Niyazoğlu teslim oldu

Güncelleme Tarihi:

Niyazoğlu teslim oldu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 09, 2000 00:00

Haberin Devamı

İZMİR'deki 'Balina Operasyonu' kapsamında polisin aradığı, DGM Savcısı'nın yurdışına çıkış yasağı koyduğu işadamı Mehmet Niyazoğlu dün öğleden sonra teslim oldu. Operasyonda aranan kilit isim Niyazoğlu, dün saat 16.20 sıralarında özel otomobili ile DGM'ye geldi. Mehmet Niyazoğlu fotoğrafını çeken gazetecilere, ‘‘Vatan haini miyiz?’’ diye tepki gösterdi. Niyazoğlu, ifadesi alınmak üzere soruşturmayı yürüten DGM Savcısı Cevdet Ulu'nun yanına çıkarıldı.

Bu arada Mehmet Niyazoğlu'nun oğlu Murat Niyazoğlu, Mali polis tarafından gözaltına alındı. İstanbul'a özel ekibiyle giden Mali Şube Müdürü Şerafettin Bural, Sayıştay eski denetçisi emekli bürokrat Yeminli Mali Müşavir Düriye Karalar'ın yanısıra, Haydarpaşa Gümrüğü'nde görevli yoklama memuru Şekip Akbaş'ı da gözaltına alıp İzmir'e getirdi.

İzmir Otogarı'nı işleten ve Niyazoğlu'nun yönetim kurulu başkanlığını yaptığı İZOTAŞ'ın evrakları da Mali Polis tarafından inceleniyor. İZOTAŞ'ın, belediyeye ait otogar arsasını teminat olarak gösterip bankalardan 61 trilyon usulsüz kredi aldığı ve bunu geri ödemediği öne sürülüyor. Soruşturmada kilit şirket olan Yeşer Tekstil'in evraklarında adres olarak Mehmet Niyazoğlu'nun Basmane'deki bürosunu gösterdiği ortaya çıktı. Hayali ihracat ve naylon fatura olayının organizatörü olduğu ve adamlarına paravan şirketler kurdurttuğu önesürülen Yeminli Mali Müşavir Tamer Büyükçoban'ın Niyazoğlu'nun yanında çalıştığı belirlendi. Soruşturma kapsamındaki altı şirketin defterlerinde yapılan incelemede hayali ihracatın Haydarpaşa ve Mersin Gümrükleri'nden yapıldığı ortaya çıktı. 1998 ve 1999 yıllarında Yeşer Tekstil Şirketi'nin İtalya, Polonya, Bosna, Cezayir, Tunus, Macaristan, Almanya ve Rusya'ya 84 ayrı gümrük çıkış beyannamesiyle toplam 18 milyon 250 bin dolarlık, Günçe Tekstil Şirketi'nin ise Rusya, Macaristan, Cezayir ve Libya'ya 30 ayrı Gümrük Çıkış Beyannamesi'yle 2 milyon dolarlık hayali ihracat yaptığı anlaşıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!