Güncelleme Tarihi:
Erdöl, özellikle nargile içilen yerlerde “ceza yazılması” konusunda idarecilerin sıkıntı yaşadığını belirterek, “Nargile, tütün mamülü içermediği, meyve aroması kullanıldığı gerekçesiyle kapalı yerlerde içilmeye devam ediliyor. Bu nedenle yeni bir düzenleme ile nargilenin tütün ürünü sayılmasına ilişkin hüküm getireceğiz” dedi.
Erdöl, sigara paketlerinin üzerine yer alan uyarıcı resimlerin paketin yüzde 47.5’lik bölümünü kapsadığını, Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) belirlediği oranın ise yüzde 50 olduğunu anımsatarak, “Biz de yeni düzenleme ile bu resimlerin paketin yüzde 50’lik bölümünü kapsamasını istiyoruz” dedi. Erdöl, teklifte, kamuoyunca bilinen firmaların kendi isimleri ile sigara üretmelerine yasak getirileceğini de söyledi. Erdöl, böylece WHO’nun sigara ile mücadele konusunda belirlediği kriterlerin tamamının yerine getirmiş olacağını ifade ederek, “Türkiye sigarayla mücadelede örnek ülke ilan edilecek” dedi.
WHO’nun kriterleri
Dünya Sağlık Örgütü, sigara yasağı ile ilgili çıkartılan yasanın ardından, Türkiye’nin sigara ile mücadele notunu yükseltmişti. Ancak sigara paketleri üzerindeki resimlerin boyutunun yüzde 50’ye çekilmesi konusunda uyarıda bulunmuştu. WHO’nun sigara ile mücadele konusunda belirlediği 6 kriter şöyle:
Tütün kullanımını ve koruyucu uygulamalarının izlenmesi,
Toplumun tütün dumanından korunması,
Sigarayı bırakmak isteyenlere yardım edilmesi,
Toplumun tütün zararları konusunda uyarılması,
Tütün reklamlarının yasaklanması,
Tütün vergilerinin artırılması.