Güncelleme Tarihi:
TÜRKİYE piyasaları, cuma günü art arda gelen olumsuz kredi notu haberlerinin ardından ilk işlem gününde resmen erken baharı yaşadı. Türk Lirası, dolara karşı değer kaybeden tüm gelişmekte olan ülke para birimlerine inat yüzde 2’ye yakın değer kazandı ve dolar 3.80 liranın altını gördü. Doların düşüşüne Euro da eşlik etti ve 4.04 liraya kadar indi. Borsa İstanbul, yabancıların yoğun alımlarıyla beraber yüzde 3’e yakın yükseldi ve nisandan bu yana ilk kez 86 bin seviyesi aşıldı. Borsa İstanbul Başkanı Himmet Karadağ da kurun etkisiyle borsanın yüzde 25 ucuzladığını açıklamış ve yabancının ilgisine dikkat çekmişti. Tahvil faizleri yüzde 1’in üzerinde değer kaybetti. Analistler, piyasanın ‘kötü haberler geride kaldı’ rahatlaması yaşadığını ve Fitch belirsizliğinin ortadan kalkmasıyla önüne baktığını belirtiyor. Bankalararası piyasada dolarda son işlemler 3.8095 liradan yapılırken, Borsa İstanbul günü 2.88 yükselişle 86 bin 237 puandan tamamladı. Türkiye piyasaları kapandıktan sonra uluslararası işlemlerde dolar, 3.77 lirayı gördü.
IşıkFX Başanalisti Gizmen Nalbantlı, not indirimi fiyatlandığı için kararın olumsuz etkisinin görülmediğine dikkat çekerek, “Borsaya son haftalardaki yabancı girişinin devam ettiğini görüyoruz. Yılbaşından 20 Ocak haftası dahil 504 milyon dolarlık para girişi var. Endeksteki yükselişin yabancı girişinden kaynaklandığını söyleyebiliriz. Endeksin dolar bazında ucuz kalması ile birlikte yabancı alımları arttırması dikkat çekiyor” dedi.
Gedik Portföy, Portföy Yönetim Müdürü Eral Karayazıcı, yurtiçi piyasalarda belirgin biçimde beklenen ‘kötü haber geride kaldı’ rahatlaması yaşandığına dikkat çekerek şöyle konuştu: “Yabancılar Türkiye pozisyonu almak için not indirimi bekliyorlardı. Borsada yükselişin tempo kazanması kurların ve tahvil faizlerinin aşağı gelmesi ağırlıkla bu refleksten kaynaklanıyor. TL yılbaşından bugüne yüzde 12 negatif ayrışmış, bu zayıf performansta enflasyondaki artış ve Merkez Bankası politikalarının içerdiği belirsizliğin yanında Fitch beklentileri de etkili olmuştu. Olumlu seyrin devamı yeni negatif beklentilerin filizlenip filizlenmeyeceğine bağlı. Major faktör değişiklikleri ile karşılaşılmadıkça önümüzdeki haftalarda TL’de bu değerlenmenin devamına şahit olabiliriz.”
OLGUNLUKLA KARŞILADI
XTB Menkul Değerler Araştırma Müdürü Arzu Toktay, Fitch not indirim kararını ocak boyunca satın alan piyasaların gerçekleşmeyi olgunlukla karşılamış göründüğünü belirterek, “Önceki haftalarda Merkez’in Türk Lirası tarafında sıkılaştırma ve döviz tarafında piyasanın ihtiyacını karşılama yönünde attığı adımlar da piyasada volatilitenin düşmesini sağladı. Türk Lirası tarafında düşen volatilite ile dolar ve Euro’nun kısa vadede yeni zirveler için zorlanacağını ve pozitif fiyatlamada istekli olunacağını tahmin ediyoruz” dedi.
PANİK HAVASI KIRILDI
ALB Forex Araştırma Müdürü Kenan Çınar, piyasalarda yaşanan bahar havasının ana nedeninin Türk Lirası cinsi varlıklar üzerinde bir süredir baskı oluşturan belirsizliklerin azalması ile açıklanabileceğini söyledi. Çınar, şöyle konuştu: “Fed kaygısı ile yükselen küresel faizler içeride ise darbe girişimi ve jeopolitik risklerin getirdiği bozulma baskı oluşturmaktaydı. ABD seçimleri sonrası artan enflasyon endişeleri ve Fed’e dönük artan kaygılar kırılganlığı artırmıştı. Merkez Bankası’nın 11 Ocak’tan itibaren uygulamaya aldığı önlemler sayesinde kırılan panik havası görünürlüğün artması ile birlikte tahvil, borsa ve döviz tarafında pozitif fiyatlamanın bir süre daha devam etmesi beklenebilir. Referandum sürecinin atlatılması ile birlikte yaşanan pozitif havanın ivmelenerek sürmesini beklemekteyiz.”
3.70 LİRANIN ALTI OLASI DEĞİL
KAPITALFX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, şöyle konuştu: “Piyasaların da açıkçası biraz da Fitch belirsizliğinden sonra, beklentinin gerçekleşmesiyle rahatlama havasında olduğunu görüyoruz. Fiyat hareketlerini etkileyecek unsurlar gelecekten beklentilerdir, Fitch ise geçmişte kaldı. Bu senaryo tamamen fiyatların içindeydi diyebiliriz. Merkez Bankası’nın swap (para takası) ihalelerinde geçtiğimiz hafta ihale tutarlarına göre yüksek talep geliyordu. Şimdi, ihaleye teklif gelmiyorsa bunu iki şekilde yorumlayabiliriz. Ya faiz düşük gelmiştir; ki swap ihalelerinde ilk geçerli olan TL faizi yüzde 8 iken şu anda geç likidite penceresinde, yani yüzde 11’de ve piyasa faizlerine de yakın. Ya da bankaların talebi geçen haftaki seviyelerinde değildir. TL’nin yüksek faizinden dolayı 1 milyar dolarlık ihaleye 900 milyon dolar gelmesini, bankaların döviz talebinin azalmasına bağlayabiliriz.” Erkan, “Kurdaki volatilitenin düşmesi olumlu, ancak geniş resimde kalıcı bir etki olmasını beklemem. Likidite araçları trendi aşağı çevirmez, ancak mantık dışı volatiltenin önüne geçebilir. 3.70 altında bir hareketi çok olası görmem” dedi.