Güncelleme Tarihi:
Latinca adı Pleurotus ostreatus olan istiridye mantarının proteini yüksek bir gıda olduğunu belirten Sayar, üretim yapan kişilerin 365 gün hasat yapabileceğini belirtti. İstiridye mantarının sağlık açısından önemli bir ürün olduğunu da belirten Sayar, "İstiridye mantarı yetiştirildiği zaman günlük toplanan bir ürün ve her gün satıp evinin geçimi sağlayacak kadar para kazandırır. Kültür mantarını tavuk eti olarak nitelendirirsek, istiridye mantarına, kırmızı et diyebiliriz" dedi
Türkiye’nin ilk entegre mantar üretim tesisi olduklarını belirten Sayar, çalışmalarını şöyle anlattı: "Tesisimizde 50 odadan oluşan bir entegre tesis kurduk. Türkiye’de böyle bir kombine tesis yok. Bu entegre tesisimizde günlük ortalama 1 ton 500 kilonun üzerinde mantar üretiyoruz. Bizden, Arap ülkeleri ve Filipinlerden istiridye mantarı istediler. Talepleri var ama biz kendi bayilerimize ürün yetiştirmekte zorluk yaşıyoruz. Bu yüzden ihracat yapamıyoruz."
KAVAKLARDA RASTLANIYOR
Doğada kavak ve kayın ağaçlarında yetişebilen istiridye mantarı, kültür yetiştiriciliğinde özel nem ve sıcaklık ortamlarında bu ağaçların kompost haline gelmiş atıkları samanla birleştirilerek beyaz florasan ışığında üretilebiliyor.
Ülkemizde yüzlerce çeşit yenilebilir mantar bulunuyor ve aynı ürün olmasına karşın yörelere göre farklı adlarla biliniyor.