Güncelleme Tarihi:
Konut alıcısının en büyük problemlerinden biri alacağı dairenin büyüklüğünü tam bilememek. Çok sayıda firma; apartman holünden, asansör boşluklarına, oda bölmelerinden, merdiven ve kat sahanlıklarına ve hatta otopark alanlarına kadar pek çok alanı brüt metrekare kapsamına alıyor. Bu nedenle projelerde net-brüt metrekare arasındaki fark yüzde 70’lere kadar çıkabiliyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar yeni İmar Kanunu kapsamında konut büyüklüklerini netleştireceklerini söyledi ve, “Yönetmeklikte yer alan düzenlemeyi kanuna da koyuyoruz. Artık vatandaş aldığı evin net büyüklüğünü bilecek. Net brüt arasındaki fark da yüzde 15-22 arasında olabilecek. Şirket bodrumdaki odasını ya da terası ayrı yazacak, net kapsamına alamayacak” dedi. Bayraktar’ın verdiği bilgiye göre, yüzde 15 ve 22’lik oranlar farklı projelerde alt ve üst sınır olacak.
BRÜT VE NET NEDİR
Bakan Bayraktar, brüt metrekarenin baca, hava boşluğu, asansör çıktıktan sonra havadan gelen iz düşüm alanı olduğunu, net metrekarenin ise ayak basılan ıslak ve kuru alanları kapsadığını ifade etti. Yeni İmar Konunu ile konutlarda ruhsat vermenin kolaylaşacağını ancak denetimin artacağını belirten Bayraktar, “Yıllardır devam eden otopark sorunu da çözülecek. Balkon ve çatıdaki görüntü kirliliği kalkacak ve yollar genişletilecek. Tüm projelerde sosyal donatı ve yeşil alanların genişletilmesi sağlanacak” şeklinde konuştu.
TEKNİK MÜŞAVİRLİK
Yapı Denetim Kanunu’nda değişiklikler yapıldığını söyleyen Erdoğan Bayraktar, yapı kuruluşlarını teknik müşavirlik kuruluşları haline getireceklerini dile getirdi. Bayraktar şunları söyledi: “Yeni düzenleme ile yapı kuruluşları proje ve fizibilite yapan, mahal listesi çıkaran, teknik şartname yapan birimler haline gelecek. Böylece yurtdışında yapılan işlerde başkasının şartnamesine bağımlı olunmayacak. Bugüne kadar işin çıraklığını yapıyorduk, artık söz sahibi olacağız. Yetkisi artan şirketler yurtdışı işlerinde kendi ülkelerinin malzemelerini kullanacak ve ülke ekonomisi daha çok kazanacak” dedi.
FİKİRTEPE’DE EMSAL TARTIŞMASI
Kentsel dönüşümün en çok tartışılan bölgesi Fikirtepe önce afet alanı ilan edildi ardından yeni imar planları ile farklı bir sürece girdi. Eski plana göre 4.14 olan emsallar yeni planla değişti. Bakanlık tarafından yapılan müdahalenin süreci hızlandırdığını belirten Erdoğan Bayraktar, “Gerekli düzenlemeyi yapmasaydık bölge 10 yılda bile çözüme kavuşmazdı. Yeni planda emsal 4’ü yakalar ama 4.14’ü bulmaz. Şimdi müteahhitler seslerini yükseltecek ama emsal artmaz” dedi. Emsal artışı taleplerinin kentsel dönüşümün önünü tıkadığını belirten Bayraktar, bir bölgede sağlanan emsal artışının hemen diğer müteahhtilerin de talebine yol açtığını belirtti.
Sıradaki yıkım Bursa’da olacak
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Esenler ve Gaziosmanpaşa’da yaptıkları yıkımların ardından sıradaki toplu yıkımın Bursa’da olacağını belirterek, “17 Ağustos’ta 45 vilayette 90 bin konut yıkılacak. Bursa’daki çalışmayla da toplamda 150 bin bina yıkılmış olacak. Yıl sonuna kadar 50 bin daha eklenerek 200 bin bina yıkımı yapılacak. Hedef seneye 200 bin bina daha yıkmak ve 20 yıl içinde Türkiye’yi kaçak ve çarpık yapılardan kurtarmak” dedi. Bakan Bayraktar sonraki toplu yıkımın da İzmir’de yapılacağını açıkladı.
Dönüşüm için yılda 3.5 milyar yeter
KENTSEL dönüşümün ‘rantsal dönüşüm’ olduğuna dönük eleştirileri yanlış bulduğunu söyleyen Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, şöyle konuştu: “Kentsel dönüşüm, siyaset üstü bir mesele. İnsanların canını korumaya odaklanan bir çalışma. Bir ülke gelişmişse ya da gelişme iddiasında ise bir afetle binalar yıkılacak kaygısı taşımamalı. Henüz bir yıl olmayan kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında 450 milyon liralık öz kaynak yarattık. Eğer yer yıl 3.5 milyar lira öz kaynak olursa bu iş çözülür. Dönüşümü vatandaş, özel sektörle yapacak. Biz piyasayı disiplin edip fiyatları aşağıya çekeceğiz ve denetleyeceğiz. Bazı belediyeler oy kaygısı ile kentsel dönüşüme girmiyor. Halkın büyük bölümü ise evlerini yenilemek istiyor. Bu nedenle bu işi yapan belediyeler oy kaybetmek yerine oy kazanacak.”