Novartis: İlaçta indirim ‘kazanan olmayan oyun’a dönüştü yüzde 20 küçüldük

Güncelleme Tarihi:

Novartis: İlaçta indirim ‘kazanan olmayan oyun’a dönüştü yüzde 20 küçüldük
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 2011 00:00

Dünyanın önde gelen ilaç firmalarından Novartis, Türkiye’de yaşanan fiyat indirimlerinden dert yandı.

Haberin Devamı

Cirolarının geçen yıl, yüzde 20 da azaldığını söyleyen Novartis Türkiye Başkanı Güldem Berkman, piyasadan çekilmeyi düşünmediklerini ancak şu anda süreci dondurdukları açıkladı. Berkman, “Hükümetin ilaç fiyatlarında 2009’dan bu yana yaptığı indirimler sektörü ciddi sıkıntıya soktu. Bu kazananın olmadığı bir oyuna dönüştü. Biz de süreci dondurarak durup, önümüzü görmek istiyoruz” dedi.
55 yıldır Türkiye’deyiz
Berkman, Türkiye’de 55 yıldır üretim ve satış yatırımlarıyla faaliyette olduklarını hatırlatan Berkman, şöyle konuştu: “3 ilaç üretim merkezimizle Türkiye pazarı dışında 90’dan fazla ülke için üretim gerçekleştirmekteyiz. 2 bin 400 kişiye doğrudan ve yaklaşık 5 bin kişiye dolaylı olarak istihdam sağlıyoruz. Novartis Türkiye, 2008’den bu yana pazar lideri.”
Ancak son dönemde 85 kişinin işe son vermek zorunda kaldıklarını belirten Berkman, sözlerine şöyle devam etti: “2009’daki indirimden sonra  yeni bir indirimin gelmeyeceğini düşünüyorduk ama yaşandı. Böylece 2009’da başlayan kriz 2010’da sıçramış oldu. Fiyat sıkıntısının yanında ruhsat ve ilaç kutularına verilen numaralarda yaşanan sıkıntılar da var. Ayrıca ilaç tanıtımı yapan temsilcilerimizin mesai saatlerinde hastanelere alınmaması var. Hükümetin artan ilaç harcamalarını azaltmak istemesini anlıyoruz. Ama artan rakamın tek nedeni fiyatlar değil. Kutu sayısı ve tüketimin bilinçlendirilmesi gerekiyor. Örneğin çok sayıda antibiyotik ve ağrı kesici kullanıyoruz.”
Yeni ilaçları erteledi
Tüm bu sıkıntıların gelecek planlarını etkilediğini anlatan Berkman, Türkiye pazarına getirmeyi düşündükleri bazı ilaçların gelişini şimdilik ertelediklerini söyledi. Berkman, “Türkiye piyasasından çıkmayı düşünüyor musunuz” sorusuna, şu yanıtı verdi: “Bizim ilaçlarımızı kullananan on binlerce insan var. Bu etik bir davranış olmaz. Dünyada Türkiye’nin gelişen ekonomik yapısı ilgiyle izleniyor. Biz de gelecekten umutluyuz. Türkiye ilaç pazarı açısından uzun vadede çok cazip bir ülke.”

Haberin Devamı

Türkiye 9.9 milyar dolarlık dünya cirosunun yüzde 1’i

Haberin Devamı

NOVARTIS’in dünyada 2009’da 44.3 milyar dolar olan net satışlarının geçen yıl 50.6 milyar dolara yükseldiğini belirten Güldem Berkman, net kârının da 8.5 milyar dolardan 9.9 milyar dolara çıktığını bildirdi. Küresel ilaç pazarının büyüklüğünün 1 trilyon dolar olduğunu, 2015’de ise 1.3 trilyon dolara çıkmasının beklendiğini aktaran Berkman, Türkiye’de de pazarın geçen yıl itibariyle yaklaşık 15 milyar liralık büyüklüğü bulunduğunu söyledi. Novartis Türkiye’nin, dünya cirosunun yüzde 1’i olduğunu belirten Berkman, cirolarının bu yıl 800 milyon dolar olacağını kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!