Nortel, yeni ’Mükemmeliyet Merkezi’ için Türkiye’yi seçti

Güncelleme Tarihi:

Nortel, yeni ’Mükemmeliyet Merkezi’ için Türkiye’yi seçti
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 03, 2006 00:00

Nortel'in dünyada kurmayı planladığı iki yeni Mükemmeliyet Merkezi’nden biri İstanbul’da açılacak. Nortel’in CEO’su Darryl Edwards, mevcut faaliyetleri, yetenekli işgücü, maliyet avantajı ve konumu nedeniyle Türkiye’yi seçtiklerini söyledi.

KÜRESEL olarak 2 yeni operasyon Mükemmeliyet Merkezi kurmayı planladıklarını belirten Nortel’in CEO’su Darryl Edwards, "Bu yüksek teknoloji merkezlerinden birini Türkiye’de açmak niyetindeyiz" dedi. Telekomünikasyon, taşıyıcı ve kurumsal ağlar alanlarında faaliyet gösteren Nortel’in Türkiye’yi seçme nedenlerini Edwards şöyle sıraladı: "Buradaki faaliyetlerimizin yanı sıra yetenekli bir işgücü kaynağının bulunması, maliyet avantajı sağlayabilmesi ve EMEA bölgesinin merkezinde bulunması temel nedenler."

YATIRIM BELLİ DEĞİL:

Türkiye Yatırım Danışma Konseyi’ne (TYDK) katılmak için İstanbul’a gelen Nortel’in CEO’su Darryl Edwards, Türkiye’de kurulacak Mükemmeliyet Merkezi’nin nerede yer alacağı ve kaç kişilik bir istihdam yaratacağının henüz belli olmadığını söyledi. Paket, optik, kablosuz ve ses teknolojilerini kapsayan çözümler sunan Nortel’in CEO’su Edwards, kurulması planlanan merkezin mühendislik, ürün ve teknik destek, sipariş yönetimi, satın alma ve veri analizi konularına odaklanacağını vurguladı. Merkezin ne kadarlık bir yatırım gerektirdiği ise henüz belli değil.

YÜKSEK TEKNOLOJİ YATIRIMI:

Türkiye’de 39 yıldır faaliyet gösterdiklerini hatırlatan Edwards, Türkiye’de pazarı tanıdıklarını, yetenekli insan kaynağına inandıklarını kaydetti. Edwards, Türkiye’de yüksek teknoloji alanında yatırıma devam etmek istediklerinin altını çizdi.

TYDK ÇOK YARARLI:

Edwards, geçen hafta İstanbul’da yapılan TYDK toplantısıyla ilgili şu değerlendirmede bulundu: "Bu toplantıları son derece yararlı ve verimli buluyorum. Bu yıl ikinci defa katıldım. Bu toplantılar, Türkiye’ye yatırım yapan şirketlere, samimi ve açık bir ortamda en üst düzey hükümet yetkilileri ile görüş alışverişinde bulunma fırsatı veriyor. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın bizzat bu toplantıya başkanlık etmesi, tüm yatırımcılar için son derece etkileyici."

YABANCI SERMAYE GİRİŞİ:

Türkiye’nin özelleştirme, sosyal güvenlik ve vergi reformu çalışmalarında elde ettiği aşamaları değerlendiren Edwards, 2005’te gösterdiği ekonomik performanstan memnuniyet duyduklarını ifade etti. Edwards, 2005’te Türkiye’ye gelen 10 milyar dolarlık yabancı sermayenin çok önemli başarı olduğunu dile getirerek, bu ivmenin devam etmesini umduklarını, TYDK toplantısında tavsiyeler de bulunduklarını kaydetti.

20 milyon dolarlık yazılım ihracatı

NORTEL olarak Türkiye’de oldukça büyük bir Ar-Ge yatırımları olduğuna işaret eden Darryl Edwards, şöyle konuştu: "Burada yüksek teknoloji üretiyoruz. Nortel’in dünya genelinde pazarladığı yeni nesil teknolojiler Nortel Netaş’taki Türk mühendisleri tarafından geliştiriliyor. Geçtiğimiz yıl Nortel Netaş Ar-Ge, 20 milyon dolar değerinde yazılım ihracatı gerçekleştirdi. Türkiye ekonomisi için bunun çok değerli bir katkı olduğuna inanıyoruz."

Teşvik süreçleri sadeleştirilmeli

TÜRKİYE’de Ar-Ge konusunda önemli adımlar atıldığını, bu çalışmaları destekleyecek politikalar belirlendiğini ve teşvik programları uygulandığını hatırlatan Darryl Edwards, "Bu konuda memnunuz ancak yaşadığımız bazı sıkıntılar da var. Özellikle teşvik süreçlerinin sadeleştirilmesi ve kısaltılması gerek. Daha öngörülebilir ve daha basit bir Ar-Ge teşvik programı oluşturulmalı" diye konuştu.

İngiltere yerine, Türkiye’yi seçti

NORTEL CEO’su Darryl Edwards, Türkiye ile aynı tarihlerde İngiltere’de yapılan yabancı yatırımlar konulu bir toplantıya gitmeyerek İstanbul’a geldi. Mayıs ayında yapılması planlanan ancak haziran sonuna alınan TYDK toplantısı, İngiltere’deki benzer konulu bir toplantı ile çakışınca, Edwards’ın daha faydalı olacağını düşünerek tercihini Türkiye’den yana kullandığı öğrenildi.

10.5 milyar dolar ciro, 30 bin çalışan

TÜM dünyada telekomünikasyon, taşıyıcı ve kurumsal ağlar alanında faaliyet gösteren Nortel’in 30 bin çalışanı ve 10.5 milyar dolar cirosu bulunuyor. Avrupa, Ortadoğu, Afrika, Çin, Asya Pasifik, Güney ve Kuzey Amerika’da yatırımları olan Nortel, 150 ülkede faaliyet gösteriyor. Nortel, Netaş iştiraki ile Türkiye’de 1967’den bu yana bulunuyor. Şirketin Türkiye’de 534 çalışanı var ve Nortel Netaş’ın 2005 cirosu 142 milyon YTL oldu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!