Güncelleme Tarihi:
ULUDAĞ Ekonomi Zirvesi’nin kapanış konuşmasını gerçekleştiren Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, hükümetin açıkladığı reform programından, Çözüm Süreci’nin ekonomiye etkilerine, merkez bankasının bağımsızlığından işgücü piyasalarına kadar birçok önemli konuda kritik değerlendirmelerde bulundu.
Bu ülkede işsizin sahibi yok
BİR çok konuda reform yaptıklarını belirten Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, şunları söyledi: “İş gücü piyasası reformuna ihtiyacımız var. Türkiye işgücü piyasasını esnekleştirmede çok konuştu neredeyse hiç adım atamadı. Şuanda Meclis’te bir tasarı var. Özellikle kadınların yarı zamanlı çalışmasını, istihdamı içeren bir çalışma. Nedense işsizin sahibi yok bu ülkede. Yani sendikaların tek derdi var, o da var olanların haklarına en ufak zarar gelmesin. Biz onun haklarını koruyalım ama biz bu iş gücü piyasası ile yolumuza devam edemeyiz. En önemli reform alanlarından biri bu olacak. Türkiye kaçınılmaz olarak bu iş gücü piyasasını daha esnek hale getirecektir.”
Reformları mutlaka yapacağız
HÜKÜMETLERİN reform yapmazsa işsizliğin artacağını ve reform paketini hükümetin mutlaka uygulayacağını kaydeden Şimşek, bunun dışında seçenek olmadığını söyledi. Şimşek, “Enflasyonu mutlaka yüzde 5’in altına düşürmemiz lazım. Merkez Bankası’nın elini güçlendirmemiz lazım. Reform yapmamız lazım” dedi.
‘Merkez’in bağımsızlığı önemli
MERKEZ Bankası’nın bağımsızlığının önemli olduğunu vurgulayan Mehmet Şimşek, “Uzun vadede bir ülkenin geleceğini belirleyen önemli konularından bir tanesi kurumların kalitesidir. Merkez Bankası’nın bağımsızlığı o nedenle önemli. MB, bağımsız değilken ne yapıyorlardı para basıyorlardı. Hükümetler yüksek bütçe açıkları veriyorlardı. 90’lı yılları hatırlıyoruz” diye konuştu.
Seçimden sonra seçimsiz 4 yıl fırsat
Mehmet Şimşek, şunları söyledi: “Aslında enflasyonun yüzde 5’in üzerinde katı duruşunun bence temel sebebi yine mikro sorunlardır. 7 Haziran seçimini aradan çıkardıktan sonra önümüzde 4 yıl olacak. Bu 4 yılda ne mahalli seçim, ne cumhurbaşkanlığı seçimi, ne de parlamento seçimi olacak. 4 yılı değerlendirelim, 2000’li yılların başında olduğu gibi çok güçlü bir reform programı uygulayalım.”
BÖLGESEL ÜS KÜRESEL GÜÇ
Uludağ Ekonomi Zirvesi’nin ikinci gününde ‘Bölgesel Üs-Küresel Güç’ başlıklı bir oturum düzenlendi. Oturumun moderatörlüğünü Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Engin Aksoy üstlendi. Oturumda YASED Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Erdem, P&G Türkiye CEO’su Tankut Turnaoğlu, Global Yatırım Holding Yönetim Kurulu Üyesi Adnan Nas ve Koç Holding CEO Vekili Levent Çakıroğlu Türkiye’nin bölgesel üs ve küresel güç olması için neler yapılması gerektiğini tartıştı.