Güncelleme Tarihi:
İsveçli Riksbank'ın verdiği Nobel Ekonomi Ödülü'nü 2013'te 3 ABD'li ekonomist kucakladı.
Ödül Eugene F. Fama, Lars Peter Hansen ve Robert J. Shiller'in oldu. Üç ekonomist varlık fiyatları analizlerine dair çalışmalarıyla ödüle layık görüldü.
GAYRİMENKUL KRİZİNİ ÖNGÖRMÜŞTÜ
Nobel ödülünü kucaklayan ekonomistlerden Robert J. Shiller 2006'da ABD'de gayrimenkul fiyatlarının aşırı derecede şiştiğini belirleyip bunun krize yol açacağını öngörmüştü. Robert Shiller aynı zamanda gayrimenkul fiyat endeksi Case-Shiller endeksine de ismini veren ekonomist. Bu endeks ABD'de gayrimenkul fiyatlarının 2000 yılından 2006 yılına ikiye katlandığını ortaya çıkarmış, daha sonra bu fiyatlar 2008 krizinde yüzde 35 düşmüştü. Shiller yatırımcıların irrasyonel kararlar verebildiğini bunun da hisselerden gayrimenkullere kadar birçok varlıkta balona yol açtığını belirtmişti.
"MODERN FİNANSIN BABASI"
Nobel ödülünü alan bir diğer isim Eugene Fama ise iktisat çevrelerince "modern finansın babası" olarak anılıyor. 74 yaşındaki Fama 1960'lı yıllarda hisse fiyatlarının tahmin edilemez olduğunu, rastgele bir yol izlediğini, bu yüzden profesyonel yatırımcıların bile tahmin etmesinin imkansız olduğunu öne sürmüştü. Fama aktif portföy yönetiminin gereksiz ve maliyetli olduğunu söylemiş, hedge fonların neden bu kadar yatırımcı çekebildiğini anlamadığını söylemişti.
İKİ ZIT GÖRÜŞLÜ EKONOMİST
Bu sene verilen Nobel ödüllerinin bir başka ilginç noktası ise serbest piyasanın etkinliği konusunda neredeyse zıt görüşlere sahip iki ekonomistin de ödüllendirilmesi oldu. Piyasa oyuncularının rasyonel hareket ettiğini kabul eden Fama'nın görüşlerine karşı Robert Shiller piyasalarda irrasyonel davranışlar sonucu fiyat balonları oluşabildiğini öne sürmüştü.