Güncelleme Tarihi:
Bir dizi temas ve açılışlar için Trabzon’da bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız; Sinop’ta kurulması planlanan nükleer santral için Güney Koreli KEPCO şirketinin temsilcileriyle görüşmenin devam ettiğini belirterek, “Uluslararası yatırımcıya nükleer santralle alakalı bir üniversite kurmasını da teklif ediyoruz” dedi.
Yıldız, Güney Koreli KEPCO şirketi temsilcileriyle geçen hafta Ankara’da biraraya gelerek görüştüklerini bildirdi ve “Önümüzdeki hafta tekrar biraraya geleceğiz. Bu ayın sonuna kadar mutlaka bir mutabakat noktası yakalamamız lazım. 4-5 tane temel konu var. Bir kısmında henüz anlaşmış değiliz. Sonunda da anlaşamayabiliriz” ifadelerini kullandı. Akdeniz ve Karadeniz’de birer nükleer santral kurulmasının enerjide güç dağılımı açısından dengeli uygulama olacağı kanaatinde olduğunu söyleyen Yıldız, Güney Korelilerin de uzlaşma gayreti bulunduğuna inandığını kaydetti.
Teknoloji için
Nükleer teknolojinin öğrenilmesi bakımından üniversitenin şart olduğunu kaydeden Yıldız, Türkiye’de halen Hacettepe Üniversitesi’nde Nükleer Mühendislik ve Nükleer Fizik konularında lisans programı, ODTÜ ve İstanbul Üniversitesi’nde ise lisansüstü eğitim programları bulunduğunu, bu üniversitelerin Türkiye’ye çok önemli katkı yaptıklarını, ancak bunların yeterli olmadığını vurguladı. Yıldız, “İki nükleer santral kurarsak, bu eğitim programları yeterli olmayacak. Çünkü çok ciddi bir insan kaynağı ile bunları yapacağız. Bu nedenle uluslararası yatırımcıya nükleer santralle alakalı bir üniversite kurmasını teklif ediyoruz” diye konuştu.
Elektrik tüketimi arttı
“Rus tarafına da teklif edecek misiniz” sorusu üzerine Bakan Yıldız, “Bir nevi şart oluşturacağız” karşılığını verdi. Bakan Yıldız, Türkiye’nin makro büyüklüklerini etkileyecek bir enerji yatırımı yapmak istemediklerini de belirterek, nükleer santralde kamu payını en çok yüzde 25 öngördüklerini söyledi. Özel sektörün önde gelen elektrik üreticilerinden Akenerji’nin, Trabzon’un Araklı ilçesinde 124 milyon dolara kurduğu Akocak HES’in açılış törenine katılan Taner Yıldız, Türkiye’nin elektrik tüketiminde temmuz ayında yüzde 13’lük büyüme yakaladığını bildirdi.
Taner Yıldız, çevrecilerin eleştirilerine ‘Yalnızca sizin dediğinizi yaptık, sadece doğalgaz, sadece nükleer veya sadece yenilenebilir yaptık, ama vatandaşı iki saat elektriksiz bırakacağız’ deme lüksleri olmadığını kaydetti. Yıldız, “Biz her türlü abone haklarıyla beraber 73 milyona olan sorumluluğumuz gereği kesintisiz enerji için bu yatırımları gerçekleştirmek zorundayız” diye konuştu. Bakan Yıldız, özellikle Karadeniz’de gerçekleştirmek istenilen 123 proje olduğunu, bunun da 4-5 milyar kilovat saate denk geldiğini kaydederek, Akocak HES projesine ilişkin ise “Şantiyeden gelen bir mühendis olarak burada farklı bir heyecan hissettim. Çevredeki köylerde 450-500 kişinin evine götürdüğü ekmeğe, coğrafyaya bir katkısı oluyor” dedi.
Köktaş: Doğduğum yere büyük yatırım yapılıyor
TRABZON Of doğumlu Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, “Doğduğum, büyüdüğüm topraklara çok büyük yatırım kazandırılıyor. Bölge insanlarına yeni iş imkânları sağlanması, suyun etkin kullanımı için önemli çalışmalar yaptık. Enerji ve çevre birbirinin alternatifi olamaz. Bu anlayış ile tüm enerji kaynaklarımızı doğaya en az zarar verecek biçimde çalışıyoruz. Akocak HES bu bilinçle yapıldı. 124 milyon dolara malolan tesiste, yıllık 257 milyon kilovat saat elektrik üretilecek” dedi.
Baykal’a ‘HES’ teşekkürü
ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Hidroelektrik santral (HES) düşmanlığı içine kendinizi kaptırmayın” diyen CHP’nin eski Genel Başkanı Deniz Baykal’a teşekkür etti. Yıldız, Antalya İl Meclisi toplantısında “ HES’i bir düşman görüp ‘Aman ha ülkeyi tahrip’ gibi bir anlayışın içine girmek de doğru değil” açıklaması yapan CHP eski Genel Başkanı Baykal’a teşekkür ediyorum. Diğer arkadaşlara da tavsiyelerde bulunacağını düşünüyorum” diye seslendi.
124 milyon dolar harcandı 420 işçi 48 ay çalıştı
AK Enerji’nin Çek ortağı Cez ile kurduğu Akocak HES, Trabzon Araklı-Karadere havzasının orta bölümüne inşa edildi. 81 megavat kurulu güçteki santral, yılda 257 milyon kilovat saat elektrik üretecek. Akocak HES, 761 metrelik düşüşüyle Türkiye’nin düşüşü en yüksek üçüncü HES’i olma özelliğini taşıyor. Erikli-Akocak Regülatörü ve Akocak HES inşaat çalışmalarında, yaklaşık 48 ay boyunca her ay 420 işçi mesai yaptı” diye konuştu.