Güncelleme Tarihi:
GEÇEN ay iflas başvurusunda bulunan dünyanın en büyük niş elektrikli otomobil üreticisi Norveçli Think’i Rus Boris Zingarevich’in sahibi olduğu pil üreticisi Ener1 aldı. 2 ay önce değeri 185 milyon dolar olan Think için Alphan Manas’ın verdiği yaklaşık 20 milyon dolar en yüksek teklifken, mahkeme kararını Ruslardan yana kullandı. Think’i Rusların alması Norveç basınında protestolara yol açtı, haberlerde iflas masasına yüklenildi. Norveç basını Zingarevich’i ‘Rus mafyası’ olarak değerlendirdi.
Think’e Türk ilgisi çoktu
Norveçli Think’i almak için Türkiye’den finale kalan Alphan Manas’ın dışında Fisker ve Çinli BYD’nin Türkiye distribütörü olan BD Otomotiv ile Yeşil Kundura ve Teknik Lider Plastik’in oluşturduğu ortaklığı da teklif vermişti. Ayrıca aralarında Hintlilerin de bulunduğu 5 uluslararası şirket daha mahkemeye başvurmuştu. Think ihalesinde öne çıkan pil üreten Ener1 oldu. Think’in aynı zamanda en büyük alacaklısı olan Ener1’in teklifi Brightwell’in gerisinde kalsa da şansının yüksek olduğu belirtilmişti. Patronu Rus Boris Zingarevich olan Ener1’ın hisseleri son 3 aydır neredeyse yüzde 50 değer kaybetmişti.
Fiyatı 10’da 1’e düştü
İflas başvurusu öncesi mayısta Türkiye’ye gelip ortak arayan Think, o dönem yüzde 80’lik hisse karşılığında 150 milyon dolar istemişti. Bunun 60 milyon dolarıyla borçlar kapanıp 90 milyon doları ile de yeni model geliştirilecekti. 2-3 Türk firmasıyla görüşmüşler ama sonuç alamamışlardı. Şirketin değeri o dönem 185 milyon dolarken geçen sürede Rus Zingarevich, Think’i mahkemeden 10’da 1 fiyata satın almış oldu.
12 yılda 4 kez iflas etti
Ford Motor Company tarafından 1999’da 150 milyon dolara kurulan, ancak 2003 yılından sonra kendi ayakları üzerinde durmaya çalışan Think, kısa tarihinde dördüncü iflasını yaşıyor.
Ford, 2003’te Think’teki hisselerini fonlara devretti.
2006’da Finlandiyalı Velmet Automotive ile ABD’li Elkhart, Think’in hisselerini aldı. Şirket, dünyanın en büyük niş elektrikli otomobil üreticisi konumuna yükseldi.
Think Global, geçen yıl 2 bin 500’üncü aracı bantlardan indirdi.
Şirket, şehir içi için tasarladığı elektrikli City’den bugüne kadar 5 jenerasyon üretti.
4 kişilik The Think City, Norveç, Finlandiya, Avusturya, İspanya, Fransa, İsviçre ve ABD’de satılıyor.
Aracın Avrupa fiyatı 20 bin Euro.
Think City’nin plastikten yapılan karoserisi ve pek çok parçası, Bursa’da kurulu Lider Plastik tarafından üretiliyordu.
Peşini bırakmam
3 aydır gece gündüz Think için çalıştığını belirten Alphan Manas, Rusların ihaleyi almasına üzüldüğünü ama işin peşini bırakmayacağını bildirdi. Norveç basınının da Think’i Rus mafyasının aldığına işaret ettiğini ve iflas mahkemesine yüklendiğini hatırlatan Manas, “İşi sonuna kadar takip edeceğim. Şu anda Think’i alan Zingarevich’in sahibi olduğu Ener1 şirketinin hisseleri inanılmaz şekilde düştü. Hem Norveç basını, hem de ben işin peşini bırakmayacağız” dedi.
Manas alsaydı üretim Türkiye’ye kayacaktı
ALPHAN Manas, ihale devam ederken yaptığı açıklamada şunları söylemişti: “Think EV’yi satın alabilirsek devrim olacak. Çünkü tek şarj ile menzili 150-180 kilometreye çıkartamayı hedefledik. Ford bile güç elektroniği tecrübesi için şirkete yatırım yapmıştı. Şirketin iflasa sürükleyen en büyük sıkıntısı pili çok pahalıya almalarıydı. Finlandiya’daki üretim de pahalıydı.Türkiye’ye üretimi kaydırırsak maliyet en az yüzde 30 düşecek.”
Think çalışanları Türk patron istedi
NORVEÇ basını Think’in Rus Boris Zingarevich’e satışıyla ilgili yaptığı yayınlarda, çalışanların bu satıştan memnun olmadığını çünkü Rusların Think’in mühendislik bölümünü Münih’e taşımak istediği duyumunu aldığını duyurdu. Basında, “Think çalışanları Türklerin almasını istiyordu. Çünkü Türklerin mühendislik bölümünün en azından bir kısmını Oslo’da bırakacaktı. Fakat işçilerin fikirleri pek dikkate alınmadı” yorumları yer aldı.