Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 2006 00:00
Dünyanın önde gelen uluslararası yatırım bankalarından Morgan Stanley, Türkiye’nin enflasyonda 2008’de AB kriterlerini yakalayabileceğini savundu. Bankanın hazırladığı Türkiye raporunda kredi notunun da yılın ikinci çeyreğinden itibaren yükseliş trendine gireceği vurgulandı.
ULUSLARARASI yatırım bankası Morgan Stanley, Türkiye’nin
kredi notunun, bu yılın ikinci çeyreğinden itibaren yükseliş trendine gireceğini bildirdi. Morgan Stanley tarafından hazırlanan rapora göre, Türkiye ekonomisindeki iyileşme, AB sürecinde, kurumsal düzeyde sağlanan yapısal dönüşüm, şeffaflaşma ve siyasi, ekonomik görünümün güçlenmesi nedeniyle, halen "BB" düzeyinde olan kredi notu, bu yılın ikinci çeyreğinden itibaren yükseliş trendine girecek ve iki yıl içinde, kredi notunda "yatırım" derecesine ulaşabilecek. Türkiye’nin, 1990’lı yıllarda da "yatırım" notuna sahip olduğunun hatırlatıldığı raporda, "siyasi istikrarsızlık ile yanlış ekonomik programın sonucu olan 1994 ekonomik krizinin, Türkiye’nin kredibilitesine önemli ölçüde zarar verdiği ifade edildi.
İSTİKRARLI DÜŞÜŞ: Enflasyonun istikrarlı şekilde düşüş gösterdiği vurgulanan raporda, bu yıl enflasyonun yüzde 4.3’e gerileyebileceği, gelecek yıl sonunda ise yüzde 3.5’e inebileceği, 2008 yılında da AB’nin enflasyon kriterinin yakalanabileceği belirtildi. Sıkı para ve maliye politikası ile yapısal reformlar sonucu, son yıllarda ortalama yüzde 6.5 oranında bir faizdışı fazlanın tutturulduğu ifade edilen raporda, bütçe açığının daralmaya devam ettiği, kamu kesimi borçlanma gereğinin azaldığı, kamu açıklarının GSMH’ye oranının yüzde 3’ün altına inerek Maastricht kriterinin yakalandığına dikkat çekildi.
FAİZ DE İNİYOR: Raporda, faiz oranlarının, AB standartlarına doğru istikrarlı azalış içinde bulunduğu, bunun biraz zaman alacağı, ancak kredi notunda alınacak "yatırım" derecesi ile Hazine’nin borçlanma gereğinin azalması neticesinde, ileriki yıllarda AB’nin faiz oranı kriterinin de tutturulabileceği vurgulandı. Morgan Stanley raporunda, en az 10 yıl sürmesi beklenen tam üyelik katılım sürecinden daha önce, Türkiye’nin, tüm AB standart ve kriterlerini tutturabileceği ifade edildi.
HIZLI İLERLEME: Morgan Stanley raporunda, Türkiye’nin, AB ile müzakere tarihini aldıktan sonra çok hızlı bir ilerleme kaydettiği, Kopenhag siyasi kriterlerinin karşılandığı, Maastricht ekonomik kriterlerini yakalama yolunda başarıyla ilerlediği vurgulandı. Türkiye ekonomisinin, AB’ye katılım sürecinde "uyum ekonomisi" değişimine uğrayarak AB standartlarını aşama aşama yakalayacağının belirtildiği raporda, bu süreçte, programdan sapılmaması halinde kamu maliyesi ile para politikasına ilişkin AB hedeflerinin de yakalanabileceği kaydedildi.
Kilci: Galataport’ta farklı yöntemle yeniden geliyoruzÖZELLEŞTİRME İdaresi Başkanı Metin Kilci, Galataport olarak bilinen ve ihalesi iptal edilen İstanbul Karaköy kruvaziyer yat limanı ve turistik tesisleri için bu yıl içinden yeniden ihale açacaklarını belirtti ve Galataport ile ilgili olarak imar planını gözden geçireceklerini ve ihalenin Özelleştirme İdaresi’nin mevzuatına göre yapılacağını söyledi. Kilci şöyle devam etti: "Geçmiş ihale ile karşılaştırmak doğru olmaz. Tamamen Özelleştirme İdaresi’nin mevzuatına göre yapılacağı için tamamen farklı yol olacak. Bu da zaten mahkeme kararının gereğidir. Daha önceki ihalede imar planını yapma yetkimiz olmadığı için yap-işlet- devret modeliyle kuruluşun (TDİ) yapmasını öngördük. Yap-işlet-devret kanununda kuruluşlar görevlendiriliyor. İmar planını da turizm teşvik kanunun kapsamında Turizm ve Kültür Bakanlığı onaylıyordu. Şimdi tamamen bu mevzuat değişti." Danıştay’ın yürütmeyi durdurma kararından sonra iptal edilen ve ihalesi Türkiye Denizcilik İşletmeleri (TDİ) yapılan Galataport’a İsrailli Ofer Ailesi ortaklığı olan Royal Caribbean Cruises ve Global Yatırım Holding önderliğindeki konsorsiyum 3.538 milyar
Euro (yaklaşık 4.3 milyar
dolar) ile en yüksek teklifi vererek, 49 yıllık işletme hakkı kazanmıştı. Kilci, "THY ve Petkim, Tüpraş ve Erdemir’den sonra bizim programımızda olan iki önemli şirketimiz. Bunlarla ilgili şu anda kesinleşmiş bir plan ve stratejimiz yok. Ama yakında bunlarla ilgili, 2006 yılı içinde, neler yapılabileceğini ortaya çıkartabiliriz ve kamuoyu ile paylaşabiliriz" dedi.
Cari açık 22.8 milyar dolarla rekor kırdıTÜRKİYE’nin cari işlemler açığı 2005 yılında, önceki yıla göre yüzde 46.4 artarak 22 milyar 852 milyon dolara çıktı. Cari işlemler dengesi, 2004 yılında 15 milyar 604 milyon dolar açık vermişti. Merkez Bankası, 2005 yılına ilişkin ödemeler dengesi verilerini açıkladı. Verilere göre cari işlemler açığı, 2005 yılı Aralık ayında ise önceki yılın aynı ayına oranla yüzde 22.6 artarak 3 milyar 568 milyon dolar oldu. Bu arada cari açıktaki artışta en büyük paya sahip olan dış ticaret açığı ise ödemeler dengesi tablosunda yer aldığı şekliyle, önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9.4 oranında artarak 3 milyar 295 milyon dolar olarak gerçekleşti. Böylece 2005 yılı cari işlemler açığı, bir önceki yıla göre yüzde 46.4 artarak 22 milyar 852 milyon dolara yükseldi.