Güncelleme Tarihi:
Google,Yandex gibi global firmalar başta olmak üzere telekomünikasyon firmaları ile Harita Genel Komutanlığı, belediyeler ve coğrafi bilgi sistemleriyle ilgili altyapı hizmeti sağlayan yazılım şirketi Başarsoft, geliştirdiği yeni teknolojiler ve yaptığı uluslararası anlaşmalarla büyümesini sürdürüyor. Bul yıl 20.yılını kutlayan Başarsoft ABD'nin San Francisco kentinde açtığı ofisiyle yeni ürünlerini yurtdışı pazara sunmaya hazırlanıyor.
HASTANE VE AVM'DE KAYBOLMAYA SON
Eskiden sadece araçlara yol tarifi için çalışılan harita ve navigasyon teknolojilerinin artık yayaların ve hatta görme engellilerin de kullanabileceği seviyeye geldiğine işaret eden Başarsoft CEO’su Küçükpehlivan konu ile ilgili yaptığı açıklamada “Son bir iki yıldır, artık insanların iç mekanlarda, yani Alışveriş Merkezleri'nde (AVM), büyük hastanelerde, konferans merkezlerinde çok büyük işletme ve fabrikalarda, yani GPS’in (Global Positioning System) çalışmadığı ama zamanın büyük bir çoğunluğunun geçirildiği mekanlarda konum tespiti ve yönlendirme çok büyük önem kazandı. Aynı zamanda Nesnelerin Interneti (IoT) teknolojileri için de kapalı mekan konum bilgileri çok kıymetli hale geldi. Şimdi Başarsoft olarak bu konuda bir Ar-Ge yaptık ve yazılım teknolojisi geliştirdik” dedi.
MANYETİK ALANLA KONUM BELİRLİYOR
Alim açıklamasının devamında “İnsanların cep telefonlarındaki en önemli kaynak olan pil ömrünü WIFI ve Bluetooth kullanmakta olduğundan, bunları kullanmaya gerek kalmadan manyetik alanla konum belirleyebilen bir teknoloji geliştirdik ve patentledik” diyen Küçükpehlivan, şöyle devam etti: “Bu teknolojinin testlerini Ankara ve Istanbul’daki birer AVM içinde test ettik ve çalıştırdık. Mevcut ekiplerimiz GörenGöz adı verilen Ulaştırma Bakanlığının 81 il merkezinde, 15,000 görme engelli için yaptırmakta olduğu projenin tamamlanması için çalışmalarını tamamlar tamamlamaz, bu yeni ürünümüzle projeler geliştirmeye başlayacağız. Sistemin en önemli özelliği, kullanıcıların cep telefonlarındaki pil düşmanı seçeneklerden uzak durması ve aynı zamanda mekanın içinde ek bir alıcı ve veya vericiye ihtiyaç duymaması” dedi.
120 ANA ARTERİN TRAFİĞİNE SIKI DENETİM
Beykoz Üniversitesi ile İstanbul’un 120 ana arterinde trafik değişimlerini takip etmek için de bir çalışma yaptıklarını anlatan Alim Küçükpehlivan, “Her 4 ayda bir, özellikle yeni açılan, köprü, tünel, kavşak vb. gibi kent trafiğinde etkisi olabilecek değişikliklerin tüm kente nasıl etki yaptığını araştırıyoruz. Bu proje yakın zamanda ticari bir girişim haline gelecek ve tüm belediyelere, karayollarına bu konuda danışmanlıklar verebilecek hale gelebileceğiz” şeklinde konuştu.
APPLE VE GOOGLE STORE'DAN HARİTALARA “LİSANS” AYARI
Google'ın 2006 yılından bu yana resmi harita sağlayıcısı olan Başarsoft, Google Türkiye'de resmi olarak API ve harita servislerini ücretli olarak sunmaya geçen yıl başladı. Mobil uygulama ya da web sitesi geliştiricileri 100 binin üzerinde ziyaret alması halinde uygulamada kullanılan Google haritalar için ücret ödenmesi gerekiyor.
Artık haritaların sadece bireysel kullanıcılara değil, ticari uygulamalara da girdiğini kaydeden Başarsoft CEO’su Alim Küçükpehlivan, “Yani bir emlak sitesi veya araç paylaşım uygulaması için harita en önemli alt bilgi olarak görülmekte. Dolayısı ile tüketicilerin yanında son kullanıcıya başka hizmetler sunan ticari işletmeler de bu ekosisteme dahil olmuş durumda. Başarsoft olarak Google Maps teknolojileri ile de resmi bir işbirliğimiz var işletmelerin dijital haritalardan faydalanma yeteneklerini geliştirmelerini sağlıyoruz” dedi.
Google Maps'ın Türkiye'de kullanımının artık bedava olmadığını belirten Alim Küçükpehlivan, şunları kaydetti: “Haritayı kullanarak kazanç elde eden firmaların lisans satın alması gerekiyor. Lisans almadan haritaları kullanarak kazanç elde eden firmaların uygulamaları Apple ve Google Store'dan kaldırılıyor. Nisan ayından bu yana bu uygulanmaya başlandı.”