Güncelleme Tarihi:
KONUT ya da ofis alıcılarının en büyük sorunlarından biri net-brüt farkı. Özellikle maketten yapılan satışlarda ofislerde verilen büyüklük bilgisi ile teslim alınan evlerde karşılaşılan büyüklük çok farklı olabiliyor. Evin net metrekaresini duvarlar arasında kalan faydalı alan yani ‘süpürülebilir alanı’ oluşturuyor. Brüt metrekarede ise apartman holünden asansör boşluklarına, oda bölmelerinden merdiven ve kat sahanlıklarına, otopark alanlarından sosyal alanlara kadar pek çok bölüm tarifin içine girebiliyor. Böyle olunca net-brüt farkı yüzde 50’ye kadar çıkıyor. Yeni gayrimenkul projelerinde net-brüt farkının artmasını eleştiren Seba İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Nedim Keçeli, “Bu fark 10 yılın en büyük ayıbı. Net-brüt farkının yüzde 25 olması normal ama yüzde 50’yi bulan projeler var. Biz Ayazağa’daki son ofis projemizde yatay mimari tercih ederek bu rakı yüzde 15-20’lere çektik. Bina yüksek katlı olmadığı için merdiven kaybı azaldı” dedi.
ÇOK KARIŞIK
20 yıldır İstanbul ve Bodrum’da gayrimenkul projeleri geliştirdiklerini belirten Nedim Keçeli, 2016’da 350 milyon dolar satış değeri olan 5 projeye başlayacaklarını söyledi. İstanbul’da Cendere Vadisi’ndeki Seba Office Boulevard projesinde ise inşaat çalışmalarını devam ettiğini belirten Keçeli, “Cendere projemizde bir ‘ofis sitesi’ kuruyoruz. Projede konut yok. Karma projelere çok fazla inanmıyoruz. Ev, ofis, konut ve AVM’nin aynı projede olması doğru değil. İnşaat şirketleri satışı rahat olsun diye karma projeye yöneliyor” dedi.
SANAYİDEN DÖNÜŞÜM
Cendere bölgesinde İndex Group ile hasılat paylaşımı olarak Seba Office Boulevard projesini hayata geçirdiklerini belirten Keçeli, “65 bin metrekare kiralanabilir alanı bulunan ofis sitesinde 204 bağımsız birim bulunuyor. 40 bin metrekarelik de otopark alanımız var” dedi. Cendere’nin Maslak’ın hemen arkasında gelişen bir bölge olduğunu ifade eden Keçeli, İstanbul’daki ileriye dönük yatırımlarını bu bölgeye yapmaya karar verdiklerini, bundan sonra bölgede isimlerinin çok duyulacağını söyledi. Keçeli, bölgede birkaç sanayi tesisini bir araya getirerek projeler yapılabileceğini, sanayicilerin de birleşmeye sıcak baktığını söyledi. Keçeli, 5 yıl içinde Kemerburgaz’dan Haliç’e kadar olan bölgede tüm fabrikaların dönüşüme girmesini beklediklerini de kaydetti.
5 yeni proje
NEDİM Keçeli, İstanbul’da Ulus, Tarabya ve Ayazağa’da yeni konut projelerine başlayacaklarını söyledi. Projeler hakkında bilgiler veren Keçeli, şunları söyledi: “Ulus projemizde 8 blokta 50 daire bulunuyor. 150 milyon dolar satış değeri olan bir proje olacak. 200 metrekarenin üzerinde daireler planlıyoruz. Metrekare fiyatımız da 8 ile 12 bin dolar arasında değişecek. Tarabya’daki projemizde bahçe ve çatı dubleksi şeklinde 40 konut olacak. 50 milyon dolar satış değeri olan projede metrekare fiyatı 5-6 bin dolar arasında değişecek. Ayazağa’da ise kat karşılığı anlaştığımız arsada 200 daire yapacağız. Satış değeri 85 milyon dolar, metrekare satış fiyatı 3 bin 500 dolar olacak.” Bodrum’da da iki proje planladıklarını ifade eden Keçeli, Küçükbük’te 20 villadan oluşan 50 milyon dolar değerli bir projeye, Gündoğan’da da 40 ikiz villadan oluşan 20 milyon değerli bir projeye başlayacaklarını belirtti. Sarıyer Derbent’te gecekondu dönüşümüyle de ilgilendiklerini söyledi. Keçeli, “60 dönüm civarında bir yerle ilgileniyoruz. Anlaşmaya da yakınız. Arsası olanların arsasını satın alıyoruz, gecekondusu olanlara da tapusu olmasa da metrekaresine göre para veriyoruz. Eğer çok hızlı ilerlersek 2017’de projeyi hazırlarız” diye konuştu.