Güncelleme Tarihi:
Mukadder Özden adına davayı açan Avukat Yaşar Ağsu, servetini kaybeden müvekkilinin ailesinden gelen ve kendi biriktirdiği 766 bin dolar tutarındaki parasına,14 Kasım 2005 tarihinde bankaca el konulduğunu hatırlatarak, “Banka, oğlu Ali Korkut Özden'in kredi borcuna karşılık bu paraya el koydu dedi.
İMZA SAHTE İDDİASI
Ağsu dava dilekçesini şöyle sürdürdü, “Banka el koyma işleminin dayanağı olarak müvekkilin imzası olduğunu beyan ettiği iki adet faks mesajı göstermektedir. Faksların içeriğinde, hesaptaki paranın Ali Korkut Özden'in kredisi için mahsup edilmesine muvafakat verildiği beyan edilmektedir. Ancak müvekkilem Mukadder Özden, Ali Korkut Özden'in borcuna/kredisine kefil olmadığı gibi, parasının rehin tutulmasına da muvafakat vermemiştir. Belgedeki imzanın sahte ve fotokopi ürünü olduğu çıplak gözle dahi görülmektedir."
'BANKA İHMALKAR DAVRANDI
Ayrıca bankacılık mevzuatı gereği, bir kişinin hesabının başka bir müşterisinin borcuna rehin tutulabilmesi için mevduat sahibinin yazılı rızasının şart olduğunu savunan Avukat Ağsu, “1 milyonu aşan bir tutarın sadece faksa dayanılarak başka birinin borcuna mahsup edilmesi, bankanın kasıtlı yahut ihmalkar davrandığının açık göstergesidir" dedi.
'MİLYONU AŞAN BORCU ÜSTLENMESİ DÜŞÜNÜLEMEZ'
Dava dilekçesinde müvekkilinin aynı zamanda Demans ve Parkinson hastalığı bulunduğunu hatırlatan Avukat Ağsu, “Müvekkilin Demans hastası olduğu resmi olarak ilk defa 2005 yılının ortalarına doktor raporu ile sabittir. Dolayısı ile müvekkil fiil ehliyetine sahip değildir. Zaten bu hastalıklar insanın davranışlarını yönlendirme yeteneğini körelten hastalıklardır. Bu nedenle zaten müvekkille yapılan işlem ehliyetsizlik nedeniyle yok hükmünde sayılmalıdır. 1 milyonu aşan borcu üstlenmesi de düşünülemez" dedi.
ADLİ YARDIM İSTEDİ
Avukat Ağsu, müvekkiline ait 766 bin 229 doların karşılığı olan 1 milyon 377 bin TL'nin bankaca el konulduğu 14 Kasım 2005 yılından bu yana eklenecek yasal faizi ile tahsilini istedi. Ağsu, servetini kaybeden müvekkilinin mahkeme masraflarını karşılayamacağını belirterek, adli yardım talebinde bulundu.
DAVA MASRAFINI ÖDEMEDİ
Mukadder Özden'in, davayı açtığı tarihte, peşin nispi harç, gider harcı ve bilirkişi ücretinden oluşan üç kalemde masraf yapması gerekiyordu. Nispi peşin harç, dava değerinin binde 68.31'inin dörtte biri üzerinden yapılan hesaplama ile davayı açandan alınıyor. Bu durumda Mukadder Özden'in 1 milyon 377 bin TL dava değeri üzerinden yatırması gereken nispi peşin harç 23 bin 515 TL. 500 TL gider harcı ve 500 TL'de bilirkişi ücreti peşin olarak alınıyor.
Mukadder Özden, adli yardım talebinde bulunduğu için toplam 24 bin 515 TL tutarındaki dava masrafını ödemedi. Mahkeme, Mukadder Özden'in adli yardım talebini değerlendirmek için çeşitli resmi kurumlara yazı yazdı. Cevher Özden 2008 yılında arkasında bir not bırakıp yaşamına son vermişti.