Güncelleme Tarihi:
‘Telif Hakları Yasası’, 50 maddesinde yapılan değişiklikle 1.5 ay içerisinde Başbakanlığa sunulacak. Telif sistemin etkinliğinin artırılması için yeni bir yasal düzenlemenin hayata geçirileceğini anlatan Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürü Abdurrahman Çelik, “Türkiye’de 2011 yılında 70 milyon liralık telif hakkı toplanarak, hak sahiplerine dağıtıldı. Ancak bu rakam sadece yüzde 10’u temsil ediyor. Yani 630 milyon lirayı bulan bir kayıp var. Oysa Almanya’da 2011 yılında 1.5 milyar Euro’luk telif hakkı toplanıp, dağıtıldı. Yeni düzenlemeyle sanatçılar hakettikleri telifleri alacak” diye konuştu.
Ortak Lisanslama Birliği
Telif haklarını toplayan ve hak sahiplerine ulaştıran meslek birliği sayısının fazla olması, sanatçının hakkını ararken zorluk çekmesini neden oluyor. ‘Müzik sektöründe 6 farklı meslek birliği var. Bunların hepsi telif toplamaya kalkışnca karmaşa çıkıyor’ diyen Çelik, şu değerlendirmeyi yaptı: “Telif birliği ismini verdiğimiz yeni bir üst kurul kurulacak. Ortak Lisanslama Birliği kurarak, sinema, müzik, ilim-edebiyat ve güzel sanatlar için telif hakları için de tek bir noktadan saptama yapılacak. Kimin ne kadar eseri olduğunu da bir veri tabanında tutacağız. Gelirler de buradan sahiplerine ulaştırılacak.”
Canlı müzik için de ödenecek
Avrupa Birliği ile uyum yasaları çerçevesinde düzenlenecek olan yeni mevzuat sayesinde, Türkiye’deki televizyon, radyo kanalları ile birlikte; otel, restoran ve bar gibi 50 metrekare üzeri her yerde çalınan müzik için telif ödenecek. Türkiye’deki albüm satışlarının 2004’yılında 65 milyondan, 2011’de 9 milyona kadar gerilediğine de dikkat çeken Çelik, sanatçıların, gerileyen albüm satışları nedeniyle yaşadığı gelir kaybı ancak telif haklarıyla dengelenebildiğini, canlı müzik yapan bir mekanın da çaldığı şarkı için telif hakkı ödemesi yapması gerektiğini vurguladı.
Telif gelirleri artacak
KÜLTÜR ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada da şu bilgilere yer verildi: “Bugün itibarıyla eser sahipleri, icracı sanatçılar ve diğer bağlantılı hak sahipleri tarafından kurulmuş 27 meslek birliğinin faaliyet gösteriyor. MESAM, MSG, MÜYORBİR, MÜ-YAP, MÜZİKBİR ve MÜYA-BİR, müzik sektöründe hak sahiplerinin haklarını takip ediyor. Yeni düzenlemelerle sanatçılarımızın telif gelirlerinin arttırılmasını sağlayacak yeni bir meslek birliği yapılanması ile müzik kullanan mahallerin Bakanlığımızca sertifikalandırılmasını da kapsayacak yeni bir lisanslama modeli oluşturulması öngörülmektedir. Ayrıca son dönemde oldukça yaygınlaşan dijital alandaki telif hakkı ihlallerinin önüne geçilmesi amacıyla yeni tedbirler getirilmesi hedeflenmektedir.”