Çiğdem TOKER/ANKARA
Oluşturulma Tarihi: Haziran 19, 2002 01:43
IMF'den alınacak 1.1 milyar dolarlık kredi dilimi için verilmesi gereken Niyet Mektubu, Pamukbank ile Yapı Kredi Bankası'nın birleşmek için BDDK'ye yaptığı başvuruda verilecek kararı bekliyor.
Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) stand-by kapsamında gerçekleştirdiği İkinci Gözden Geçirme sonucunda ele alınacak 1.1 milyar dolarlık kredinin dayanağı olacak Güncelleştirilmiş Niyet Mektubu'nun Washington'a gönderilmesi gecikiyor.
Mektubun yazımı büyük ölçüde tamamlanmasına karşın, Pamukbank'ın Yapı
Kredi'ye devredilmesine ilişkin başvuru konusunda Bankacılık Düzenleme Denetleme Kurulu'nun (BDDK) nihai kararı bekleniyor. BDDK'nın bu devir başvurusuna ilişkin kararı, ‘bankaların yeniden sermayelendirilmesi sürecindeki resmin tamamlanması’ açısından önem taşıyor.
BDDK değerlendirmesi devam ettiği için, Devlet Bakanı Kemal Derviş ile
Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, henüz Niyet Mektubu imzalayamadı. İkinci Gözden Geçirme'ye ilişkin görüşmeler bittiğinde, IMF Yönetim Kurulu'nun Haziran ayının ikinci yarısında, muhtemelen 15'inden sonra toplanacağı bildirilmişti. Ancak, BDDK'nın, Pamukbank'ın Yapı Kredi'ye devri konusundaki değerlendirmesinin ‘biraz daha vakit alabileceği’ ifade ediliyor. O nedenle Niyet Mektubu'nun bu hafta Washington'a iletilme ihtimalinin düşük olduğu, IMF Yönetimi'nin, en erken gelecek hafta toplanabileceği belirtiliyor.
Bankaların Birleşme ve Devirlerine İlişkin Yönetmelik'te, BDDK'nın devir ve birleşme başvurularını sonuçlandırması konusunda bir süre sınırlaması bulunmuyor. Bankaların mali tabloları konusunda BDDK'nın yaptığı değerlendirmelerin sonuçları, geçen hafta kamuoyuna açıklandı. Ancak, yeniden sermayelendirme sürecine dahil olan Pamukbank'ın Yapı Kredi'ye devri konusu incelemede olduğu için; kamuyouna yapılan açıklamada, iki bankaya ilişkin veriler yer almadı.
Birleşme ve Devir Yönetmeliği'nde, birleşme ve devirlerin BDDK'nın iznine tabi olduğu belirtildikten sonra şöyle deniliyor: ‘‘Birleşme veya devirden beklenen sonuçları analiz eden detaylı fizibilite raporu, birleşme veya devirden itibaren üç yıllık hedeflerin ortaya konulduğu tahmini bilanço ile kar-zarar cetvelleri eklenir. Kurum gerekli göreceği ilave bilgi ve belgeleri talep etmeye yetkilidir.’’