Güncelleme Tarihi:
ARAÇ sahibi olmak büyük rahatlık. Ancak servislere harcanan zaman ve para, kullanıcıların zaman zaman moralini bozabiliyor. Araç sahipleri, istedikleri servisi bulsalar bile bakım işlemleri için saatlerini harcayarak servise gidip-gelme, saatlerce bekleme gibi sıkıcı işlerle uğraşmak istemiyor. Bu sorununu çözümü için yola çıkan Mobil Oto Servis, araçlar neredeyse oraya gidip servis hizmeti veriyor. Girişimin kurucuları ise Kaan Saraç ve Özgen Toru. Mobil Oto Servis’in otomobil ve hafif ticari araçların rutin ve ağır bakım işlemlerini müşterisinin istediği zamanda istediği yere giderek yaptığını ifade eden Kaan Saraç, “Araç sahipleri mobilotoservis.com’a girerek aracının bakım fiyatını online görüntüleyebiliyor veya bakım işlemi için ücretsiz fiyat teklifini uzmanlarımızdan alıyor. Yani bakımı yaptırmadan müşterimiz aracına ne işlem yapılacağını, ne kadar ödeyeceğini önden öğreniyor ve her şey şeffaf bir şekilde müşterinin kontrolünde oluyor” dedi. Bakım yaptırmak isteyen müşterilerin ise adres ve zaman bilgilerini vererek randevu aldıklarını belirten Saraç, aracın olduğu yerde bakımının ve kontrollerinin yapıldığını ifade etti.
11 ARAÇLA HİZMET VERİYOR
Kullanılan yedek parçaları, 1 yıl veya 10 bin kilometre garantiyle sunduklarını belirten Saraç, “Hizmet alan bir araç sahibi 6 ay sonra bile takılan parça ile ilgili bir sorun yaşaması halinde ücretsiz garanti sürecinden faydalanabiliyor. Kusurlu bir işlem veya parça tespit edilirse müşterimiz hiç bir ek ücret ödemeden sorununu çözebiliyor” diye konuştu. Tüm ustalar kendi çalışanları olduğunu vurgulayan Saraç, “Sadece Mobil Oto Servis müşterilerine hizmet veriyor. Şu an İstanbul ve Ankara’da 11 araç ile hizmet veriyoruz. Yağ değişiminden fren bakımlarına, hatta triger seti değişimi gibi ağır bakım işlemlerine kadar birçok hizmeti müşterimizin kapısının önünde sunuyoruz” şeklinde konuştu.Şu ana kadar 150 binden fazla araç sahibinin bakım takibi ve fiyatlaması için sistemlerini kullandıklarını belirten Saraç, aralık sonuna kadar da bakım hizmeti sundukları müşteri sayısının 20 bini geçeceğini söyledi.
OTOMOBİLLERİ AKILLI TELEFONA BAĞLAYACAK
‘MOSX’ adındaki cihazla araçları akıllı telefonlara bağlayacaklarını dile getiren Saraç, “Cihazı aracınıza takıp cep telefonunuza indirilen uygulama ile eşleştirmek yeterli. Sonrasında MOSX yakıt tüketim analizinizden sürüş alışkanlıklarınıza, arabanızın arıza taramalarından anlık teknik verilerine kadar bir çok veriyi cep telefonunuzdan görüntülemenizi sağlayacak. Yani MOSX sahibi bir kişi arabasında yanan arıza ışığının neden yandığını bilip dilerse arızanın tamiri için fiyat teklifi alabilecek. Bunun yanında MOSX daha az yakıt tüketimi için sürüş sırasında bir sanal asistan görevi görerek daha ekonomik ve güvenli bir sürüş yapılması için kullanıcılarını yönlendirecek. 1 yıllık üyelik ile cihaza 29.90 TL’ye sahip olabilir” dedi.
HAFTANIN YATIRIMI
OTSİMO’YA GALATA MELEKLERİNDEN YATIRIM
OTİZİMLİ çocukların eğitimle daha rahat bir hayat sürdürebilmeleri için çözümler sunan mobil eğitim platformu Otsimo’ya Galata Business Angels (GBA) üyelerinin tamamından yatırım geldi. Girişim, GBA’dan aldığı yatırım ile ABD pazarındaki açılımını büyütmeyi ve yazılımlarını yapay zeka ile birleştirmeyi planlıyor. Otsimo Kurucu Ortağı ve CEO’su Hasan Zafer, amaçlarının Otsimo’yu yapay zekayla birleştirmek olduğunu belirtirken, GBA yatırımcılarından Kurtuluş Eker ise şunları söyledi: “Otsimo, otizmli çocuklara ve ailelerine destek sağlayan maddi olarak erişilebilir mobil bir çözüm. GBA olarak neredeyse tüm üyelerimizin yatırım yapması da girişimin kendisine ve ortaya koyduğu sosyal faydaya olan inancımızı yeteri kadar gösteriyor.”
GİRİŞİMCİLERE ÖNERİLER
YEMEKSEPETİ ile Türkiye’deki internet ekosisteminde önemli bir başarı hikâyesi yazarak, rol model olan Yemeksepeti CEO’su Nevzat Aydın, girişimcilere 5 tavsiyesini şu şekilde anlattı:
Başarının tanımı: Bir girişimci için başarı, insanların hayatında “Hayatımızda bu yokken biz ne yapıyormuşuz?” demesini sağlayacak kadar fark yaratmaktır.
Girişimci profili: Bir girişimci yaptığı işe tutkuyla bağlı olmalı, inandığı şeyin peşinden gidebiliyor olmalı. Karşısına çıkan engelleri aşmak için sabırla ilerlemeli. Her an öğrenmeye ve değişime açık olmalı.
Yeni fikirler üretmek için: Çevreyi gözlemlemek, yeni insanlarla görüşüp fikir alışverişi yapmak, farklı düşünceleri ve ihtiyaçları anlamaya çalışmak ve her an güncel kalmak yeni fikirleri doğurur.
Hayata geçirmek: Bir 10 yıl öncesinde en önemli şey fikrinizdi. Girişimciler imtina ederek fikirlerini birbirlerinden saklarlardı. Bugün, artık her yerde binlerce fikir karşımıza çıkıyor. Önemli olan, o projeyi hayata geçirebilmek ve girişimcinin karakteri.
Yatırım kararımda 3 önemli kriter: Girişimci iş fikrini objektif şekilde değerlendirmeli, projesine aşık olmamalı. İş modeli ölçeklenebilir olmalı; iş ne kadar sürede ne kadar büyüyecek, büyüdükçe ne kadar yatırım gerekecek gibi parametreler öngörülebilmeli. Rekabetin ne zaman ve hangi oranda geleceği kestirilebilmeli.
YURTDIŞINDAN BAŞARILI 3 GİRİŞİM
ELEKTRİK MOTORLU UÇAK
ALMANYA’da 2014’te kurulan ‘Lilium’ adındaki havacılık şirketi, elektrik motorlu ve dik inip-kalkabilen uçak projeleri geliştiriyor. 36 küçük motorla çalışması planlanan modelleri henüz prototip aşamasında. Şirket, geçtiğimiz hafta Atomico’dan 10.7 milyon dolar yatırım aldı.
TÜM ŞİRKET TEK UYGULAMADA
SAN Francisco merkezli SocialChorus, şirket çalışanlarının tek bir uygulama üzerinden iletişim kurmasını sağlıyor. En önemli farkı önemli olabilecek tüm haberleri tek bir kaynağa toplaması. Şirketin son yatırımı 10 milyon dolarla Kohlberg Ventures’tan geldi.
AZ VERİYLE VR İÇERİKLER
360 derecelik videolar alanında çalışmalar yapan Visbit adındaki girişim, geliştirdikleri yazılımla daha az veri harcanmasını sağlıyor. Dolayısıyla yavaş internet bağlantılarında da 360 derece video izlenebiliyor. Visbit, geçtiğimiz hafta 3.2 milyon dolar yatırım aldı.