Güncelleme Tarihi:
Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) Yönetim Kurulu Başkanı olarak, yönetim kurulu üyeleriyle birlikte gazetecilerle iftarda bir araya gelen Nihat Özdemir, Türkiye’de enerjinin yüzde 90’ını temsil edecek, sorunların çözümüne katkı sağlayacak bir dernek kurmaya karar verdiklerini açıkladı. Derneğin isminin büyük ihtimalle Enerji İş Adamaları Derneği (ENİAD) olacağını ifade eden Özdemir, bu derneğin Enerji Piyasası Borsasına da (EPİAŞ) yüzde 30 ortak olacağını duyurdu.
Enerji Piyasası Borsası’nın diğer ortaklarının ise yüzde 30 hisseyle İMKB, yüzde 30’la BOTAŞ ve TEİAŞ olacağını belirten Özdemir, yüzde 10 hissenin de borsa altyapısı olan yabancı bir ortakta olacağını kaydetti. Yabancı ortağın kim olacağına ise İMKB’nin karar vereceğini açıkladı.
Özdemir, borsa yönetim kurulunun 9 kişiden oluşacağını, 3 üyenin ENİAD tarafından belirleneceğini; yabancı ortağın ise yönetimde yer almayacağını kaydetti.
KAÇAK 4 PUAN AZALDI, TÜRKİYE 2 MİLYAR KAZANDI
Eylül ayı itibariyle Türkiye’de 21 elektrik dağıtım bölgesinin tamamının özelleşmiş olacağına dikkat çeken Özdemir, özel sektörün elindeki dağıtım bölgelerinin tamamında kayıp kaçak oranının tekli rakamlara düştüğünü anlattı. 2 yıl önce Türkiye’nin kayıp-kaçak ortalamasının yüzde 17 iken, 2012 yılı sonu itibariyle yüzde 13’e gerilediğini söyledi. Özdemir, kayıp-kaçaktaki 4 puanlık iyileşmenin Türkiye ekonomisine katkısının 2 milyar lira olduğunu açıkladı. 3 yıl içinde bu oranın yüzde 10’e gerileyeceğine inandığını ifade etti.
Kayıp-kaçak oranının Dicle, Van Gölü bölgesinde en yüksek olduğunu belirten Özdemir, “Şimdi onlar da özelleşti, onlarda da düzelme olacağına inanıyorum. Yakın zamanda, 3 yıl içinde Türkiye'de kayıp kaçak ortalamasının yüzde 10 veya yüzde 10'un altına gerileyeceğine ve tek rakamlı olacağına inanıyorum” dedi.
DOLAR YUMUŞAK KARIN!
FED açıklamalarından sonra dünyada yaşanan gelişmeler anımsatılarak, Özdemir’e Boğaziçi Elektrik ve Akdeniz Elektrik için kredi bulmakta zorluk çekilip çekilmediği soruldu. Özdemir,
“FED Başkanı Bernanke'nin açıklamaları sonrasında küresel ekonomide bir dalgalanma yaşandı ama piyasalar şimdilerde durulmaya başladı. Biz zaten Boğaziçi'nde olsun, Akdeniz'de olsun FED'in açıklamalarından çok evvel bankalarla pazarlığımızı yapıp bitirmiştik. Dolayısıyla, herhangi bir sorunla karşılaşmadık. Herhangi bir şekilde piyasada faiz oranlarında bozulma daha tespit etmedik. Ama bu işin yumuşak karnı dolar yükselmesidir. Çünkü borçlarımız dolardır, gelirlerimiz tamamen Türk Lirasına bağlı. Biraz hareket oldu ama çok rahatsız edecek bir şey olmadı. Şu anda ekonomimiz stabil halini korumaktadır" yanıtını verdi.
MEDYAYA NEDEN GİRDİLER?
Yaklaşık 50 milyar dolarlık ortaklığa imza atan Kolin ve Cengiz Holding ile birlikte medya sektörüne neden girdikleri sorusu üzerine ise Özdemir şöyle konuştu:
“Üç ortak enerji dağıtımında önemli paya sahibiz. 9.6 milyon abonemiz var. Bu sayı ile Avrupa’da ilk ona gireriz. Aynı zamanda enerji üretiminde de varız. Gaz, kömür, hidrolik kaynaklı enerji üretiyoruz. Hepimiz turizmciyiz, toplam yatak sayımız 10 bin civarında. Çimentoda, madende varız. Medya gücünü de arkamızda hissetmek istedik. Bu güce ihtiyaç duyduk. Çalıştığımız alanlarda hepimizin reklam ihtiyacı var. Enerji, çimento, turizm pazarlamasına ihtiyacımız var. Şimdi kendi medyamızda kendi reklamımızı yapabileceğiz.”
Özdemir, “Bu ihtiyacınız için Karamehmet ile daha önce hiç masaya oturmuş muydunuz” sorusuna ise “Biz Mehmet Emin Bey’i çok eskiden beri tanırız. Uzun yıllar onun sattığı iş makinelerini kullandık. Birçok kez birlikte olduk. Kendisini çok severim” yanıtını verdi.
TMSF tarafından Medya şirketinin başına Cengiz Özdemir’in getirilmesine nasıl baktığının sorulmasına üzerine, “Cengiz Bey’i çok iyi tanırım. Çok iyi bir Fenerbahçeli’dir” demekle yetindi.
ALDIKLARI İŞİN BEDELİ 47 MİLYAR DOLAR
Limak Holding'in de aralarında olduğu ortaklıklar son dönemlerde aldıkları dev ihalelerle gündemde. Limak, Kolin ve Cengiz'in başını çektiği ortaklıklar, 4 elektrik dağıtım bölgesini, Yusufeli Barajı işini aldı. Yine Türkiye'nin önemli projelerinden Arkara - Sivas Yüksek Hızlı Tren projesinin 3 bölümünden ikisini birlikte aldılar. Ancak asıl büyük oraklıkları bir başka altyapı projesinde, 3. Havaalanı işinde gerçekleşti. Üç ortağın birlikte üstlendikleri işlerin değeri 47 milyar doları buldu.
Üç ortak en son, TMSF'nin el koyduğu Akşam gazetesi ve SKY 360 televizyonunu 60 milyon dolara almıştı.