Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 2009 00:00
Newsweek Dergisi’nde yer alan makalede, “Şu sıralarda Türkiye hasta. Ankara, şimdi yardıma ihtiyacı var ama onu reddediyor” yorumu yapıldı. Makalede Türkiye’nin ‘kumar oynadığı’ öne sürülerek, “Bu akıllıca bir kumar değil. IMF anlaşması hayati bir sigorta” denildi.
NEWSWEEK dergisi, Türkiye ekonomisinin zor durumda olduğunu ama hükümetin IMF’den (Uluslararası Para Fonu)
kredi almaya çok isteksiz davrandığını savunarak, “Şu sıralarda Türkiye hasta. Ankara, şimdi yardıma ihtiyacı var ama onu reddediyor” yorumunu yaptı. Derginin son sayısında yer verilen bir makalede, ekonominin IMF kredisi olmadan toparlanacağı umudu ile Türkiye’nin ‘kumar oynadığı’ önü sürülerek, “Bu akıllıca bir kumar değil. IMF ile bir anlaşmayı imzalamak hayati bir sigorta” görüşü dile getirildi.
Türkiye ödülsüz kaldıHaftalık Newsweek dergisi, New York’taki Traxis Partners Hedge Fund Yönetici Ortağı Barton Biggs imzası ile Türk ekonomisine ilişkin bir değerlendirme yayımladı. Makalesinde “Yazın sıcak ortamındaki Türkiye, puslu bir gelecekle karşı karşıya” diyen Biggs, Türkiye’nin kendisinin neden olmadığı bir ekonomik ve finansal krizden etkilendiğine işaret ederek, “Türkiye’nin ekonomisi küçülürken, lirası zayıflarken ve borsası gözardı edilirken son yıllarda gösterdiği disiplin ve uygun davranışları ödülsüz kaldı” değerlendirmesini yaptı.
Hüzün verici bir durumBu durumun büyük bir potansiyele sahip olan dünyanın 17’nci büyük ekonomisi için hüzün verici olduğunu belirten Biggs, Türkiye’nin nüfusu ve işgücünün arttığını, insanlarının, bankalarının ve kamu sektörünün ağır borç altında bulunmadığını, bankalarının sağlıklı olduğunu kaydetti. Biggs, büyük, işleyen, Ortadoğu’nun geri kalanı için örnek olabilecek ve Avrupa Birliği’nin doğu kanadında bir çıpa haline gelebilecek demokratik bir Müslüman ülkesi olarak tanımladığı Türkiye’nin için şu görüşü dile getirdi: “Ancak şu sıralarda Türkiye hasta. Ekonomi geçen son baharda Avrupa’nın geri kalanı ile birlikte çöktü. Bazı ‘toparlanma işaretleri’ olsa da birçok sorun pusuya yatıyor.”
IMF kredisi olmadan toparlanacağı umudu ile Türkiye’nin ‘kumar oynadığı’ savunan Biggs, şu değerlendirmeyi yaptı: “Ancak bu akıllıca bir kumar değil. IMF ile bir anlaşmayı imzalamak hayati bir sigorta. Eğer IMF, Türkiye’ye önümüzdeki iki yılda finansman uçurumu kapatacak parayı sağlarsa, ekonomideki ayarlama, göreli olarak acısız olur. Ancak eğer IMF kredisi yoksa, lira düşecek, ekonomik yine zayıflayacak ve belki daha da ciddi olacak yeni zenginlığı yıkıcı gelişmeler meydana gelecek.”
Reel faizler fazla yüksek
MAKALESİNDE yüksek işsizliği de işaret eden Barton Biggs, “Zayıf ekonomiye rağmen, enflasyon yüzde 6-7 düzeyinde ve reel faiz oranları, nekahat dönemindeki bir ekonomi için fazla yüksek” dedi. Makalede şöyle devam edildi: “Yükselen
petrol fiyatları büyük zarar veriyor. Hükümet bütçesi alt üst, yatırımlar ülke dışına akın ediyor ve para birimi kansız. Özel sektörün kısa vadeli borçları çok arttı ve bu borçları ödemek için gerekli olan dövizin, Türk para biriminin değerini önemli ölçüde düşürmesinden ve borç büyürken ve ödemeler daha zorlaşırken bir kısır döngü yaratılacağından korkuluyor.”
Hükümetin ekonomik canlanma sorunları çözer beklentisi
BARTON Biggs, hükümetin IMF ile anlaşmaya yanaşmadığına dikkat çekerek, “Neden? Çünkü IMF parasının fiyatı, sert bir kemer sıkma dozudur. Hükümet, ekonomik canlamanın Türkiye’nin sorunlarını çözecek ve IMF kredisini gereksiz kılacak kadar güçlü olacağını umarak kumar oynuyor” yorumunu yaptı. Makalede, ekonomide bazı toparlama işaretlerinin bulunduğu için bu sorunların büyük bir olasılıkla halk tarafından anlaşılmadığı belirtildi. Makalede ayrıca “Türkiye, hiç kimsenin gözde yükselen piyasalar listesinde değil. Fazla sorunları var, fazla yanlış başlangıçları yapıldı” denildi.
Oki, Türkiye’de hızlı çıkış bekliyorJAPON teknoloji şirketi Oki’nin Avrupa CEO’su Tets Kawamura, geçen 5 yılda istikrarlı büyüyen Oki Türkiye ofisinin satışlarında kriz sonrası hızlı çıkış beklediklerini söyledi. Oki Avrupa’nın yaşanan ekonomik krizden çok fazla etkilenmediğini vurgulayan Kawamura, Avrupa yazıcı pazarında satışların yüzde 20 düşerken, Oki’nin geçen yıla yakın satış yaptığını belirtti. Kawamura, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kriz sonrasında şirketler baskı işlerini dışarıya vermekten vazgeçip şirket içinde yapmaya başladı. Ama ellerindeki yazıcıları çoğu zaman verimli kullanamıyorlar. Bazı yazıcılar atıl duruyor. Ayrıca kurumlarda sadece yetkili kişilerin görebileceği çıkışların alınmasını sağlamak için de yazılım ve uygulamaların yanı sıra çipli kartlar da geliştirdik.”