Nişanda maden suyu fabrikası aldı, Karadeniz inadıyla markaya asıldı

Güncelleme Tarihi:

Nişanda maden suyu fabrikası aldı, Karadeniz inadıyla markaya asıldı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 11, 2011 00:00

Gıda toptancılığı yaparken bir nişan töreninde Giresun’un maden suyu İnişdibi’ni satın almaya karar veren Hasan Çakırmelikoğlu, ardından Freşa’yı yarattı. Yurtdışında çok talep gördüklerini belirten Freşa Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu, “Karadeniz inadım tuttu, global su markası yaratacağım. İtalyanların Pellegrino’sundan İnişdibi’nin nesi eksik” dedi.

GİRESUN’un İnişdibi maden suyunu, doğal maden sularına ilgisi olan herkes bilir. Giresun’da gıda toptancılığı yapan Hasan Çakırmelikoğlu, bir nişan töreninde bir akrabasıyla karşılaşır. Çalıştığı İnişdibi maden suyu fabrikasının satılacağını öğrenir. Hasan Çakırmelikoğlu, hemen o anda amcasıyla birlikte fabrikayı satın almaya karar verir ve ertesi gün bunu gerçekleştirir. Aynı zamanda Giresun Ticaret Odası Başkanı da olan, Freşa Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu ile hem inat ettiği işlerini hem de iş dışı yaşamını konuştuk.

Freşa’da ihracata ağırlık vereceğiniz bir döneme mi giriliyor?
2010 yılında ihracat departmanımızı oluşturduk. İhracata cevap veremiyorduk. Hattı büyüttük şimdi cevap verebiliyoruz. Bugüne kadar ihracatımızın büyük kısmı bizi buldu. Avustralya’dan bile talep geldi. Türkler dünyanın her yerine yayılmış ve onlar gelip bizi buluyor. Sadece Arap ülkelerinde Araplar geliyor; onun dışında hep Türkler.
/images/100/0x0/55eb3701f018fbb8f8b2d1a6

En çok nereye ihracat var?
En çok Irak’a yapıyoruz. Peşinden İsrail-Filistin’e yapıyoruz. Freşa, Freşa Multivitamin, Fresher, Mixy, İnişdibi Maden Suyu, yani 5 markayla dünya piyasasındayız. En çok Freşa satıyoruz. İhracat pazarlarımız ABD, Almanya, Hollanda, Belçika, Avustralya, Hong Kong. 10 civarında ülke. Yeni pazarlar Dubai, Libya, İran, Fransa. Bütün ülkelere saldıracağız. İhracat konusundaki kapasiteyi artırdık ona zaman ve enerji ayıracağız. Bursa’da yeni bir tesis kurduk. İnişdibi hariç hepsi var orada. Hedefimiz global marka olmak.

Karadeniz inadı tuttu

Bu çok zor bir hedef değil mi?

İtalyanların Pellegrino’sundan İnişdibi’nin nesi eksik? Karadenizliyim ben. İnadım tuttu mu yaparım. Global su markası yaratacağım. Irak, Filistin gibi bazı ülkelerde marka oluşumumuz neredeyse tamamlandı. İsimimizle isteniyoruz. “Freşa alacağım” diyor. 5 yılda büyük bazı ülkelerde markalaşma hedefine ulaşacağız. Ama uzun vadeli hayalimiz dünya genelinde marka olmak.

Avrupa’da 25 katı tüketim

Türkiye’de kişi başı tüketim ne kadar? Aromalılardan en çok hangisi satılıyor?

Maden suyu tüketimi Türkiye’de kişi başı 6 litre Avrupa’da 150 litre. Bunlar 2007 rakamı; zaman içinde arttı. Bu tüketimin 12 litreye ulaştığını tahmin ediyorum. Türkiye’de en çok limonlu satılıyor. Yüzde 55’i limonlu. Vişne ikinci sırada. Üçüncü sırada çilek aromalı var.

Alışveriş en büyük zevkim

Alışveriş yapmak en büyük hobimdir. Almaktan ziyade incelemeyi severim. Gezerim, tozarım.
Türk Halk Müziği dinlerim. Araba kullanırken ve çalışırken enstrümantal müzik dinlemeyi severim.
Vakit bulsam bahçe ile uğraşmak isterim.
Çocukken bahçede oynamayı, civciv beslemeyi çok severdim. Bahçede yüze yakın tavuğumuz vardı.

Atletizm derecelerim var

Sporu çok önemserim. Yürüyüş yaparım
Haftada 4 gün yaklaşık bir saat yürüyorum.
Genellikle sahili tercih ediyorum. Deniz havası iyidir.
Okul yıllarında voleybol ve atletizm yaptım. Derecelerim vardır atletizmde.
Ayrıca yaz kış yüzerim. Otellerin havuzlarından istifade ederim. Havuzda yüzmeyi daha çok severim.

Sabahları sevecen olurum

Sabah 08.00’de kalkarım. Zinde ve mutlu uyanırım. Sabah insanıyım.
Daha sevecen olurum sabahları. Personeli, çalışanları çocuğum, kardeşim gibi görürüm.
Kahvaltıdan önce yürüyüş yaparım. 30 dakika gazete okurum, televizyon da karşımız da açıktır.
Tam sekiz saat uyurum. Çocukluğumdan beri prensiptir.

Yaylada mangal

Kilo almamak ve sağlıklı yaşamak için diyetisyenin verdiği listeye uyuyorum.
Salata ve sebze yiyorum. Fazla et yemiyorum. Fasulye, nohut ve bamya yemeklerini çok seviyorum.
Klasik kahvaltı yapıyorum. Öğlen sebze ve salata, akşam da balık ve salata...
En çok Akdeniz mutfağını seviyorum.
Giresun’daki yayla evimizde mangalda et pişiririm.
Yöresel çorbamız pancarı, olsa her yemekte içerim.
Her gün bir avuç Giresun fındığı yerim.
Balık restoranı tercih ederim.
Seyahatlerde yerel tatları denerim.

Oğlum seçer

Arabalara düşkün değilim.
İlk otomobilim Renault Brodway’di.
Oğlum Hüseyin seçer arabayı. Audi A7’m var.
Eşimin ve oğlumun da kendi arabaları var.
Kurallar ve hız limitlerine göre kullanırım arabayı.
Şoförüm var ama kendim kullanmayı severim.

Fıkralarla eğlence

Giresun Ticaret Odası’nda da şirkette de her hafta toplantımız var.
Bir saat ideal süredir. Aşarsa dikkat dağılır, sıkıcı olur, verim düşer. Ama arada fıkralarla eğlence katılabilir.
Toplantılar iki saati geçmemeli. Fazlası karar vermeyi zorlaştırır.
Yüzde 70 dinlerim, yüzde 30 konuşurum.

Dededen 20 simitlik sermaye

İlk parayı simit satarak 6 yaşında kazandım. 20 simit parası sermayeyi dedem vermişti.
Çocukken büyük bir tüccar, olmak isterdim. Küçükken de çalışmayı severdim, prensipliydim,.
Önce Giresun’da sonra bölgesel sonra Türkiye’de büyük bir iş adamı olmayı hayal ederdim. Sonra uluslararası..
İlk bir bakkalda çalıştım. 16 yaşında babam dışarıdan mal getirirdi ben satardım.
Orta okul mezunuyum. Gıda toptancılığından sanayiciliğe geçtik. O hâlâ devam eden bir iş. Maden suyu işine 1997’de girdik.

Kışın yurtdışı

Yılda bir yaz bir kış iki kez tatil yaparım. Kışın yurtdışına 7-10 gün bütün aile, çoluk çocuk tatile çıkarız.
Hem Türkiye hem de Avrupa’da tatil severiz.
Türkiye’nin Ege ve Akdeniz sahilleri güzeldir.
Giresun yaylasında yazlık evimiz var.
Tatilde bazen çekirdek aile bazen de daha geniş aile toplanıyoruz.
Ailem bensiz yazlığa gider ama tatile gitmez.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!