Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 2010 11:04
Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesine bağlı Narlı beldesine iki holding tarafından yapılan çimento fabrikaları beldeyi adeta çimento üssü yaptı.
Kahramanmaraş, Pazarcık ve Gaziantep üçgeninde verimli arazilerin üzerinde bulunan Narlı beldesi, son 3 yılda hayata geçirilen çimento yatırımları ile Türkiye'nin dikkatini çekmeyi başardı.
Yaklaşık 8 bin nüfusu bulunan belde, çimento fabrikaları ile büyük bir yoğunluk yaşıyor. Belde halkı 750 milyon dolarlık yatırımın hayata geçirilmesinden memnun, ancak çimento fabrikalarının çevreye duyarlı olmasını da istiyor.
Narlı beldesine ilk çimento fabrikası Gaziantep'te yerleşik Sanko Holding tarafından kuruldu.
TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK ÇİMENTO TESİSİNarlı Çimento Fabrikası'nın 500 milyon dolara kurulduğunu, günlük üretiminin 10 bin ton olduğunu kaydeden Sanko Holding Yönetim Kurulu Üyesi Adil Konukoğlu, “Fabrikamız en son teknolojiye sahip. İhracat da yapıyoruz, şu anda Afrika dahil her tarafa gidiyor” dedi.
Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesine bağlı Narlı beldesinde yapılan fabrika, tek fırında Türkiye'nin en büyük çimento tesisi. Yıllık üretim kapasitesi 3,3 milyon ton olan fabrikada 2 yıldan beri üretim yapılıyor.
Sanko Holding'in inşaat sektöründe en büyük yatırımı, Adıyaman ile Bartın'dan sonra üçüncü çimento fabrikası olan Narlı Çimento Fabrikası'nda, iç piyasaya üretimin yanı sıra dış piyasaya ihracat yapılıyor.
Sanko Holding bünyesindeki Çimko Çimento ve Beton Sanayi AŞ, İtalyan Cementerie Aldo Barbetti ile Haziran 2008'de ortaklık anlaşması imzalamıştı.
Böylece Türkiye'de ilk yatırımını yapan Barbetti'nin, Sanko'nun Adıyaman ve Kahramanmaraş'ta bulunan çimento fabrikalarına sahip olan Çimko Şirketine toplam 1,3 milyar
dolar şirket değeri üzerinden yüzde 30 oranında ortaklığı bulunuyor.
KİPAŞ, 500 KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLADISanko'dan sonra Kahramanmaraş'ta yerleşik Kipaş Holding ise 250 milyon dolarlık yatırımla çimento fabrikasında üretime başladı. Kipaş Holding'in Narlı'daki yıllık üretimi ise 1,5 milyon ton.
Kipaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hanefi Öksüz, kendi memleketine böylesi bir yatırımı yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını dile getirerek, “Çimento fabrikası düşüncesi 5 yıl önce ortaya çıktı ve bir yıllık hazırlık döneminin ardından hem inşaata başladık 2008 yılından itibaren üretime geçtik. Fabrikada ayrıca 500 kişiye de istihdam sağlamış olduk. Irak ve Suriye pazarımız var. Bir de İskenderun'dan diğer ülkelere satıyoruz. İhracatımız devam ediyor. Özellikle Irak'a, Suriye'ye gönderiyoruz. Ayrıca bölgeden de talepler oldukça yüksek” dedi.
HALK YATIRIMDAN MEMNUN ANCAK ÇEVRE İÇİN DAHA FAZLA DUYARLILIK İSTİYORNarlı Belediye Başkanı Metin Ergücen ise devasa tesisleri beldede görmekten mutlu olduklarını ifade etti.
Yatırımcılara kapılarının sonuna kadar açık olduğunu dile getiren Ergücen, “Ülkemizin en büyük sorunu işsizlik. Dolayısıyla beldeme yatırım yapan kim olursa destekleriz. Ayrıca çimento deyince artık insanların aklına 'Narlı' geliyor. Bu da beldemizin tanıtımına büyük katkı sağlıyor” diye konuştu. Çimento yatırımlarının beldedeki istihdama da dolaylı katkısının bulunduğunu anlatan Ergücen, sözlerini şöyle sürdürdü:
“İki büyük holdingin yatırımı beldeye sosyal anlamda da katkı sağlıyor. Örneğin Sanko beldemize bir ilköğretim okulu kazandırdı. Ayrıca köylerimizin yol, içme suyu ve cami gibi eksikliklerine de fayda sağlıyor.”dedi. Çimento fabrikalarından çevreye duyarlı olmalarını beklediklerini kaydeden Ergücen, “Zaman zaman tepkiler olmuyor değil. Hatta bununla ilgili dernek de kuruldu. Bizler bu beldede yaşıyoruz, bu havayı soluyoruz. Dolayısıyla çevrenin de tahrip edilmemesi gerekiyor. Şu anda fabrikalardan çıkan değerler normal gibi görünüyor. Ama daha da dikkatli olmalarını istiyoruz.”
Kahramanmaraş Sanayici ve İşadamları Derneği (KASİAD) Başkanı Abdulkadir Kurtul ise Kahramanmaraş'a 2 büyük çimento fabrikasının kurulmasının kentte büyük katkı sağladığına dikkati çekti.
Kahramanmaraş'ın tekstille özdeşleştiğini anımsatan Kurtul, “Bizler şehrimizde sektör çeşitliliğini arzu ediyoruz. Bu anlamda da zaman zaman yatırımcıları şehrimize davet ediyoruz. Narlı'da hayata geçen çimento yatırımları bu anlamda lokomotif görevi göreceğine inanıyoruz” diye konuştu.