Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 2010 00:00
“Fıstığımız bol olsun” projesi kapsamında üç ayrı ilde seçilen tarlalarda modern tarım teknikleri uygulanacak. Türkiye’nin Antep fıstığı üretiminde çok daha fazla potansiyele sahip olduğunu dile getiren Nestle Türkiye Çikolata ve Şekerleme Grubu Genel Müdürü Devrim Cöbek, “Proje ile amaçlanan ilk planda üretimimizin 3 katına çıkarılması. Şu anda Türkiye’de 10 bin civarında fıstık ağacı bulunuyor. Ağaç başına düşen hasat 3 kilogram. Proje tamamlandıktan sonra bu rakam 8.5 kilograma çıkacak” dedi.
5 katına çıkabilir
Antep fıstığının Türkiye’deki üretim potansiyeline henüz ulaşamadığını söyleyen Cöbek, şu bilgileri verdi: “Dünyada antep fıstığı üretim miktarı 550 bin ton civarında. Türkiye 102 bin ton yıllık üretimle üçüncü sırada. İran, 220 bin tonla birinci, Amerika ise 130 bin tonla ikinci büyük üretici konumunda. Halbuki Türkiye’deki Antep fıstığı üretim potansiyeli bunun 4-5 katı. Potansiyeli de?erlendirebilmenin yolu modern tarım işletmeciliği ve verimli üretim alışkanlıklarının oluşturulması. Biz bu projeyi buna öncülük yapmak için başlatıyoruz. Türkiye’de çikolata pazarı son 5 yılda ciddi büyüdü. Tüketim de 2 katına çıktı. Fıstıklı çikolata kategorisinde ise 3 kat büyüme yaşandı. Antep fıstığı endüstri için vazgeçilmez oldu. Dünyada fıstığı bizim kadar alanda kullanan başka bir ülke daha yok. Avrupa ülkelerinde fıstıklı çikolata lükse giriyor. Bizde ise en sevilen kategori bu. Fıstık yoksa çikolata yok denebilir.”
TEMA Vakfı Genel Müdürü Orhan Doğan, da “Ağaçlar bir sene ekin veriyor bir sene vermiyor. Burada hata bizlerin. Bu proje Türkiye’nin projesi olsun istiyoruz” dedi.