A.A.
Oluşturulma Tarihi: Eylül 09, 2009 11:18
Türkiye Yaş Meyve Sebze İhracatçı Birlikleri (TYMSİB) Ortak Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Kaçmaz, narenciye ihracat sezonunun 14 Eylül Pazartesi günü açılacağını bildirdi.
Kaçmaz, yaptığı açıklamada, turunçgil meyveleri, hasat ve ihraç tarihleri belirleme komisyonun yaptığı inceleme ve usare kontrolü sonucunda hem enterdonat hem de mayer limon çeşidinin gerekli olgunluğa eriştiğinin saptandığını söyledi.
Komisyonun bugün itibari ile ürünün hasat edilmesine, 14 Eylül Pazartesi gününden itibaren de ihracatına müsaade ettiğini belirten Kaçmaz, “Bu sene mevsim şartları normal seyretti. Narenciyede rekolte iyi ve beklenen kalitede.
Sadece mandalinada yüzde 20 ile 25 arasında rekolte düşüşü olduğu şeklinde veriler var. Bunun dışında ihracatın normal şekilde seyretmesini bekliyoruz” dedi.
Narenciyenin yaş meyve sebze ihracatında lokomotif ürün olduğunu vurgulayan Kaçmaz, “Önceki sezon 1 Eylül 2007-30 Haziran 2008 tarihi itibariyle 726 bin 29 ton olarak gerçekleşen narenciye ihracatı, geçen sezon 1 Eylül 2008-30 Haziran 2009 tarihi itibari ile 1 milyon 92 bin 21 tona ulaştı. Bu yıl bu rakamın da üzerine çıkmayı hedefliyoruz” diye konuştu.
“İHRACAT BAŞLANGIÇ TARİHİ GÖZDEN GEÇİRİLMELİ”
Mersin Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel de bu yıl 14 Eylül olarak açıklanan ihracat sezonunun başlangıç tarihinin tekrar gözden geçirilmesini istedi.
Şu anda yurt dışından limona aşırı bir talep olduğunu belirten Gökçel, “Ancak henüz yetişmeyen ürünlerimizi ihracata gönderirsek bu talebi olumsuz yönde etkiler. Erken hasat edildiği için yetişmeyen ürün kalite kaybına neden olacaktır.
Bu nedenle 20 Eylülden önce enterdonat türü limona müsaade verilmemesi gerektiğini düşünüyorum” dedi.
Erken hasat nedeniyle tüketicileri de uyaran Gökçel, şöyle devam etti:
“İç piyasada mandalina gibi ürünler yetişmeden hasat ediliyor. Buna bağlı olarak tadı ve asit yapısı ile hoş şekilde tüketiciye ulaşmıyor. İç piyasada bu ürünlerin yetişmeden hasat edilmesi ve satışının yapılmasını engelleyici bir yaptırım yok. Bu konuda da tüketicilerin dikkatli olması gerekiyor. Aksi takdirde yetişmeyen ürünün tadını alamayan tüketici, narenciye tüketiminden uzaklaşabilir.”
TEŞVİK PRİMİ BEKLENTİSİGökçel, narenciye ihracatında uygulanan teşvik priminin önemine değinerek, “ihraç ettiğimiz ürünler fazla olmalı ki ona göre iç piyasada fiyatlar dengelensin” dedi.
Geçen yıl sezon başlangıcında narenciye ihracatında sıkıntı yaşandığını vurgulayan Gökçel, şunları kaydetti:
“İlk zamanlar ihracatçılar istediği rakamlara ulaşamadı. Ancak aralık ayında yapılan açıklamada ihracatta uygulanan teşvik priminin 125
dolar olarak nakit ödeneceği belirtildi. İhracatçılar bu şekilde destekleme alınca, hem
kredi imkanı buldular hem de diğer ülkelerle rekabet güçleri arttı. Geçen yılki bu uygulamanın bu yıl da sezonun açılışıyla başlanılmasını bekliyoruz. Bu ihracat rakamlarının artmasını ve iç piyasada fiyatların olumlu dengelenmesine sağlayacaktır.”