Güncelleme Tarihi:
Zabun, son yıllarda narenciye üretimini bilinçli yapılması için gerek hastalıklarla mücadele gerekse bahçe bakımı konusunda üreticileri sürekli bilgilendirme ve uzman ekip desteğinin olumlu sonuçlarını almaya başladıklarını söyledi.
Toplam ağaç sayısının 5,5 milyona yaklaştığı Hatay'da bu yıl 596 bin 237 bin ton narenciye üretiminin gerçekleştiğini, bunun 237 bin 633 tonunun Dörtyol ilçesinde yetiştiğini belirten Zabun, “Dörtyol portakalı adıyla piyasaya sürülen ürünümüz artık markasını kanıtladı. Yörede portakalda 'washington' ve 'yafa', mandalinada da 'satsuma' ile erkenci bir tür olan 'okitsu' ile üretim yapılıyor. Bu türler, yöre iklimine son derece uygun” dedi.
Zabun, “Hatay'ın sembolleri arasında yer alan narenciyede bu yıl gerek verimde gerekse kalitede en iyi seviyenin yakalanmasının yanı sıra ihracattaki artışı da sevindirdiğini” belirterek, şunları söyledi:
“Ürünlerimiz bol sulu olması, aroması ve lezzeti sayesinde dünya pazarlarında yer edindi. Bunun yanı sıra narenciyede Tarkan'lı reklamın etkisi sürüyor. Rusya, Ukrayna, Macaristan, Suudi Arabistan ve Uzak Doğu ülkelerinden yoğun talep geliyor. Üretimimizin yarıdan fazlasını ihraç ediyoruz. İhracatta sıkıntı yaşamamak için üreticileri kayıt altına alıyoruz. Bu kapsamda, hangi üretici nerede ne ekimi yapıyor, ağaçlarında hangi ilaçları kullanıyor, bunları tek tek kaydediyoruz. Bu sayede, üreticilerimizi hem bilgilendiriyoruz hem de insan sağlığı açısından meydana gelebilecek ilaç kalıntılarını ortadan kaldırmış oluyoruz.”
Zabun, narenciyede ilaç kalıntısına karşı entegre mücadelede, Dörtyol, Erzin ve İskenderun ilçelerinde 215 çiftçinin 320 bin ağacını kayıt altına aldıklarını, zararlılarla biyolojik mücadelede kapsamında da 92 bin 175 ağaç için 570 bin böcek dağıttıklarını söyledi.
“ÜRÜN FAZLA FİYATLAR DÜŞÜK”
Dörtyol Tarımsal Kredi Kooperatifi Başkanı Hasan Eker ise ilçede narenciyede verimin bu yıl yüzde 20 oranında arttığını kaydetti.
Şu an piyasada mandalinanın 25 ile 30 kuruştan, portakalın ise 35 ile 40 kuruş arasında alıcı bulduğunu belirten Eker, ürünün fazla olması nedeniyle fiyatların düştüğünü belirterek, 'Bu yıl ürün çok, iç piyasada tüketim ise az. Bu nedenle piyasaya sürülen narenciye alıcı bulamıyor. Bu da fiyatları olumsuz etkiliyor. Ümidimiz, şu anki fiyatların daha da düşmemesi. İhracatta artış olmasaydı, bu yıl üreticinin işi zordu” diye konuştu.
Eker, sektörde yaşadıkları en büyük sıkıntının ise işçi bulamamak olduğunu söyledi.