Sadi ÖZDEMİR
Oluşturulma Tarihi: Nisan 07, 2009 00:00
TOBB Tekstil Meclisi Başkanı Umut Oran ve TGSD Başkanı Ahmet Nakkaş’ın ardından derneğin eski başkanlarından Osman Benzeş, harekete geçerek, sektörden 20 işadamı arkadaşını aradı, "ABD, Doğu’da Nitelikli Sanayi Bölgesi kurulmasını desteklesin, anında 20 bin kişiye istihdam kapısı açarız’ sözü aldı. Benzeş, "Proje 10 yıldır gündemde. Bu proje, bölge barışı için de önemli" dedi.
ABD Başkanı Barack Obama’nın Türkiye ziyareti, tekstil ve hazırgiyim sektörünün 10 yıldır konuştuğu, ABD pazarı için tercihli ticaret listesi kapsamında Türkiye’ye Nitelikli Sanayi Bölgesi (NSB) kurulması projesini yeniden gündeme taşıdı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Tekstil Meclisi Başkanı Umut Oran’ın ABD’nin Ankara Büyükelçisi’yle görüşüp, konuyu gündeme getirmesi, Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Ahmet Nakkaş’ın yazdığı mektupla bu çabayı desteklemesinin ardından derneğin eski başkanlarından APS Giyim’in patronu Osman Benzeş, mesajdan öteye geçti. Benzeş, dün tekstil-hazır giyim sektöründen 20 işadamı arkadaşını arayıp, "Doğu’ya Nitelikli Sanayi Bölgesi vizesi çıksın, anında 20 bin kişiye iş kapısı açacak yatırımlar için kolları sıvarız" sözü aldı.
Vergi avantajına sahipABD’ye ihracat yapan firmalar arasında bulunan APS Giyim’in sahibi Osman Benzeş, Türkiye’nin ABD’ye tekstil ürünleri ihracatının bir dönem 3 milyar dolara kadar yükseldiğini ancak daha sonra ABD’nin gümrük vergisi avantajı tanıdığı bazı ülkelerdeki Nitelikli Sanayi Bölgesi (NSB) çıkışlı ürünlerle rekabet edemez duruma düştüklerini söyledi. Benzeş, "ABD, yılda 90 milyar dolarlık tekstil ürünü ithalatı yapıyor ve biz şu anda bu pazara hiç ihracat yapamıyoruz. Çünkü NSB ürünleri ABD’ye satılırken yüzde 20-35 arası gümrük vergisi avantajına sahip" dedi.
Bölge barışı içinABD ve Türkiye için Kuzey Irak’ın özel önemine işaret eden Osman Benzeş, "ABD Irak’ta bir süre daha kalacak ve onlar için en önemli konu Kuzey Irak’ın istikrarı. Türkiye için de bu konu çok hassas. Güneydoğu Anadolu’nun istikrarı için bölgenin refah seviveyisinin yükselmesi gerekiyor. Bu noktada Güneydoğu’da üretim çok önemli bir konu" dedi. Obama’nın, Anıtkabir’de,
Atatürk’ün ’yurtta sulh cihanda sulh’ sözüne atıfta bulunduğunu da hatırlatan Benzeş, şunları söyledi: "Biz de sanayiciler olarak diyoruz ki bu bölgede barış için aş, iş çok önemli. Öyle bulgur dağıtmakla sorun çözülmüyormuş bunu son seçimde de gördük. Bölgeye üretim gitmeli, refah gelmeli."
Arkadaşlar hazır
Osman Benzeş, dün itibariyle 20 civarında konfeksiyon sanayicisi arkadaşını aradığını belirtti ve "Hepsi, ’böyle bir avantaj doğarsa tabii ki Güneydoğu’ya taşınırız’ diyor. Hatta sözlü olarak bana toplam 20 bine yakın yeni istihdam sağlayabileceklerini de söylediler. Bizim hükümetimiz istihdam koşullarını biraz kolaylaştırsın, ABD de bu bölgede olmak şartıyla NSB ürünlerinin ABD’ye tercihli ticaretle girişine evet desin yeter" dedi.
Benzeş’e Güneydoğu’da kurulacak Nitelikli Bölge için söz verenlerŞenol Şankaya, çok olumlu bakıyor. Büyük bir grup oldukları için 3-5 bin arasında istihdam yaratabilir.
Umut Oran, en az 500 kişilik yeni istihdam sözü verdi.
Eroğlu Grubu, 1000 civarında yeni istihdamdan bahsediyor.
Hey Tekstil, zaten bölgede çalışıyor ve yeni şartlarda çalışan sayısı hızla artabilir.
Ahmet Tayan (Ravelli), 1000 kişilik,
Desa 500,
Erak (Mavi Jeans) 1000-1500 kişilik istihdam olabilir diyor.
Çark Tekstil 1000-1500,
Akkanat 800,
APS 1000 kişilik yeni istihdam sözü veriyor.
Cross Jeans, Burç Tekstil, Kipaş, Seda Giyim de Güneydoğu’da yatırıma sıcak bakıyor.
ABFT: Bu ziyaret yeni yatırım getirirAMERİKAN Şirketler Derneği (ABFT), ABD Başkanı Barack Obama’nın ziyaretinin, öncelikli bir ticari ve yatırım ortağı olarak Türkiye’nin Amerika için önemini vurgulandığını bildirdi. ABFT Başkanı Galip Sukaya Obama’nın ziyaretinin, dinamik, hızlı büyümekte olan Türkiye’de henüz yatırım yapmamış olan Amerikan şirketleri nezdinde Türkiye’nin gücünü aşikar hale getirmeye yardımcı olduğunu kaydetti.