’Nazar boncuklu’ Windows ile 300 dolarlık bilgisayar geliyor

Güncelleme Tarihi:

’Nazar boncuklu’ Windows ile 300 dolarlık bilgisayar geliyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 19, 2006 00:00

Microsoft, ’Windows Starter Edition’ adını verdiği ve bilgisayar ile yeni tanışacaklar için geliştirdiği yeni işletim sistemini Türkiye’de de piyasaya sürdü. Tamamen Türkçe olan ve Bodrum Kalesi, Efes Harabeleri ile ’nazar boncuğu’ objelerini de kullanan yeni işletim sistemi sayesinde masaüstü bilgisayar fiyatlarının 300 dolara ineceği tahmin ediliyor.

MICROSOFT, ’hiç bilgisayar almayı düşünmeyenler’ için geliştirdiği yeni işletim sistemi ’Windows Starter Edition’u (Windows Başlangıç Sürümü) Türkiye’de de piyasaya sürdü. Sadece yeni bilgisayarlara yüklü olarak satılacak olan Windows Starter Edition, bilgisayara yeni başlayanların fazladan para harcamasını engellemek için geliştirildi. Microsoft Türkiye Genel Müdürü Çağlayan Arkan, Windows Starter Edition ile Türkiye’de masaüstü bilgisayar fiyatlarının 300 dolara kadar inmesini beklediklerini söyledi.

EFES HARABELERİ DE VAR:

Microsoft, Windows Starter Edition’u dün bir basınla sohbet toplantısı ile tanıttı. Microsoft Türkiye Windows Ürün Sorumlusu Halil Gökoğlu, tamamen Türkçeleştirilen Windows Starter Edition’da, Türkiye’ye özel bazı simgelerin kullanıldığını da söyledi. Starter Edition’da kullanılan ekran koruyucuları arasında Türkiye’nin geleneksel objelerinden
/images/100/0x0/55ea8e8ff018fbb8f887bdec
’nazar boncuğu’ da bulunuyor. Ayrıca, Windows Starter Edition ile gelen masaüstü resimleri arasında Bodrum Kalesi ve Microsoft’un patronu Billi Gates’in Türkiye’de yaptığı tatilde gezdiği Efes Harabeleri de yer alıyor.

NASIL UCUZLAYACAK:

Tek başına satılmayacak olan Starter Edition, Windows’un XP işletim sisteminin ’budanmış versiyonu’ olarak tanımlanıyor. Windows Starter Edition’da amaç, ilk kez bilgisayar alacak olanların, ihtiyaçlarından fazla özelliğe sahip bir bilgisayarı satın alarak fazla para harcamasını engellemek. Microsoft ile Windows Starter Edition yükleme anlaşması yapan bilgisayar üreticileri, bu işletim sisteminin sınırları içinde kalacak bir bilgisayar üretmek zorunda olacaklar. Çünkü Windows Starter Edition, bilgisayar üreticilerini kısıtlayacak özelliklere sahip. Örneğin, Windows Starter Edition’un çalışacağı bilgisayarın en fazla 256 RAM’lik bir hafızası olabilecek. Yine Starter Edition kullanacak olan bilgisayarın sabit diski 80 GB’yi aşamayacak. Starter Edition’da aynı anda 3’ten fazla program çalışamıyor ve bu işletim sisteminin yüklendiği bilgisayar çok gelişmiş işlemcileri desteklemiyor. Bu sınırlamalar nedeniyle network desteği de olmayan Windows Starter Edition’ın çalışabileceği bir biglgisayarı üretecek olan şirketler, böylece giriş seviyesindeki kullanıcının her ihtiyacını karşılayacak bir bilgisayara, kullanılmayacak özellikler ekleyemeyecek.

ÜRETİCİLERE VERİLDİ:

Microsoft Türkiye Genel Müdürü Çağlayan Arkan, bu sayede Türkiye’de Windows Starter Edition’a uygun bilgisayarların 300-350 dolara son kullanıcıya satılabileceğinin hesaplandığını belirtti. Windows Starter Edition’un dünden itibaren bilgisayar üreticilerine verilmeye başlandığını belirten Microsoft Türkiye Windows Ürün Sorumlusu Halil Gökoğlu, Starter Edition yüklü bilgisayarların 2-3 hafta içinde vitrinlerde yerini alabileceğini kaydetti.

Windows Starter Edition’da neler yok

Network desteği yok.

Ekran çözünürlüğü en fazla 1024x768 ile sınırlı.

Şifre özelliği bulunmuyor.

Birden fazla kullanıcı hesabı yok.

Aynı anda 3’ten fazla programın çalışmasına izin vermiyor.

Sadece giriş seviyesi bilgisayar işlemcilerini destekliyor.

En fazla 256 MB hafızayı destekliyor.

80 GB’den büyük sabit disk ile çalışamıyor.

Güvenlik ayarları değiştirilemiyor.

PC’deki işletim sistemi maliyeti 20 dolara iniyor

MICROSOFT Starter Edition ile bilgisayar satın alanların işletim sistemi için ödeyecekleri ek maliyet de 70 dolarlardan 20 dolara kadar iniyor. Bilgisayar üreten firmalar işletim sistemlerinin ’bundle’ adı verilen versiyonunu alıyorlar. Yüksek sayıda alım yapan bilgisayar firmaları XP Professional için yaklaşık 70 dolar, XP Home Edition için ise 60 dolar civarında bir ücret ödüyorlar. Starter Edition’un bu tür bilgisayar üreticileri için ’bundle’ fiyatı 20 dolar civarında olacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!