Güncelleme Tarihi:
TÜRK iş dünyası, düşük dolar seviyesinin rekabet gücü üzerindeki olumsuz etkilerini tartıştığı dönemi, ABD Merkez Bankası (Fed) kararlarının ardından doların yükselişe geçmesiyle birlikte geride bıraktı. Bugünlerin kurdaki yeni tartışma konusu, yüksek doların makro ekonomik göstergeleri nasıl etkilediği. Şimdilik ihracatçıların memnun olduğu doların 2 TL seviyesini hemen hiç kimse kalıcı görmüyor. Ancak iş dünyasının kafasında şu ana kadar da net bir seviye belirmiş gibi değil. Genel ağırlık yılsonuna kadar olan sürede doların 2 TL seviyelerini bırakmayacağı yönünde.
Bazı işadamlarıysa Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın geçen salı günü yılsonu için 1.92 TL’lik dolar seviyesine inanmak gerektiğini söylüyor. İşadamları 2 TL seviyesini ideal olarak tanımlarken, kimileri de enflasyonu tırmandırdığını ve cari açığa orta ve uzun vadede yapısal çözüm gerektiğini hatırlatarak, doların 2 TL’nin altında konumlanması gerektiğine vurgu yapıyor. Tüm işadamlarının verdiği ortak mesaj ise şöyle: “Önümüzü görmek ve yatırımlarımızı planlayabilmek için doların seviyesinden çok dengeli olması önemli. Küresel ekonomik şartların ve bölgedeki gelişmelerin ülke ekonomisi üzerindeki etkilerine bakarak, yeni bir ekonomik program hazırlanmasına ihtiyaç var. Kurdaki hızlı yükseliş henüz sokaktaki vatandaşı endişelendirmiyor. Dolayısıyla TL’ye hala güven var ama bundan sonrası için dengeli ve önümüzü görebileceğimiz bir programla güven tazelenmeli.”
Ali Ağaoğlu
(Ağaoğlu Grubu Başkanı)
Ucuz dolar her zaman sıkıntı
UCUZ dolar her zaman Türkiye’nin en büyük sıkıntısı olmuştu. Bana kalırsa 2 TL Türkiye’nin sürdürülebilir bir büyüme performansı için ideal seviye. Çünkü ucuz dolar cari açığı artıyordu. Bu seviyeler şimdi bir tribülans gibi görülse de uzun vadede Türkiye’nin lehine.
Hamdi Akın (Akfen Holding Başkanı)
Önümüzü görmemiz önemli
MERKEZ Bankası’nın söyledikleri bemin için geçerli. Kuru elbette yakından izliyoruz ancak Merkez’in öngörülerine itibar ediyoruz. Benim için kurun nerde durduğundan çok, bir dengede olması önemli. Aşırı zıplamaların olmaması önemli. Dolar ister 2.00’de ister 2.50’de dursun çok önemli değil. Önemli olan seviyesinin belli olması.
Tuncay Özilhan (Anadolu Grubu Başkanı)
Önemli bir yükseliş
DOLAR 1.75’lerden 2 TL seviyesine çok kısa bir zamanda geldi. Kısa vadede bu seviyeler cari açığa olumlu katkı yapabilir ama uzun vadede yapısal çözüm üretmek zorundayız.. Bir süre daha bu seviyelerde kalacak gibi görünüyor. Bu seviyenin makro ekonomiye etkilerine bakarak yeni şartlara göre yine bir ekonomik programa ihtiyaç var.
Ahmet Zorlu (Zorlu Holding Başkanı):
Bu seviye iyi, burda dursun
DOLAR düşerken kimse niye düşüyor diye sormuyor. Şimdi 2 lira herkes neden yükseldi diye endişesini dile getiriyor. Ben diyorum ki dolar 2 TL olsun ama yerinde dursun. Dolar bir 2 lira sonra 2.10-2.20 sonra yeniden 1.90 liraya düşmesin. Bundan yarar sağlayanlar oluyor. Şimdilik bu seviye iyi, burda dursun.
Erdal Bahçıvan (İSO Başkanı)
Başka Merkez yok
TL’nin bugünkü seviyeleri hak ettiğini düşünmüyorum. Kurdaki şiddetli oynama iş dünyası için endişe verici bir durum. Ancak Merkez Bankası’nın öngürülerine güveniyorum. Verdiği kur seviyesiyle ilgili bildiği birşey var mutlaka diye düşünüyorum. Şu an için dolara yönelik 1.92-1.95 gibi seviye vermek zor. Ancak sepette yılsonuna doğru 2.20’de bir denge oluşur diye tahmin ediyorum.
Ali Kibar (Kibar Holding Başkanı)
Merkez’e itibar etmemiz önemli
KURLARLA ilgili politikaları Merkez Bankası uygluyor. Son gelişmelerden sadece Türkiye etkilenmiyor. Merkez Bankası Başkanı’nın son yaptığı açıklamalara itibar etmemiz,önemli. Şu an için bir seviye belirtmek zor ama dolar bir süre daha çıkar ve sonra Merkez Bankası Başkanı’nın belirttiği gibi 1.90-1.95 seviyelerine doğru düşüşe geçebilir.
Başaran Ulusoy (Tursab Başkanı)
Kura değil enerjiye bak
TURİZM sektörü olarak bu yılki satışlarımızı tamamladık. Dolardaki yükseliş bizim önümüzdeki yıl satışlarımıza olumlu yansıyabilir. Bizi asıl düşündüren kur değil, enerji maliyetlerindeki artış. Yılsonuna doğru doların 2-2.50 seviyelerinde olacağını tahmin ediyorum.
Zafer Kurtul (Sabancı Holding CEO’su)
Rekabet gücümüzü artırır
REKABETÇİ döviz kur politikasının ihracatımızı destekleyeceğini, rekabet gücümüzü arttıracağını ve cari açığın azalmasına yardımcı olur. Mali disiplin devam ettiği sürece döviz kurlarıyla ilgili bir endişe duymuyorum. Benim tahminim bugünkü mevcut seviyesinde, istikrara kavuşacak, daha sonra tekrar TL değer kazanmaya başlayacaktır.
Hediye Güral (NG Otel Grubu Başkanı)
Olması gereken seviyede
DOLARDA sürekli bir iniş-çıkış olmasındansa belirli bir seviyede dengeyi bulması iş dünyasının önünü görebilmesi açısından çok daha önemli. Doların bu kadar hızlı yükselmesinde TL’nin olduğundan daha değerli olmasının payı var. Dolar 2.00-2.20 TL seviyesinde bir süre daha kalır.
Mehmet Büyükekşi (TİM Başkanı)
Yüksek değil dengeli kur
SON dönemde kurda görülen hareketten ihracatçılar olarak rahatsızız. Bu şekilde iniş-çıkış bizi olumsuz etkiliyor.İşadamları önünü göremiyor.Biz ihracatçılar olarak yüksekkur istemiyoruz.Kurda bir denge olmasını daha çok önemsiyoruz.Bizimiçin sepet kurununun2.20 seviyelerinde olması enflasyon yaratmayacak,makro dengeleri sıkıntıya sokmayacak bir seviye.