Güncelleme Tarihi:
ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye’nin nükleer enerji alanında görev yapacak mühendisler yetiştirmek için yeni projeler hazırladığını söyledi. Yıldız, bu yıl 75 öğrenciyi Rusya’ya göndereceklerini, toplamda gidecek öğrenci sayısıni ise 300’den 600’e çıkardıklarını açıkladı. Aydın, Muğla ve Denizli illerinin elektrik dağıtımını yapan AYDEM Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin dün yapılan toplantısında konuşan Bakan Yıldız, nükleer eğitim için Rusya’ya gidecek öğrencilere yönelik kontenjan ve başvuru şartları hakkında da bilgi verdi.
5-6 bin öğrenci arasından
Yarından itibaren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı internet sitesinde şartların açıklanacağını ve yeni alımların başlayacağını bildiren Yıldız, şöyle konuştu: “Hemen hemen 5-6 bin öğrenci arasından bunu seçiyoruz. Her türlü sınav ayrıntılarının duyuruları yapılacak. Üniversitelerin Fen Edebiyat ve Mühendislik Fakültelerinin matematik derslerinin okutulduğu herhangi bir bölümü dahi bizim nükleer santralleriyle alakalı görev yapacak mühendislerimiz için yeterli olacak. Geçen seneden farklı olarak önemli bir katkı ve başvuru olacağı kanaatindeyiz.”
Mühendis ücreti verilecek
Nükleer enerji konusunda Rusya’da eğitim görecek Türk mühendislerin beş yıl eğitim alıp, bir ila üç yıl arasında da Rusya’da kendi alanlarındaki bir santralde görev yapacaklarını açıklayan Yıldız, şunları söyledi: “5-7 yıllık bir serüvenden bahsediyoruz. Eğitimin sonunda kendi alanlarında çok ciddi uzmanlar olarak yetişmiş olacaklar. Kalacak yerlerini, ders kitaplarını, burslarını ve sağlık sigortalarına varıncaya kadar her birisini proje firmamız tedarik edecek. Orada herhangi bir Rus mühendisin aldığı ücreti de kendilerine takdim edeceğiz.”
İki bin mühendis
2023 yılına kadar nükleer enerji konusundaki hedeflerini yakalamayı amaçladıklarını vurgulayan Yıldız, şöyle devam etti: “Güney Kore, 1970-1980’li yıllarda yurtdışına 2 bin tane mühendis gönderdi. Eğitimlerinden sonra o mühendisleri istihdam etti. Türkiye’nin nükleerdeki geleceğini inşallah bu genç arkadaşlarımız biz görevleri tevdi ettikçe yerine getirmiş olacaklar. 2 bine yakın mühendisimizi üç santralimizde istihdam etmiş olacağız.”
2023’te işletmede olması lazım
KARADENİZ’de kurulacak ikinci santral için müzakerelerin devam ettiğini belirten Bakan Taner Yıldız, şunu söyledi: “Japonya, Güney Kore, Çin ve Kanadalı firmalarla görüşmeler devam ediyor. İkinci ve üçüncü santrallerin ülkemize 2023 yılına kadar kazandırılması lazım.”
Kontenjan iki katına çıkarıldı
TÜRKİYE’yi nükleer konusunda, “Yüzme dersleri verilip de havuzu ve denizi olmayan bir ülkeye” benzeten Bakan Taner Yıldız, şöyle konuştu: “Kendi mühendislerimizle bunu yapılandıracak bir sistem kuruyoruz. Bildiğiniz gibi 300’e yakın bir öğrencimizi mühendis yetiştirmek üzere Rusya Federasyonu’na göndermek için kontenjanımız vardı. Bu kontenjan artırıldı, 600’e çıkartıldı.”