Nene Hatun geldi

Güncelleme Tarihi:

Nene Hatun geldi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 2014 13:50

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Yalova'da inşa edilen Nene Hatun adlı "acil durum müdahale gemisi"nin proje bedelinin 31 milyon 140 bin avro olduğunu belirterek, bu deniz aracının daha önce yaptırdıkları projelerle Türk tersanelerine can suyu kattığını söyledi.

Haberin Devamı

Elvan, geminin suya indirilmesi dolayısıyla Altınova ilçesindeki Sefine Tersanesi'nde düzenlenen törende yaptığı konuşmada, Türkiye'nin üç tarafının denizlerle çevrili olduğunu hatırlattı. Kıyı şeridi uzunluğu 8 bin 400 kilometreden fazla olan Türkiye'de, uluslararası taşımacılık faaliyetlerinin büyük bölümünün denizlerde yapıldığını anlatan Elvan, bunun doğal bir avantaj olduğunu vurguladı. Bakanlığının son yıllarda önemli çalışmalara imza attığını dile getiren Elvan, şöyle devam etti: Bakanlık olarak 2002 yılından sonra yaptığımız yatırımlarla karayolu, havayolu, hava meydanları, limanlar, marinalar ve tersanelerle çağı yakalama seviyesine ulaştık. Acil durum müdahale gemimizin inşa edildiği Yalova bölgesinde, 3 bin dönüm alanda 47 tersanemiz mevcut. Bunlardan 31'i tesis faaliyetlerini sürdürürken 16 tesisin ise yatırımı devam ediyor. 2008 yılı krizinden sonra yeniden toparlanmaya başlayan gemi inşa sektörü kapsamında bugün bu bölgede 9 bin 200 kişi çalışıyor. Bu sayı, yan sanayi ile 15 bin kişiyi buluyor. Yani 15 bin kişi evine aş, ekmek götürüyor."

Haberin Devamı

Nene Hatun geldi

MARİFETLERİ SAYMAKLA BİTMEZ

Elvan, Nene Hatun adı verilen geminin, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü için inşa edildiği bilgisini verdi. Geminin özelliklerine değinen Elvan, şunları kaydetti: "Bu acil durum müdahale gemisi, 31 milyon 140 bin avroluk proje bedeliyle bakanlığımız tarafından daha evvel yaptırılan projelerle tersanelerimize can suyu katmıştır. Yine yanımızda bulunan Özata Tersanesi'nde yapımı devam eden çok maksatlı, hızlı iki tahlisiye botu, 4 milyon 864 bin avro bedelle gemi inşa sanayisine ekonomik bir katkı sağlıyor. Bakanlık olarak bölgedeki yatırımlarımızdan söz edersek, İzmit Gemi Trafik Hizmetleri Sistemi, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğüne devredildi ve 15 Mayıs 2015'te işletmeye açıyoruz. Ayrıca İzmir Gemi Trafik Hizmetleri ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni de içine alan Gemi Trafik Hizmetleri de 2015 yılı içinde işletmeye alınacak. Seyir, can ve mal emniyetinin artırılması noktasında da önlemlerimizi alıyoruz. İşte bu törenimize konu olan gemi de bu görevin bir parçası. Her türlü hava şartında görev yapabilecek niteliklere sahip, gemi kazalarına, deniz kirliliği ve yangınlara karşı operasyonel gücümüzü artıracak olan acil durum müdahale gemisinin yapımı tamamlandı ve denize indiriyoruz." Gemi kurtarma, çeki, yangın söndürme, kazazede barındırma, helikopter hizmetleri, açık deniz kontrol ve komuta gibi işlevlerinin yanı sıra deniz kirliliği analizi yapabildiğini, deniz kirliliğine müdahale edebildiğini aktaran Elvan, "Bu gemiyle hem denizlerimizi daha güvenli hale getiriyoruz hem de çevreye yönelik tehditlere karşı tedbir almış oluyoruz. Çünkü denizyoluyla yapılan ticareti desteklemek kadar artan trafikten doğan risklere karşı da önlem almak gerekiyor. İşte Nene Hatun gemisi bize bu konuda destek olacak" ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Nene Hatun geldi

BOYU 87 METRE

Elvan, gemiye, yurt savunmasında kahramanca mücadele ederek adını tarihe altın harflerle yazdıran Nene Hatun'un adının verilmesinden ayrı bir mutluluk duyduklarını sözlerine ekledi. Boyu 87,80 metre, genişliği 19,50 metre, yüksekliği 8,70 metre olan, bin 800 ton çelik ağırlığına sahip geminin kurdele kesilerek suya indirilmesiyle sona eren törene, Yalova Valisi Selim Cebiroğlu, AK Parti Yalova Milletvekili Temel Coşkun, Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Yaşar Duran Aytaş, daire müdürleri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle vatandaşlar katıldı.

Nene Hatun geldi

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!