıkarmak. 2020 yılında Türkiye’nin enerji ihtiyacının yüzde 30’unun yenilenebilir enerjiyle karşılanması hedefleniyor. Jeotermalde 600 megavat rezerv var. Bu bin megavata çıkarılacak. Hidroelektrikte hedef 13 bin megavat. Krizin etkisiyle Avrupa’da yenilenebilir enerji yatırımları yüze 38 oranında azaldı bunun da maliyeti 100 milyar dolar.”
Doğalgaza zam yok
Doğalgaza zamla ilgili bir soruyu yanıtlayan Yıldız, “Doğalgaza şu anda bir zam sözkonusu değil. Doğalgaza zam aralık ayında görüşülecekti. Bugün faturalarda herhangi bir değişiklik olmadığına göre, bu normal devam edecek demektir” mesajı verdi.
Yenilenebilir enerji, yeni istihdam yaratır
DIŞ Ekonomik İlişkiler Konseyi Türk-Amerikan İş Konseyi (TAİK) Başkanı Haluk Dinçer, enerjinin her ülke için önemli bir konu olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Türkiye’de enerji yatırımları teşvik edilmeli. Bu ekonominin de canlanmasını sağlar. Yenilenebilir Enerji Yasası’nın bir an önce çıkmasını arzu ediyoruz. Yenilenebilir enerji gelecek 10 yılda, 10 milyon yeni istihdam sağlayacak. Türkiye de bundan pay alacak. Nükleer enerji konusundaki Danıştay kararları zaman kaybına yol açması açısından üzücü ancak bu kararların yüksek standartlarda bir mevzuat hazırlanması için bir vesile olmasını diliyoruz.”
52 Hidroelektrik santral için ihaleye çıkılıyor
ÖZELLEŞTİRME İdaresi Başkanlığı (ÖİB), özelleştirme portföyünde bulunan 52 hidroelektrik santralının özelleştirilmesi için bugün ilana çıkacak. Bu santrallar şöyle: “İznik-Dereköy, İnegöl-Cerrah, M.Kemalpaşa-Suuçtu (1.Grup), Haraklı-Hendek, Pazarköy-Akyazı, Bozüyük (2.Grup), Kayaköy (3.Grup), Kovada 1, Kovada 2 (4.Grup), Turunçova-Finika (5.Grup), Anamur, Bozyazı, Mut-Derinçay, Silifke, Zeynel (6.Grup), Bozkır, Ermenek, Göksu (7.Grup), Dere, İvriz (8.Grup), Kayadibi (9.Grup), Bünyan, Çamardı, Pınarbaşı, Sızır (10.Grup), Değirmendere, Karaçay, Kuzuculu (11.Grup), Koyulhisar, Ladik-Büyükkızoğlu (12.Grup), Besni, Derme, Erkenek, Kernek (13.Grup), Bayburt, Çemişgezek, Girlevik (14.Grup), Esendal, Işıklar ‘Visera’ (15.Grup), Çağ Çağ, Otluca, Uludere (16. Grup), Adilcevaz, Ahlat, Malazgirt, Varto-Sönmez (17.Grup), Engil, Erciş, Hoşap-Zeyne, Koçköprü (18.Grup), Arpaçay-Telek, Kiti (19. Grup).”