Güncelleme Tarihi:
YALOVA’da BMT Bahadır Madencilik tarafından işletilecek ‘Kalker (Mıcır) Ocağı- Kalsit Ocağı ve Kırma-Eleme-Yıkama Tesisi Kapasite Artışı Projesi’ için çıkan ve 192 bin 444 ağacın kesilmesine onay veren Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) olumlu raporunun iptali ve yürütmenin durdurulması için çevreciler tarafından dava açıldı. Davada, Bursa 3’üncü İdare Mahkemesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan olumlu ÇED raporunun dayanağını ve savunmasını istedi.
Yalova’nın Güneyköy sınırları içerisinde 27657 nolu sahada, Rümeysa Bağatar ile bir dönem Ak Parti Yalova il yönetiminde görev yapan Muğlim Bağatar’a ait BMT Bahadır Madencilik Şirketi tarafından ‘Kalker (Mıcır) Ocağı-Kalsit Ocağı ve Kırma-Eleme-Yıkama Tesisi Kapasite Artışı Projesi’ için, geçen 26 Aralık tarihinde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED olumlu kararı verdi. Bu karara tepki gösteren Samanlı Dağları Çevre ve Kültür Derneği ile Yalova Çevre Platformu Yürütme Kurulu üyesi Hakim Menteş, söz konusu işlemin, ‘hukuka aykırı olduğu, 192 bin 444 orman ağacının kesilmesine yol açacağı’ gerekçesiyle 21 Ocak tarihinde Bursa 3’üncü İdare Mahkemesi’ne kararın iptali ve yürütmenin durdurulması için dava açtı.
Mahkeme ise 27 Ocak’ta, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan dava konusu olan ÇED olumlu kararı ile kararın dayanağı tüm bilgi ve belgelerin incelenmesine, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 20/A-B maddeleri gereğince, savunma ve ara kararı süresinin 15 gün olarak belirlenmesine oybirliği ile karar verdi.
TOPLAM 7 MİLYON AĞAÇ KESİLECEK
YALOVA’dakİ taş ve maden ocakları ile ilgili tartışma 2005 yılından beri devam ediyor. Eski Yalova Valisi Doç. Dr. Yusuf Erbay da bu konuda yoğun mücadele verdi. Yalova Valiliği görevine 2003 yılında gelen Doç. Dr. Erbay, 2008’de görevden alındı ve açtığı davayı kazanarak 2009 yılında yeniden görevine döndü ve 2011 yılına merkez valiliğine alındı. Yalova Valiliği görevindeyken ormanların yok edilmemesi için verdiği mücadeleyle tanınan Erbay, 2011 yılında yazdığı ‘Yalova’da Orman Katliamının Önlenmesi’ makalesiyle, yaptığı çalışmaları anlattı. Erbay, yazısında, maden sahası sayısının 2008’de 24’e, 2010’da 46’ya, 2011 yılı mart ayı itibarıyla 67’e ulaştığını vurguladı. Yusuf Erbay, bu alanların Yalova’nın yüzölçümünün yüzde 21’i, ormanlık bölgenin de yüzde 37’si olduğunu ve bölgelerde 6 milyon 996 bin ağacın kesileceğini ifade etti.